Головний біль: види та лікування

Поява головного болю завжди призводить організм людини в стан стресу, навіть якщо вона цього не помічає. На підсвідомому рівні людина намагається уникнути проявів болю, втекти від інших симптомів, але часто вони виявляються сильнішими. Через появу болю не виходить виконувати потрібні справи, робота по дому відкладається на більш сприятливий день, світ навколо починає здаватися сірим і нудним – виною всьому є головний біль. Люди можуть пристосовуватися до його появи і миритися з неприємними відчуттями, часто відбувається маскування симптомів за допомогою прийому знеболюючих таблеток. Але вони допомагають лише приховати біль, а основна причина його появи продовжує рости і розвиватися, негативно впливаючи на весь організм. Про головний біль потрібно знати якомога більше. І перше, з чого варто почати – розпізнання болю.

1. Біль відчувається як сильне стиснення, людині починає здаватися, що голову буквально засунули в спеціальні лещата. Він проходить по всій голові, зачіпаючи кожну область. Трапляється, що напруга в одній зі сторін проявляється сильніше і починає віддавати вправо або вліво. Може з’являтися виразне відчуття припливу крові, разом з болем виникають труднощі в здійсненні дихання. Часто голова починає боліти сильніше, якщо людина багато ходить, сильно сміється або займається фізичною активністю.

Даний вид болю з’являється через підвищений тонус, що виникає в шкірі голови. Він починає розвиватися після перенапруги м’язової тканини. М’язи можуть бути напружені навіть в розслабленому стані, на них впливає сильний стрес, постійна і монотонна робота за комп’ютером.

Коли тривожить такий головний біль, досить складно відмовитися від застосування анальгетиків або нестероїдних знеболюючих засобів. Голова болить занадто часто і сильно, щоб терпіти. Лікар може виписати ліки, які допоможуть розслабити м’язи або зменшити тривогу, щоб уникнути появи стресу.

2. Сильний, ріжучий біль. Людина стикається з іншими симптомами: може почати боліти живіт, з’являється блювота. Болі можуть супроводжуватися запамороченням. Сильніше голова починає боліти, коли тіло перебуває у вертикальному положенні, людина починає швидко йти і головою “відчуває” кожен крок. Лікарі відзначають і приписують до появи даного виду головного болю збільшення маси тіла, погіршення зору.

Такий біль з’являється через серйозні зміни в артеріальному тиску. Якщо тиск всередині черепа нормальний, головний мозок знаходиться в звичному для нього стані, в спинномозковій рідині. Його підтримкою є судини, нерви. Коли ж показники поступово або різко починають відходити від норми, всі структури всередині черепа починають ніби натягатися – людина стикається з дискомфортом і появою головного болю.

У даній ситуації потрібно боротися з конкретною причиною – збоями в внутрішньочерепному тиску. Лікар призначить правильне лікування, пацієнту потрібно буде його дотримуватися і стежити за режимом дня, правильно живити, не забувати спати певну кількість годин.

Джерело

Поділись


Новини партнерів