Як правильно харчуватися навесні, щоб схуднути до літа

Бажання розлучитися із зайвими кілограмами перед літом і сезоном відпусток ─ право кожної жінки. У цій статті ми проаналізуємо найпопулярніші дієти і розповімо вам про  підводні камені, які чекають на охочих отримати тіло своєї мрії з їхньою допомогою.

Палео-дієта

Основа дієти: пісне м’ясо і птиця, риба і морепродукти, яйця, гриби, горіхи, насіння, ягоди, фрукти та овочі, трави, спеції, рослинні масла; немає ─ злаків, бобових і молочних продуктів, цукру, солі.

Будь-яке обмеження викликає зниження ваги, так що немає нічого дивного в тому, що палео-харчування (дуже спрощено ─ харчування за образом і подобою наших предків, тобто «нічого зайвого») призводить до схуднення. Однак якщо у вас немає лактозної недостатності або целіакії, то така дієта не може вважатися збалансованою. Поняття «целіакія» або «глютенова ентеропатія» увійшло в медичний лексикон в кінці XIX століття. Так стали називати хронічний кишковий розлад, який провокують декілька їстівні види злаків (пшениця, жито, овес, ячмінь) через білок глютен, що міститься в них. Тоді ж з’явилися перші варіанти лікувального раціону для людей з целіакією, проте варто зазначити, що це дуже рідкісне захворювання і для людини з нормальним травленням немає сенсу виключати зернові продукти зі свого раціону, так само як і молочні і кисломолочні. Каша з цілісних злаків ─ найкращий початок дня, як і кращий сніданок для контролю ваги.

Система харчування Mind

Основа дієти: 10 оздоровлюючих груп продуктів харчування (зелені листяні та інші овочі, горіхи, ягоди, бобові, цільнозернові продукти, риба, птиця, оливкова олія і вино) і 5 “хворих” груп продуктів харчування (червоне м’ясо, вершкове масло і маргарин, сир, випічка і солодощі, смажена їжа і фастфуд), які потрібно виключити.

Коли вам потрібен привід, щоб триматися подалі від фаст-фуду, така дієта ─ шанс. Перелік зазначених продуктів досить стандартний. Але пам’ятайте, що хороші продукти не можуть завдати шкоди вашому здоров’ю або розумовій активності: нежирна яловичина, баранина, білий сир, тверді сири – відмінне доповнення до рису, овочевих пюре і каш. Важливо також знати принципи правильного приготування страв, які грають важливу роль в «корисності» їжі. Скажіть «ні» смаженні на олії і зверніться за допомогою до пароварки і духовки. Спірний момент ─ алкоголь. Червоне вино, як і виноград, містить сильний і важливий для організму антиоксидант – ресвератрол. Але очевидно, що винні спирти підсилюють апетит і можуть призводити до переїдання. Міра – ось, що важливо.

Дієта «Нульовий живіт»

Основа дієти: суперфуди – енергетичні продукти, багаті білком, клітковиною, мононенасиченими жирними кислотами, мінералами і вітамінами (яйця, червоні фрукти, оливкова олія, квасоля, пісне м’ясо і риба, листова зелень, спеції).

Якщо ви харчуєтеся правильно і раціонально, то і шлунок буде у вас працювати правильно. Однак якщо у вас вже є якісь проблеми з травною системою (виразки, гастрити, коліти, панкреатити), то здуття живота – наслідок подібних захворювань і простою зміною дієти їх не завжди можна виправити. Для початку потрібно вирішити питання здоров’я з лікарем-гастроентерологом, а не закуповуватися модними продуктами. І все ж суперфуди не зайвим буде включити в меню: вони чудово «режисують» роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають позбутися від здуття живота, стимулюють метаболізм і, на думку автора дієти, пригнічують ген, відповідальний за накопичення небажаних сантиметрів в області живота і талії.

Смузі-дієти

Основа дієти: протягом 3-4 тижнів харчуватися фруктово-овочевими сумішами.

Тут в першу чергу важливо розуміти, що холестерин виконує важливу функцію в організмі: входить до складу клітинних мембран і бере участь в діленні клітин. Статеві гормони являють собою видозмінений холестерин, частина якого надходить в організм з продуктами, які містять жир, наприклад з м’ясом (тому чоловіки інтуїтивно так люблять його!), яке в смузі-меню відсутнє. Жири повинні складати 20% денного раціону, головне вибирати правильні з них. Не забувайте, що масло extra virgin корисніше, ніж майонез, риба, навіть жирна, корисніша, ніж курячі стегенця, а стейк з нежирної свинини ─ ніж напівфабрикат. Смузі-дієта хороша як розвантажувальне харчування на день-два, але не як система харчування, націлена на схуднення з довгостроковим ефектом.

Лимонна дієта

Основа дієти: лимонад на основі соку лимона, кленового сиропу і каєнського перцю.

На кілька днів головним джерелом поживних речовин і енергії стає лимонад на основі свіжовичавленого соку лимона, органічного кленового сиропу і каєнського перцю. Ранок треба починати зі склянки підсоленої води, а на ніч випивати чай з проносним ефектом. Крім лимонаду можна пити чисту негазовану воду і зелений чай. Відверто кажучи, така дієта просто небезпечна (особливо, якщо у вас є проблеми з шлунково-кишковим трактом). Майте на увазі, що, за даними ВООЗ, 60% людей старше 30 років страждають від гастриту. Врахуйте, що лимонна дієта може провокувати різні загострення і ускладнення вже наявних хвороб, в тому числі, які раніше вас не турбували. Небезпека в цій системі також криється в чаях з проносним ефектом, так як разом з голодуванням їх вживання призведе до зневоднення організму і втрати життєво-важливих солей. Ну а головне ─ подібні дієти мають короткостроковий ефект, і вже через кілька днів є ризик знову набрати зайву вагу.

Дробове харчування

Основа дієти: часте і регулярне харчування невеликими порціями.

Дробове харчування – єдиний принцип харчування, схвалений ВООЗ. Такої дієти, або правильніше сказати системи харчування, можна без стресу і виснаження дотримуватися все життя. Якщо ви робите все правильно, то вам не загрожують ні почуття голоду, яке, до речі, призводить до порушення метаболізму та неправильної роботи травної та нервової системи, ні набір зайвої ваги, ні розбитість вранці. Важливо, що на сніданок потрібно їсти повільні вуглеводи (наприклад, каші), на обід – повільні вуглеводи і/або клітковину з білком (крупи, овочі, м’ясо), а на вечерю – білок (м’ясо птицю, сир).

Підводимо підсумки і розповідаємо про основні принципи правильного харчування, які допоможуть швидко прийти у форму (а в ідеалі ─ не виходити з неї).

Харчування кожні три години. Жирові клітини – енергетичне депо нашого організму. Щоб жирова клітина віддавала енергію, а не відкладала калорії про запас, необхідно харчуватися кожні 2,5-3 години ─ тільки такий режим дозволяє уникнути стрибків інсуліну, який і регулює енергообмін жирової клітини. Очевидно, що харчуватися потрібно правильно: уникати шкідливих перекусів, фастфуду та консервів.

Перекушуйте кисломолочними продуктами. Другу половину дня найкраще заповнити молочними або кисломолочними продуктами (перекус після обіду можна зробити вже через 1,5-2 години), так як в цей час найкраще засвоюється кальцій і фосфор, що містяться в них.

Слідкуйте за тим, що їсте. Повертаючись до попереднього пункту, відзначимо, що важливо уникати солодких йогуртів та сирків, особливо знежирених, так як кількість швидких вуглеводів там сильно перевищує норму. Так, жирів в них менше, але через високий відсоток цукрів і крохмалю, ви замість 55 кКал на 100 г від кефіру 3,2% жирності, отримуєте більше 100 кКал плюс різко піднімаєте рівень інсуліну за рахунок високого глікімічного індексу такого продукту. Краще купити натуральний йогурт 2,5% жирності і з’їсти його з фруктами або ягодами.

Завжди снідайте. Сніданок – це найважливіший прийом їжі, який дозволяє підняти  рівень інсуліну, що впав за ніч, і підготувати організм до роботи. Якщо ви поснідаєте правильно, то протягом дня будете гарантовано захищені від почуття голоду. Пам’ятайте, що до полудня організм максимально активізується, тому в цей час ви починаєте відчувати апетит. Другий сніданок дозволяє отримати потрібну дозу енергії для денних звершень і не переїдати в другій половині дня, тому захопіть з собою на роботу щось поживне для перекусу, нехай це буде пара шматочків сиру з цільнозерновим хлібом.

Насолоджуйтесь вечерею. Запам’ятайте, що не можна пропускати вечерю і можна їсти після 18:00. Ви не повинні відчувати почуття голоду ввечері. Головне, щоб останній прийом їжі був за 2,5-3 години до сну і складався з продуктів, багатих білком. Вуглеводи і фрукти краще виключити.

Обмежте сіль і цукор. За статистикою, сучасна людина з’їдає солі в 20 разів більше добової норми, а цукру ─ взагалі в 100 разів. Надмірне споживання солі призводить до внутрішніх набряків і гіпертонії, цукор – до бродіння, діабету і дратівливості. Не дарма його називають головним наркотиком сучасності.

Пийте більше води. Дотримуйтесь питного режиму, тобто випивайте не менше двох літрів чистої води в день. Скоротіть вживання кави, відмовтеся від лимонадів та інших газованих напоїв.

Джерело

Поділись


Новини партнерів