4 способи відрізнити серцевий напад від панічної атаки

Панічна атака і серцеві напади мають схожі симптоми: сильний біль у грудях, пітливість, поколювання, важке дихання, нудота. Той факт, що серцевий напад може спровокувати паніку, тільки підсилює плутанину. Незважаючи на зовні схожі симптоми, ви можете навчитися відрізняти одне від іншого.

Ми впевнені, якщо ви або хтось із ваших близьких відчуваєте напади паніки, важливо знати, як визначити різницю між ними і серцевим нападом. Наша стаття вам в цьому допоможе.

Як розпізнати серцевий напад

Біль під час серцевого нападу люди описують як такий, що тисне, стискає.
Він зазвичай виникає в середині грудної клітини і може переміщатися вниз по лівій руці і по спині.

  • Біль може навіть поширитися на шию, зуби або область щелепи.
  • Інтенсивність болю може змінюватися.
  • Цей стан триває більше 5 хвилин і не впливає на дихання.
  • Відчуття поколювання найчастіше обмежене лівою рукою. Також можуть раптово з’явитися холодний, липкий піт, нудота і навіть блювота.
  • На піку серцевого нападу люди відчувають страх, який зосереджений тільки на гнітючому болю в грудях і можливості померти від серцевого нападу.
  • Як правило, при цьому у людини не спостерігається прискореного дихання, крім випадків, коли серцевий напад спровокував панічну атаку.

Якщо у вас є ці симптоми більше 5 хвилин – викликайте швидку допомогу. Якщо можливості зателефонувати немає, попросіть когось відвезти вас до найближчого відділення швидкої допомоги.

Як розпізнати панічну атаку

Всупереч поширеній помилці, панічна атака може проявитися і в найбільш звичайних ситуаціях.

  • Симптоми панічної атаки зазвичай досягають піку приблизно через 10 хвилин.
  • Біль локалізується в ділянці грудної клітини і має хвилеподібний характер: то приходить, то зникає.
  • Поколювання й оніміння, які іноді відчуваються під час нападу паніки, не обмежуються лівою рукою, але можуть виникати і в правій руці, ногах і пальцях.
  • У випадку з панічною атакою людям властиво випробовувати ірраціональні страхи, наприклад, страх задихнутися або збожеволіти.

Якщо ви не можете зрозуміти, чи у вас серцевий напад, чи панічна атака, негайно зверніться до лікаря. У будь-якому випадку очікування – не найкращий вихід в обох ситуаціях. Якщо виявиться, що у вас серцевий напад, відмова звернутися за медичною допомогою може привести до смерті. У випадку з панічною атакою відсутність лікування може посилити проблему і спричинити збільшення частоти нападів.

Своєчасне обстеження у фахівця допоможе вам покращити якість і тривалість життя.

Джерело

Поділись


Новини партнерів