Рак легенів: ранні та пізні симптоми, які не можна ігнорувати

Рак легенів є третім за поширеністю раком. Тільки у Великобританії щорічно цей стан діагностується у 44 500 осіб. Дуже важливо визначити ранні ознаки раку легенів і відвідати лікаря загальної практики, якщо є будь-які із зазначених симптомів.

Основне завдання легень – видалити вуглекислий газ і інші відходи, які не використовує організм.

Рак важливого органу дихання в основному починається в легенях і не викликає серйозних симптомів, поки хвороба не прогресує. Проте раннє виявлення цього стану є обов’язковою умовою і людям наполегливо рекомендується звернутися до лікаря, коли вперше з’явилися ознаки.

Ранні симптоми раку легенів включають в себе постійний кашель, який не проходить два-три тижні, стійка інфекція грудної клітини і задишка, кашель з кров’ю або мокротою рожевого кольору, незрозуміла втома або втрата ваги.

Рак починається, коли клітини в легенях ростуть неконтрольованим чином. Вони потім утворюють кому або пухлину. Плевра створює мастильну рідину, яка ковзає і допомагає плавно вдихати і видихати, але клітини раку можуть поширюватися на плевру. Вона потім зачіпає мембрану, виробляючи занадто багато рідини, яка перешкоджає повному розширенню легенів.

Це створює задишку, яка в свою чергу може привести до серцевої недостатності.

Більш просунуті симптоми раку легенів включають набряк обличчя, рук і шиї, головні болі і запаморочення, грудки на шиї, жовтяницю, біль в кістках.

Якщо раніше були такі захворювання, як туберкульоз, то людина більш схильна до раку легенів.

Факторами, що сприяють появі цієї хвороби, може бути вплив азбесту і високий вміст радонового газу в середовищі. Однак основною причиною є куріння. Ризик пов’язаний з тим, скільки ви курите, скільки курили і сигарети якої марки.

Найважливіше, що можна зробити, щоб знизити ризик розвитку раку, це кинути курити. Також слід поговорити з лікарем про кращі методи боротьби зі шкідливою звичкою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів