Скільки солодощів можна давати дітям без шкоди для здоров’я?

Педіатри, дієтологи радять дуже уважно складати денний раціон дитини. Цукор, консерви, кава і солодкий чай, сухі сніданки, бутерброди, шоколад і безалкогольні напої, що містять велику кількість цукру, кофеїну та харчових барвників деструктивно впливають на поведінку дітей. Реакція може бути різна, але більшість дітей стають збудженими, роздратованими, неслухняними, навіть агресивними.

Солодощі, барвники та харчові добавки можна назвати найбільш шкідливими «енерджайзерами». Особливо шкідливі червоні і жовті харчові барвники, які сприяють нервовим розладам, погіршують сон і працездатність дітей.

Цукор дуже швидко засвоюється організмом, потрапляє в кров, звільняє велику кількість гормону інсуліну. Якщо рівень цукру в крові низький, то дитина стає пригніченою, високий рівень цукру робить дитину дратівливою і гіперактивною. Глюкозу, сахарозу, декстрозу, неочищений цукор додають в цукерки, глазур, кетчупи, безалкогольні напої.

Фруктоза і лактоза – хороші «енерджайзери». Ці види цукру не так швидко потрапляють в кров, але надовго забезпечують дитину енергією. Фруктози багато в меді і фруктах, а лактоза міститься в молочних продуктах.

Ще один вид цукру – складні вуглеводи. Вони складаються з великих молекул, тому в процесі травлення розщеплюються дуже повільно. Такі вуглеводи зберігають енергію на довгий час. Ці речовини вважаються найкращими «енерджайзерами». Вуглеводи містяться в хлібі, макаронах, картоплі, бобових.

Якщо ж ваша дитина – ласун, то краще не купувати їй солодощі в магазині. Готуйте різні десерти, але замість цукру використовуйте мед, фруктозу. Ніколи не давайте дітям солодощі натщесерце.

Щоб привчити дитину до правильного і здорового харчування, потрібно разом з нею готувати нескладні страви. Дуже добре впливає на дитячий апетит креативне оформлення страв.

Джерело

Поділись


Новини партнерів