Лікар розповів, яким має бути пульс

Пульс вказує на частоту серцебиття, цей маркер дає точне уявлення про реакції тіла на повсякденні і більш високі навантаження. Але яким повинен бути пульс у нормі?

Поняття «нормальний» по відношенню до пульсу має доволі широке значення. Цей показник може залежати від віку, статі, рівня фізичної підготовки, нервових переживань, інших факторів. Лікар-реаніматолог Олександр Квінтільянов розповів на сторінках преси про те, що в спокійному стані пульс людини становить в середньому 55-80 ударів в хвилину. При цьому для чоловіків характерним є менше число скорочень серця в хвилину, і у них пульс, відповідно, нижчий в порівнянні з жінками, але ця різниця все ж не надто значна.

Чому корисно періодично вимірювати пульс? За словами лікаря, зміни в коливаннях частоти серцевих скорочень у дорослої людини можуть говорити про порушення вегетативної системи, тонусу і структури серця і судин. Крім того, зміни в пульсі відображають те, який спосіб життя веде людина.

На початку життя, у новонароджених, пульс дуже високий -140 ударів в хвилину. У підлітковому віці пульс досягає норми дорослої людини, досягаючи 60-70 ударів в хвилину. Після 30 років, зазначив лікар, частота серцевих скорочень може збільшуватися на 5-10 ударів в хвилину кожні 5-10 років, в залежності від особливостей організму і способу життя. Якщо пульс на правій і лівій руці кардинально різняться, це може говорити про звуження або патологічну звивистість артерій однієї зі сторін.

За медичною допомогою необхідно звертатися при будь-якому порушенні рівномірності пульсу, при відчутті «збою в серці», підкреслив лікар.

Ось обставини, які можуть впливати на биття серця, а разом з ним і на пульс:

  • Їжа. Після прийому їжі пульс може частішати.
  • Зміна положення тіла. Призводить до прискорення пульсу.
  • Спекотне повітря. Пульс частішає, так як серце починає стискатися частіше, оскільки кров у спеку стає густішою.
  • Сон. Загальна активність організму і пульс сповільнюються.

При відсутності захворювань у всіх цих випадках пульс після змін повинен приходити в норму протягом 15 хвилин. Постійно високий пульс може вказувати на ймовірність патологій серця, нервової і ендокринної систем, пухлин, інфекцій, анемії. Низький пульс – на ризик інфаркту міокарда, запалення серцевого м’яза, підвищеного внутрішньочерепного тиску, виразки, гіпотиреозу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів