Чому потрібно спати вдень: фахівці назвали шість причин

Здоровий і довгий сон став справжньою розкішшю для сучасних людей. Таке задоволення, як просто виспатися, можна дозволити собі тільки два рази, а для деяких – лише один раз в тиждень на вихідних. Але чи дійсно варто чекати цих вихідних?

Вчені давно говорять про користь сієсти, і останні дослідження тільки підкріплюють ці теорії. Зокрема, недавно грецькі дослідники на основі спостереження за 212 пацієнтами госпіталю Asklepieion General прийшли до висновку: денний сон сприяє нормалізації артеріального тиску.

Прекрасно відомо, що в країнах Середземноморського регіону тривалість життя досить висока, і зараз фахівці схильні пов’язувати це не тільки з особливостями середземноморської дієти, але і з культурою сієсти. Схожа культура денного сну під час роботи – Інемурі – існує і в Японії. Пропонуємо вам шість головних причин для того, щоб поговорити з начальством або викроїти вільний час у своєму графіку ─ і почати практикувати післяполудневий сон кожного дня.

Покращує концентрацію

Уїнстон Черчілль і Маргарет Тетчер знали, що сієста покращує здатність концентруватися на важливих завданнях. Тетчер могла спати всього чотири години вночі, але обов’язково знаходила час подрімати вдень. Черчілль під час Другої Світової війни також спав не більше чотирьох годин вночі, але обов’язково відпочивав дві години після обіду. Навіть Альберт Ейнштейн, що віддавав перевагу тривалому нічному сон (близько десяти годин), регулярно влаштовував собі сієсту.

«Перезавантажує» мозок

Сієста має різний ефект: деякі відчувають прилив бадьорості відразу після нетривалого сну, інші відчувають певний дискомфорт і дезорієнтацію.

Психологи з Гарвардського університету з’ясували, що у людей, які трохи поспати вдень, продуктивність мозку у вечірні години була вищою, ніж у тих, хто обходився без сієсти. Причому, самі волонтери могли не відчувати змін в стані. Поліпшення було настільки помітним, що дослідники відзначили: «У перспективі поліпшення навичок у вивченні і сприйнятті денний сон корисний так само, як і нічний».

Підвищує креативність і продуктивність

У 2014 році професор Вінсент Уолш, який спеціалізується на дослідженнях людського мозку в Університетському коледжі Лондона, заявив, що люди стали «одержимі» нічним сном. За теорією Уолша, люди звикли до довгого нічного сну після промислової революції, однак це може не кращим чином позначитися на нашій здатності мислити творчо. Однак, якщо дозволяти собі 30-90-хвилинний сон вдень, то креативні здібності не постраждають, вважає професор.

«Краще дати мозку час на відпочинок. Я сплю (після полудня) кожен день. Якщо ми хочемо, щоб люди були більш креативними, слід дати їм можливість працювати менше. Компаніям слід дозволити співробітникам денний сон. Потрібно позбутися звичного ритму йти і приходити (на роботу) по годинах. Дозволити людям приходити, коли вони хочуть. Якщо вони хочуть працювати вночі, нехай так і роблять», – вважає професор.

Сієста робить людей щасливішими

Діти, які не спали вдень на регулярній основі, виростали дратівливим і примхливими і залишалися такими навіть в дорослому віці. За даними американських дослідників, пропустивши всього лише одну сієсту, малюк стає стурбованим, навколишній світ стає йому менш цікавим. А ми, дорослі, хіба не діти в душі?

Зниження рівня стресу

За даними іспанського товариства лікарів першої медичної допомоги, денний сон знижує рівень стресу, допомагає відновити серцево-судинну функцію, покращує пам’ять. Причому уточнюється, що сієста дійсно корисна лише в тому випадку, якщо є частиною повсякденного життя, а не практикується від випадку до випадку. Також дослідники прийшли до висновку, що денний сон – частина природного циклу життєдіяльності, і його відсутність може виявитися для здоров’я гіршим, ніж відмова від прийому їжі.

Іспанські фахівці навіть розробили спеціальні рекомендації, згідно з якими оптимальна тривалість сієсти – не більше як півгодини, і відпочивати бажано в кріслі або на дивані, але не на ліжку, щоб не пірнути в глибокий сон.

Підвищення якості роботи

Після денного сну рівень пильності підвищується, кількість помилок знижується, відповідно, зростає ефективність і поліпшується якість роботи. Зокрема, в ході проведеного NASA дослідження ефекту денного сну на військових льотчиків і космонавтів з’ясувалося: після 40-хвилинного сну показники продуктивності зросли на 34%, а пильність – вдвічі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів