Чим небезпечний денний сон?

Багато людей впевнені, що спати вдень корисно. Це спосіб переключитися, трохи відпочити і отримати заряд енергії. Однак лікарі стверджують, що денний сон далеко не завжди настільки корисний і безпечний, як здається. Якщо неправильно спати або вибирати не той час, він здатний завдати більше шкоди аніж користі. У чому ж основна небезпека денного сну? Розповідає лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії Олена Каравашкіна.

Користь

Денний сон тривалістю не більше 30 хвилин не впливає на якість нічного сну і дозволяє побороти сонливість, відновити сили, поліпшити когнітивні функції: запам’ятовування і концентрацію уваги, працездатність.

Під час денного сну в крові знижується рівень стрес-гормонів, підвищення концентрації яких може призвести до порушення роботи серцево-судинної системи, до ризику інфарктів і інсультів. Тому особливо корисний денний сон людям, які страждають на серцево-судинні захворювання (гіпертонічну хворобу і порушення ритму серця), а також тим, хто переніс інфаркт чи інсульт.

Денний сон повинен корелювати з виробленням в організмі мелатоніну: гормону, що регулює фази сну і неспання. Чим вищий його рівень, тим нижчою є працездатність людини. Пік концентрації мелатоніну в крові вдень ​​- з 13 до 15 годин. Саме цей час дуже вдалий для денного сну.

Шкода

У перші 20 хвилин денного сну виробляється серотонін: гормон гарного настрою, який забезпечує бадьорість після сну. Через 30 хвилин починається глибока фаза сну, при цьому зменшуються частота серцевих скорочень і частота дихання, приходить в активність парасимпатична нервова система, розслабляється мускулатура. Пробудження в цю фазу може носити тривожний характер і привести до зниження працездатності, поганого настрою, так званому «розбитому» самопочуттю. Для відновлення всіх функцій організму потрібно 1,5-2 години.

Таким чином, сон тривалістю більше 30 хвилин, а також поза періодом з 13 до 15 годин неминуче веде до стану «розбитості», може спричинити ще більшу сонливість, зниження працездатності і концентрації уваги.

Варто зазначити, що вдень ​​краще не спати тим, хто страждає від безсоння. З великою обережністю до денного сну повинні відноситися люди, які страждають на цукровий діабет, оскільки в післяобідній час підвищується ризик гіперглікемії.

Літнім людям також необхідний денний сон тривалістю не більше 30 хвилин. Пов’язано це з тим, що люди похилого віку, які відчувають дрімоту в денний час, мають в 3 рази вищий ризик розвитку деменції (синдрому, що веде до глибоких порушень пам’яті, інтелектуальних здібностей). Дефіцит повноцінної глибокої фази сну у літніх людей провокує підвищене вироблення білка-предиктора хвороби Альцгеймера.

Джерело

Поділись


Новини партнерів