8 продуктів, які не можна вживати при застуді

Існує поширений міф про те, що під час хвороби корисно голодувати. Почасти це так: переїдати дійсно не варто, так як ослабленому інфекцією організму важко перетравлювати велику кількість їжі, а зниження рухової активності ускладнює метаболізм. Але сідати на дієту і позбавляти себе поживних речовин теж не слід: навпаки, під час хвороби раціон повинен бути повноцінним і збалансованим.

Проте існує список продуктів, які протипоказані при ГРВІ, грипі, ангіні та інших подібних захворюваннях: вони можуть погіршити хворобу і уповільнити одужання. Про них і поговоримо.

Кондитерські вироби

Печиво, цукерки, випічка та інші кондитерські вироби – не найкращий десерт під час застуди. Справа в тому, що вони знижують активність лейкоцитів – кров’яних клітин, які борються з вірусами і бактеріями. Загрозу становлять і різні посипання: кокосова стружка, макові зерна, цукрова пудра, какао – вони будуть подразнювати запалене горло і провокувати кашель.

При цьому позбавляти себе задоволення зовсім необов’язково: курага, інжир, чорнослив, крекери і галети – всі вони будуть відмінним доповненням до чаю під час хвороби. Ще один корисний десерт – мед, який не тільки смачний, але і має антибактеріальну та імуностимулюючу дію.

Молочні продукти

Підступність молочних продуктів в тому, що вони сприяють утворенню слизу в організмі, ускладнюють відходження мокроти з легень і підсилюють нежить. Однак не вся “молочка” однаково шкідлива: найбільш небажані під час хвороби жирні продукти – вершкове масло, сир і маргарин. А ось гаряче молоко з медом, нежирний йогурт, кефір або ряжанка цілком припустимі. А щоб не посилювати ефект утворення слизу, в них можна додати трохи імбиру або куркуми.

Напівфабрикати

Під час хвороби організм всі сили кидає на боротьбу з інфекцією. Тож не ускладнюйте йому завдання – вживайте лише корисну їжу, яка легко засвоюється. На жаль, ковбаси, сосиски і фастфуд до цієї категорії точно не відносяться. Вони не тільки важко перетравлюються, а й містять велику кількість солі, яка ускладнює виведення рідини (а значить, і бактерій) з організму. Тому потерпіть до повного одужання, а вже потім побалуйте себе улюбленим бургером або сосисками.

Смажена їжа

Пиріжки, стейки, млинці і оладки, курячі стегенця – всі вони небажані з тієї ж причини, що і фастфуд: вони важко і довго перетравлюються. До того ж смажена їжа містить багато жиру, а це зайве навантаження на серце і печінку, яким під час хвороби і так доводиться несолодко. Замість цього включіть в меню курячий бульйон з овочами: він не тільки поживний, а й містить таку цінну імуностимулюючу речовину, як карнозин.

Горіхи

Хоч горіхи корисні і поживні, хворим людям їх краще уникати: в них занадто багато калорій, до того ж верхній шар горіхів подразнює і висушує слизову, що при захворюваннях верхніх дихальних шляхів вкрай небажано.

Сирі овочі і фрукти

Користь свіжих овочів і фруктів незаперечна, проте на їх перетравлення витрачається багато сил. Тому під час хвороби дари природи краще вживати у вареному, тушкованому або запеченому вигляді. Крім того, слід бути обережними з цитрусовими: в них багато вітаміну С, але при цьому вони дратують запалену слизову горла.

Кава

Кофеїн викликає зневоднення, а при інфекційних захворюваннях це просто неприпустимо, так як вода потрібна для виведення з організму бактерій і токсинів. Крім того, кофеїн створює надмірне навантаження на серце, що ще більше втомлює ослаблений організм. Та й бадьорити нервову систему в цей період ні до чого – краще спокійно полежати і відпочити. Тому під час хвороби, принаймні при високій температурі, від улюбленого напою краще утриматися, а заодно і від газованої води – в ній теж міститься кофеїн. А ось трав’яні чаї, ягідні морси, багаті вітаміном С, і мінеральна вода дуже навіть вітаються.

Алкоголь

Завдяки поєднанню винної пари, меду і цитрусових склянка теплого глінтвейну може допомогти при переохолодженні і запобігти появі нежиті. А ось проти вірусів і бактерій алкоголь, на жаль, зовсім безсилий. Він не тільки не допоможе вам одужати, а й створить зайве навантаження на печінку, у якої зараз зовсім інше завдання – виведення токсинів. Тому забудьте про “профілактичну” чарку горілки, а замість цього приготуйте собі зігріваючий чай з медом, лимоном і імбиром.

Джерело

Поділись


Новини партнерів