Продукти, які не варто їсти на ніч

На порожній шлунок заснути складно. І ось ви відкриваєте холодильник в пошуках, чим би перекусити. Але врахуйте, деякі продукти не сприяють міцному здоровому сну.

Наїдатися на ніч, звичайно, не варто. Може виникнути відчуття тяжкості в шлунку, кольки або печія, та й органам травлення доведеться працювати наднормово. У підсумку з ранку ви будете почувати себе не дуже добре. Але іноді потрібно з’їсти щось, щоб заснути без почуття голоду. Легкий перекус за годину-півтора до сну не заборонений. Однак деяких продуктів і страв потрібно уникати.

Жирна їжа
Зазвичай перед сном, коли організм готується до відпочинку, температура тіла знижується на 0,5-1 ° С. Це необхідно для швидкого засипання і якісного відпочинку. Однак на перетравлення важких жирних продуктів шлунок витрачає багато енергії. В результаті температура тіла незначно підвищується, що заважає нормальному виробленню гормону сну – мелатоніну. В результаті вам складніше заснути. Ось чому на ніч не варто їсти жирне м’ясо, смажені в олії продукти і фастфуд.

Червоне м’ясо
Нежирне червоне м’ясо теж варто виключити з вечірнього меню. Справа в тваринному білку. Він складається з амінокислот, які можуть стимулювати синтез «збуджуючих» нейромедіаторів, наприклад, норадреналіну. Це гормон прийняття швидких рішень. Він виробляється при стресі і в екстремальних ситуаціях.

Проти ночі це ні до чого. Крім того, яловичина, наприклад, перетравлюється 3-4 години навіть під час неспання. А уві сні на це піде вся ніч, що, звичайно, позначиться на самопочутті. Так що червоне м’ясо краще замінити куркою, індичкою, рибою або овочами.

Солодке
Є відразу дві причини відмовитися від солодкого перед сном. Перша: цукор – це енергетик. А значить, вам буде складніше заснути.

Друга: реакція організму на солодке – викид в кров інсуліну. Через 2-3 години це викликає зворотний стан – гіпоглікемію, тобто різке падіння рівня цукру в крові, яке супроводжується відчуттям голоду. У підсумку ви можете прокинутися посеред ночі з відчуттям неприємної порожнечі в шлунку.

Чорний чай і кава
Теїн і кофеїн надають на організм стимулюючу дію, заважаючи заснути. Правильніше пити трав’яні настої, наприклад, з вербеною або ромашкою. Вони мають заспокійливу дію.

Шоколад
У невеликих кількостях темний шоколад з низьким вмістом цукру можна їсти ввечері. Адже він багатий на триптофан, який сприяє секреції серотоніну, так званого «гормону щастя». А значить, шоколад допомагає зняти стрес і полегшує засинання.

Головне – зупинитися на одному шматочку. Адже какао-боби також містять теобромін. Ця речовина – найближчий родич кофеїну і теж має збудливу дію на нервову систему.

Алкоголь
Багато людей випивають на ніч келих-другий вина, «щоб швидше заснути». Насправді цей ефект оманливий. Заснете ви дійсно швидше, а от спати будете гірше. До того ж алкоголь зневоднює організм, і ви можете прокинутися від банальної спраги.

Продукти, багаті вітаміном C
Цитруси, смородина, полуниця, ківі і соки на їх основі теж мають дію яка бадьорить. І за великим рахунком їх, як і всі фрукти, правильніше їсти в першій половині дня. Це краще і для травлення, і для фігури, і для спокійного сну.

Пряна їжа
Спеції підвищують температуру тіла, гальмуючи синтез мелатоніну. До того ж вони гірше перетравлюються, можуть викликати неприємні відчуття і навіть біль в шлунку.

5 ПРАВИЛ ПІЗНЬОЇ ВЕЧЕРІ

  • В ідеалі останній прийом їжі повинен відбуватися за 1,5-2 години до сну. Інакше їжа не встигне як слід перетравитися, що призведе до накопичення шлаків і токсинів в травному тракті.
  • Часто за голод ми приймаємо звичайну спрагу. Тому, перш ніж сідати за стіл, випийте склянку теплої води, трав’яний чай або томатний сік. Можливо, це притупить почуття голоду.
  • З іншого боку, пити багато рідини на ніч не варто. Особливо в поєднанні з солоною їжею. Інакше з ранку не уникнути набряків і мішків під очима.
  • Якщо ви все ж вирішили влаштувати пізню вечерю, не накидається на їжу. З’їжте трохи і почекайте 20-25 хвилин. Зазвичай саме стільки часу потрібно, щоб мозок передав сигнал про насичення.
  • Ідеальні варіанти пізньої вечері: варене яйце зі свіжим огірком, нежирна риба з салатним листям, натуральний йогурт, сир тофу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів