5 речей, які можуть поліпшити роботу мозку

Експерти назвали 7 продуктів, які шкодять нашому мозку

Якщо після довгих вихідних ви ніяк не можете зібратися з думками і налаштуватися на роботу, ласкаво просимо в клуб.

Хороша новина в тому, що хоча мозок – не м’яз, його теж можна накачати. Ну, або прокачати, якщо вам так більше подобається. Існує як мінімум п’ять способів активізувати нейрони, ефективність яких науково доведена.

Більше спіть

Впевнені, ми не відкриємо вам Америку, сказавши, що повноцінний і якісний сон – одна з головних умов оптимальної функціональності мозку. І в той час як в 18 столітті люди спали близько 9 години, сучасна людина в середньому отримує менш як 7 годин за ніч, що, вважають дослідники, пов’язано з великою кількістю штучного світла і надмірним використанням гаджетів.

Тим часом, недостатня кількість сну не тільки заважає вам міркувати тут і зараз, але при регулярному повторенні погіршує пам’ять і заважає інтерпретувати невербальні сигнали. І, до речі, короткий денний сон може бути непоганою ідеєю, якщо ви майже не спали вночі.

Скоротіть кількість алкоголю

Навіть просте скорочення кількості алкоголю в меню, не кажучи вже про повну відмову від нього, помітно позначиться на активності мозку. Дослідження, опубліковане в British Medical Journal, показало, що дорослі, які споживали алкоголь в помірних кількостях, за 30 років спостережень в три рази частіше стикалися з атрофією гіпокампу – пошкодженням області мозку, відповідальним за спогади і орієнтацію в просторі.

І хоча алкоголь не вбиває клітини мозку, як дехто думає, нічого доброго з мозком він все одно не робить.

Пийте каву

Поліпшення здатності мозку приймати і обробляти інформацію – одна з багатьох позитивних речей, на які здатний кофеїн. Дослідження показують, що цей ефект спостерігається вже після споживання 200 мг кофеїну (приблизно стільки міститься в одній чашці), так що звичка починати ранок з кави безперечно має сенс.

Інша справа, що від кофеїну взагалі і кави зокрема варто відмовитися за 6 годин до сну, так як напій має пролонговану дію блокування аденозину, який потрібен нам для засипання.

Перестаньте “гуглити”

Або хоча б робіть це менше. У той час як наші когнітивні здібності природним чином стають гіршими з віком, вчені говорять про те, що технології і пов’язана з ними звичка звертатися до пошукових систем кожного разу, коли ми щось забуваємо, робить мозок сучасної людини ледачим. Причому, вже наявності Google під рукою достатньо для того, щоб це відбулося.

У статті 2011 року на цю тему говориться про те, що студенти коледжів в рамках експериментів запам’ятовували менше інформації, якщо знали, що у них буде 5-10 хвилин на пошук відповідей в інтернеті. Так що іноді і правда корисно поламати голову, намагаючись назвати ім’я “цього актора з фільму про війну” без допомоги Вікіпедії.

Займайтеся сексом

У невеликому дослідженні 2017 року, опублікованому в Journals of Gerontology, було встановлено, що існує зв’язок між частотою статевих актів і інтелектом. Так, люди, які зізналися, що займаються сексом щотижня, мали більш високі результати в контрольних текстах, ніж люди, які займалися сексом рідше.

А інше дослідження, проведене в той же час, прийшло до висновку, що жінки, які частіше займалися сексом, краще згадували абстрактні слова в тестах на пам’ять. І цю інформацію, звичайно, не можна не враховувати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів