Куркумін – один з найпотужніших протизапальних препаратів в природі

Куркумін – активний інгредієнт спеції куркуми. Після прийому куркуміну протягом восьми тижнів, у людей з метаболічним синдромом знизився рівень запалення і рівень цукру в крові.

Метаболічний синдром – це термін, який описує цілий ряд симптомів, які збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, інсульту та інших хронічних захворювань. До цих симптомів відносяться жир на талії, високий артеріальний тиск, високий рівень цукру в крові, низький рівень ЛПВЩ холестерину, а також високий рівень тригліцеридів. Хоча, на перший погляд, між цими симптомами немає нічого спільного.

Куркумін проти запалення

Хронічне запалення пов’язане з метаболічним синдромом, як відзначають дослідники в одному журналі:

«Очевидно, що запальний стан, пов’язаний з ожирінням і надлишковою масою тіла, грає важливу роль в етіології метаболічного синдрому і в значній мірі сприяє розвитку відповідних патологічних результатів»

Логічно, що куркумін – один з найпотужніших протизапальних засобів в природі – також допоможе знизити запалення у людей з таким розладом.

Щоденний прийом куркуміну знижує запалення і рівень цукру в крові у людей

Дослідники включили 117 осіб з діагнозом «метаболічний синдром» в дослідження, присвячене вивченню впливу куркуміну на запалення. Куркумін – це діюча речовина куркуми, спеції карі жовтого кольору. Одна половина учасників приймала один грам порошку куркуміну щодня протягом восьми тижнів, в той час як інша половина отримувала таблетки плацебо.

В кінці дослідження, в учасників, які отримували куркумін, в крові були відзначені більш низькі рівні трьох маркерів запалення, включаючи С-реактивний білок (СРБ), а також зниження рівня цукру в крові натще і гемоглобіну A1c (показник довгострокового рівня цукру в крові).

Для порівняння, по закінченню восьми тижнів у членів команди плацебо були відзначені більш високий рівень цукру в крові і збільшення запалення. За підсумками оцінки восьми попередніх досліджень, також було підтверджено, що куркумін призводить до зниження рівня СРБ.

Вони прийшли до висновку, що короткостроковий прийом добавок з біодоступним куркуміном істотно покращує окисний і запальний статус у людей з метаболічним синдромом і може вважатися «натуральним, безпечним і ефективним засобом, що знижує СРБ».

Куркумін: понад 150 терапевтичних властивостей

Дослідники раніше вивчали потенційну роль куркуміну при хворобі Паркінсона, хворобі Альцгеймера і пошкодженнях при інсульті. Він може також сприяти зміцненню здоров’я мозку в цілому, завдяки своїм потужним антиоксидантним і протизапальним властивостям – тим же, які є перспективними при метаболічному синдромі.

Куркумін проявляє більше 150 потенційно терапевтичних ефектів, в тому числі, має потужні протиракові властивості. Куркумін також здатний перетинати гематоенцефалічний бар’єр – це одна з причин, по якій він вважається перспективним нейропротекторним засобом при широкому діапазоні неврологічних розладів.

Одним із шляхів, яким досягається такий ефект, є, як і у вітаміну D, модулювання великої кількості генів. Попередні дослідження також показали, що куркумін діє, проникаючи в мембрану клітин, змінюючи її фізичні властивості і впорядковуючи її.

Що стосується його протизапальних властивостей, куркумін може пригнічувати як активність, так і синтез циклооксигенази-2 (COX2) і 5-ліпоксигенази (5-LOX), а також інших ферментів, залучених до процесу запалення.

Дослідження, проведене у 2006 році також встановило, що екстракт куркуми, що складається з куркуміноїдів (куркумін – це найбільш вивчений куркуміноїд), блокує запальні процеси, ефективно запобігаючи активацію білка, який викликає набряк і біль.

Якщо ви хочете спробувати одну з трав… спробуйте куркумін

Куркума цілком може бути однією з найбільш корисних трав на планеті, а в Індії її часто називають «спецією життя». Куркумін в куркумі має здатність модулювати активність і експресію генів, як знищуючи ракові клітини, так і сприяючи роботі здорових клітин.

Він також підтримує анти-ангіогенез, тобто допомагає запобігти розвитку додаткового кровопостачання, необхідного для росту ракових клітин. Куркумін, виявляється, є універсально корисним практично при будь-якому вигляді раку.

  • Підтримка рівня здорового холестерину
  • Запобігання окисленню ліпопротеїнів низької щільності
  • Пригнічення агрегації тромбоцитів
  • Придушення тромбозу та інфаркту міокарда
  • Придушення симптомів, пов’язаних з діабетом 2 типу
  • Придушення симптомів ревматоїдного артриту
  • Придушення симптомів розсіяного склерозу
  • Придушення симптомів хвороби Альцгеймера
  • Пригнічення реплікації ВІЛ
  • Придушення утворення пухлин
  • Прискорення загоєння ран
  • Захист печінки від ушкоджень
  • Збільшення секреції жовчі
  • Захист від катаракти
  • Захист від легеневої токсичності і фіброзу

Дослідження, опубліковане в «Звіті про натуральні продукти» за 2011 рік, ще більше прояснює, чому куркумін корисний при цілому ряді станів, які складають метаболічний синдром, описуючи лікувальне застосування куркуміну при широкому спектрі захворювань, в тому числі:

  • Захворювання легенів і печінки
  • Неврологічні захворювання
  • Хвороби обміну речовин
  • Аутоімунні захворювання
  • Серцево-судинні захворювання
  • Запальні захворювання

Вживання куркуми настільки ж корисне?

Куркума – прекрасна пряність з теплим, землистим, перцевим смаком. У східній культурній традиції, в тому числі, в традиційній китайській медицині і Аюрведі, куркума цінується за свої лікувальні властивості і аромат вже більше 5000 років.

Це та спеція, яку спеціалісти рекомендують тримати в кухні постійно, адже вона чудово поєднується з томатними соусами, супами, тушкованими стравами, листовою зеленню, смаженою картоплею, цвітною капустою та іншими овочами і навіть яйцями.

Високоякісний порошок куркуми замість порошку карі дасть вам більше активного куркуміну, але, якщо вам потрібен його лікувальний ефект, то краще приймати добавки.

Ту дозу куркуміну, яку застосовували в ході наукових досліджень, з одною лише їжею отримати важко. У наведеному дослідженні куркумін використовували в дозуванні один грам, хоча типова протиракова доза становить до трьох грам екстракту біодоступного куркуміну три-чотири рази на день, що важко досягти, вживаючи звичайний порошок. У самому корені куркуми концентрація куркуміну становить лише близько 3 відсотків.

Одним із способів збільшення всмоктування куркуми є приготування мікроемульсії – змішайте столову ложку порошку куркуміну з 1-2 яєчними жовтками і однією-двома чайними ложками розтопленого кокосового масла. Потім, за допомогою ручного блендера на високій швидкості, збийте суміш до отримання емульсії.

Інший спосіб збільшити поглинання – додати столову ложку порошку куркуміну в літр киплячої води. Вода повинна вирувати при додаванні порошку – інакше ви не досягнете потрібного ефекту, а також якщо додати куркумін в воду кімнатної температури і нагрівати їх разом. Нехай покипить 10 хвилин – у вас вийде 12% -ний розчин, який можна пити відразу ж, як тільки він охолоне. Згодом, куркумін поступово випаде з розчину – через шість годин він стане вже 6% -ним, тому найкраще випити воду протягом чотирьох годин.

Куркумін – дуже дієвий жовтий пігмент, який може назавжди змінити колір вашої кухні, якщо не проявити обережність. Щоб уникнути «синдрому жовтої кухні», рекомендуємо вам виконувати всі змішування під витяжкою плити, щоб порошок не потрапив на кухню.

В якості альтернативи, набагато легше прийняти куркумін у вигляді добавок – тільки переконайтеся, що це високоякісний бренд, призначений для збільшення біологічної доступності. І пошукайте екстракт куркуми, в якому, щонайменше, 95% куркуміноїди. Просто пам’ятайте, що це зустрічається відносно рідко і їх важко знайти.

Стійкість до інсуліну теж грає роль в появі метаболічного синдрому

Якщо у Вас метаболічний синдром, ви, швидше за все, резистентні до інсуліну. За словами Роберта Люстіга, професора дитячої ендокринології в Університеті Каліфорнії, Сан-Франциско, в якому б органі не розвинулася інсулінорезистентність, все закінчиться тим, що в ньому виникне власне хронічне захворювання обміну речовин. Наприклад, якщо у вас резистентність до інсуліну в печінці, то, в кінцевому підсумку, у вас розвинеться діабет 2 типу.

Якщо у вас резистентність до інсуліну в мозку, то, в кінцевому підсумку, у вас розвинеться хвороба Альцгеймера. Інсулінорезистентність нирок призводить до хронічної ниркової недостатності, і так далі. Всі ці захворювання є інсулінорезистентними станами. Питання полягає в тому, що ж викликає резистентність до інсуліну, в першу чергу?

«Є деякі дуже цікаві нові дані, які показують, що якщо ви перевантажуєте мітохондрії – це фабрики по спалюванню енергії всередині клітин, в будь-якому органі, у вас, в кінцевому підсумку, виникнуть симптоми різних форм хронічного метаболічного захворювання», – говорить Люстіг. «Хімічною речовиною, яка найбільше перевантажує мітохондрії, є транс-жири. А другою такою речовиною є цукор. Саме транс-жири і цукор в значній мірі характеризують раціон з оброблених продуктів».

Надлишок цукру в раціоні, особливо фруктози, яка справляє негативний вплив на всі метаболічні гормони, призводить до високих показників резистентності до інсуліну. Тому дуже важливо стежити за кількістю фруктози в вашому раціоні, щоб вона не перевищувала 25 грамів в день, а, якщо у вас метаболічний синдром – то не більше 15 грамів в день.

Простіше кажучи, потрібно позбутися від оброблених харчових продуктів в раціоні і зосередитися на корисній їжі (що, до речі, допоможе знизити рівень хронічного запалення). Голодування може бути ще одним способом вирішення проблеми резистентності до інсуліну, як і заняття спортом.

Заняття фізичним навантаженням мають вирішальне значення в боротьбі з метаболічним синдромом, тому що вони збільшують м’язову масу, а це збільшує мітохондрії, що, в свою чергу, підвищує чутливість до інсуліну. Також дуже важливо оптимізувати кишкову флору, в ідеалі, вживаючи в їжу традиційно ферментовані продукти.

Пам’ятайте, що оброблені продукти харчування в цілому мають тенденцію руйнувати здорову мікрофлору, так що якщо ви перейдете на раціон харчування із цільних продуктів з низьким вмістом цукру, ви автоматично зміцните і здоров’я кішечника.

Джерело

Поділись


Новини партнерів