Тромбоз: причини і лікування

Тромбоз – це процес утворення згустку крові, також відомого як тромб, в кровоносній судині. Цей згусток може блокувати або ускладнювати кровотік в ураженій області, а також викликати серйозні ускладнення, якщо згусток переміщається в найважливішу частину системи кровообігу, таку як мозок або легені. Це нормально для організму виробляти фактори згортання крові, такі як тромбоцити і фібрин, коли пошкоджена кровоносна судина, щоб запобігти надмірній втраті крові з організму. Якщо цей ефект дуже продуктивний, він може утруднити кровообіг і сформувати ембол, який рухається навколо кровотоку.

Типи тромбозу

Тромбоз може бути широко класифікований як венозний тромбоз або артеріальний тромбоз, в залежності від того, де присутній тромб в організмі.

Венозний тромбоз виникає в венах і класифікується далі в залежності від того, де він відбувається, включаючи:

  • Глибокі венозні тромби
  • Тромбоз ворітної вени
  • Тромбоз ниркової вени
  • Тромбоз яремної вени
  • Синдром Бадда-Кіарі
  • Хвороба Педжета-Шеттера
  • Тромбоз венозного синуса головного мозку

Артеріальний тромбоз, також відомий як атеротромбоз через його зв’язки з розривом атероми, відбувається в артеріях. Застій крові, викликаний миготливою аритмією, також може викликати цей тип тромбозу.

Є кілька причин інсульту, в тому числі ішемія, крововилив та емболія головного мозку. Інсульт через згусток крові в мозку зазвичай поступово накопичується навколо атеросклеротичної бляшки.

Інфаркт міокарда також може бути викликаний тромбом в коронарній артерії і пов’язаний з ішемією. Зниження подачі кисню до серцевих клітин в результаті закупорки призводить до загибелі клітин і інфаркту міокарда.

Причини

Існує три основні причини тромбозу: гіперкоагуляція, пошкодження ендотеліальних клітин стінки кровоносних судин і аномальний кровотік.

Гіперкоагуляция відноситься до більш високих рівнів факторів згортання в крові, які збільшують сприйнятливість до тромбозу. Зазвичай це відбувається в результаті генетики або порушень імунної системи.

Пошкодження епітеліальних клітин на стінці кровоносних судин після травми, операції або інфекції також може прискорити коагуляцію і можливий тромбоз.

Аномальний кровотік, такий як венозний застій після серцевої недостатності або тривалі сидячі явища, також може викликати тромбоз. Крім того, деякі інші захворювання можуть вплинути на кровотік і привести до утворення тромбу, включаючи миготливу аритмію і рак.

Профілактика і лікування

Оскільки застій крові пов’язаний з підвищеним ризиком тромбозу, важливо, щоб сприйнятливі до нього люди вели активний спосіб життя. Людям з високим ризиком венозної тромбоемболії можна вводити гепарин для зниження ризику легеневої емболії, хоча це пов’язано з більш високою схильністю кровотечі через знижену ефективність факторів згортання крові. Тому гепарин пропонує більш широке застосування в лікуванні, ніж профілактику тромбозу.

Більш послідовним методом запобігання утворенню тромбозу глибоких вен є використання компресійних панчіх, які механічно підтримують вену для запобігання утворенню тромбів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів