10 пар продуктів, які краще не поєднувати один з одним

Поєднання продуктів в одну страву або в один прийом їжі – це справжнє мистецтво. Потрібно враховувати і схожу хімічну структуру інгредієнтів, і поєднання запахів, і візуальну гармонію. Але навіть серед хрестоматійних харчових комбінацій знаходяться ті, які, працюючи в парі, нейтралізують користь один одного. У цій статті ми розповімо вам про такі небажані поєднання.

Сир + м’ясо

На перший погляд здається, що розплавлений сир чудово доповнює м’ясо, достатньо згадати соковите м’ясо по-французьки, щоб зрозуміти наскільки гарні вони в союзі! Але навряд чи такий дует можна назвати корисним. У сирі є кальцій, а в м’ясі – залізо і цинк. Коли вони обидва беруть участь в обмінних процесах, то кальцій сповільнює засвоєння цинку. А ще кальцій в сирі майже в два рази зменшує засвоєння заліза. Наш організм не може одночасно переварити обидва цих продукти і при цьому отримати з них максимум поживних речовин.

Яйця + бекон

Класика ранку – яєчня з беконом – містить надмірну порцію тваринного білка, що, з точки зору вчених, приносить більше шкоди, ніж користі. Засвоєння таких продуктів вимагає від організму великих зусиль, тому, з’їдаючи цю страву на сніданок, ми прирікаємо себе на млявий ранок. Замініть бекон помідорами. Антиоксидант селен, присутній в яйцях, краще засвоюється в кислому середовищі, яке йому забезпечать помідори. А лікопін в складі томатів краще проявляє свій ефект в союзі з вітаміном Е з жовтка.

Яйця + риба

Настільки звичне поєднання яйця і риби – теж є небажаним. Обидва цих продукти окремо дуже корисні: і риба, і яйця багаті різними живильними речовинами, вітамінами і амінокислотами. А за вмістом вітаміну D жовток яйця поступається тільки риб’ячому жиру. Але ось разом вони не уживаються. Корисні властивості рибного вітаміну В7 повністю нейтралізуються під впливом елемента яйця – овідіна. Але з вареними яйцями подібного не відбувається.

Какао + молоко

У складі какао є чимала кількість щавлевої кислоти, яка блокує засвоєння кальцію. Крім того, в парі з кальцієм ця кислота сприяє формуванню оксалатних солей, надлишок яких шкідливий для нирок. Чашка какао в тиждень – допустима доза, але ось зловживати цим напоєм не варто, особливо при схильності до сечокам’яної хвороби. Жири підсилюють всмоктування оксалатів, тому при схильності до сечокам’яної хвороби готуйте какао на знежиреному молоці.

Чай + дріжджове тісто

Смачне чаювання з круасанами або дріжджовими булочками може обернутися відчуттям важкості і неприємним бродінням в шлунку. Також чай містить дубильні речовини, які заважають засвоюватися деяким вітамінами та мінералами, наприклад залозу і вітамін B1, який є в тісті і допомагає нервовій системі залишатися здоровою.

Білий хліб + джем, варення

Рафіноване пшеничне борошно в поєднанні з солодким – це подвійна порція швидких вуглеводів, які провокують різкий стрибок цукру. На зовсім недовгий час це забезпечить заряд бадьорості, але потім прийде занепад енергії і настрою. Інший аргумент проти такого поєднання – бродіння в кишечнику, яке спровокує альянс дріжджового тіста і цукру. Особливо не рекомендується їсти білий пшеничний хліб з джемом або варенням натщесерце.

Замініть білий хліб цільнозерновим, в ідеалі таким, в складі якого немає дріжджів. Ще краще буде, якщо замість варення або джему ви намажете на хліб мед, так як він не викликає бродіння і взагалі є більш корисним продуктом.

Салат + лимонний сік або оцет

Багатьом вітамінам, а також іншим цінним речовинам (наприклад, каротиноїдам), які містяться в овочах і зелені, для доброго засвоєння необхідні жири. Тому, заправляючи салат тільки лимонною або оцтовою заправкою, ми позбавляємо себе левової частки корисних елементів. Тим, хто не любить рослинну олію (хоча це джерело поліненасичених жирів, що забезпечують нам красу і молодість), слід додати в салат інші продукти, багаті жирами. Наприклад, авокадо, жменю горіхів або оливки.

Паста з сиром + томати

Процес перетравлення крохмалистих вуглеводів, що містяться в пасті, починається ще в роті під дією ферменту птіаліну, який присутній в слині. Томати ж містять кислоти (яблучна, щавлева, лимонна), навіть мала кількість яких руйнує цей фермент, що гальмує перетравлення крохмалю. Ситуацію погіршує білок, присутній в сирі. Оптимальним доповненням до пасти є некислі свіжі або запечені овочі, листова зелень (базилік, наприклад).

Борошняні вироби + м’ясо

Контактують також погано. Утворюється клейковина, яка ускладнює перетравлення. Якщо ви великий любитель макаронів, вибирайте сорти грубого помелу, а м’ясо – тушковане або відварне. Шлунку буде легше.

Клітковина + шпинат

Одна з популярних помилок людей, впевнених в тому, що вони харчуються правильно, – це комбінація в одній тарілці цільних зернових і зелені, особливо шпинату. Справа в тому, що клітковина в злаках в поєднанні зі щавлевою кислотою із зелені блокує засвоєння кальцію. Шпинат краще їсти як мінімум за дві години до вживання продуктів, які містять клітковину. Це дозволить організму максимально використовувати корисні властивості багатого кальцієм шпинату.

Джерело

Поділись


Новини партнерів