Чи можна пити воду під час їжі: пояснення фахівців

Ну хто з нас не запиває сніданок кавою, обід чаєм, а вечерю водою? Деякі люди навіть вживання супу не уявляють без склянки освіжаючої рідини! І все ж, чи можна пити під час їжі? Деякі дієтологи і адепти здорового способу життя твердять, що запивати їжу в жодному разі не можна, адже рідина розбавляє шлунковий сік, впливає на його кислотність і уповільнює процес перетравлення. Інші ж непохитні в своїх звичках: запивали, запивають і будуть запивати!

Тож ми вирішили нарешті розібратися, чи можна запивати їжу водою і як ця звичка може вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту. Ось що кажуть досвідчені дієтологи і грамотні гастроентерологи!

Точка зору тих, хто не запиває їжу, цілком логічна: вода розбавляє шлунковий сік і слину, вимиває важливі ферменти, необхідні для переварювання їжі, а це негативно позначається на здоров’ї. На ділі ж логічні припущення далекі від фізіологічних процесів – вони набагато складніші.

Процес травлення починається не в шлунку, а в голові: коли людина передчуває смачну трапезу, в роті утворюється слина. Пережовуючи їжу, ми змішуємо її зі слиною, збагаченою ферментами, щоб вона вже розм’якшеною потрапила в шлунок. Далі до процесу підключається шлунковий сік.

Шлунку середньостатистичної людини необхідно 3-4 години, щоб перетравити ситний обід і перетворити його в хімус – рідку речовину. Цей самий хімус покидає шлунок і відправляється в подорож по кишечнику, де віддає організму корисні поживні речовини.

І якщо їжа гостює в шлунку кілька годин, то вода не затримується надовго – 300 мл води покинуть шлунок через 10 хвилин. Якщо ти запиваєш їжу водою, вона швидко проходить через травну систему, додатково зволожуючи суху їжу.

Вода не впливає на кислотність

Потрапляючи в шлунок під час прийому їжі, вода істотно не змінює кислотність шлункового соку. Та й дію травних ферментів вона не пригнічує, а навпаки, допомагає їм краще справлятися з поставленим завданням. Робота ферментів відбувається в рідкій фазі, цей факт важливий і для всмоктування корисних речовин після перетравлення в кров.

Навіть якщо ти принципово харчуєшся всухом’ятку, організм сам нишком буде виділяти необхідну кількість рідини в шлунок і кишечник. До слова, в шлунку виділяється близько 2 л рідини на добу!

Людський організм – продумана до дрібниць система. Навіть якщо ти вип’єш галон води, це ніяк не вплине на кислотність. Якщо шлунок відчує, що не справляється з процесом переварювання, він виробить нову порцію ферментів і підвищить кислотність шлункового соку, якщо вода ненароком її знизила. До речі, вода потрапляє в шлунок і разом з їжею – взяти хоча б апельсин, який на 80% складається з води.

Вода не впливає на швидкість перетравлення їжі

Прихильники харчування всухом’ятку стверджують, що, потрапляючи в шлунок під час їжі, вода виштовхує неперетравлену їжу зі шлунка прямо в кишечник. Прихильники запивання вважають, що, навіть якщо рідина покидає шлунок раніше, ніж тверді тіла, вона ніяк не впливає на швидкість їх перетравлення і вже тим більше не тягне частину їжі з собою в кишечник завчасно.

І все-таки, чи можна пити під час їжі?

Висновок простий: якщо ти звик запивати їжу, можеш продовжувати без докорів сумління! Вода, якщо пити її правильно, не несе ніякої шкоди. Навпаки, рідина допомагає розм’якшити і краще переварити суху їжу, поліпшити роботу травних ферментів і посилити процеси всмоктування корисних поживних речовин. Не варто пити, поки не прожував і не проковтнув їжу, – вона повинна гарненько просочитися слиною.

Є ще один плюс: коли людина п’є під час їжі, вона робить хоч незначні, але паузи, а це уповільнює хід трапези. В результаті з’їдається менше і про почуття важкості після переїдання можна забути!

Якщо ти звик запивати їжу не водою, а чаєм, ніякої різниці немає. Рідина однаково впливає на травні процеси, будь то чай, вода з лимоном або кава. І хоч температура рідини теж не впливає на кислотність і швидкість перетравлення їжі, дієтологи все ж рекомендують уникати занадто холодної і занадто гарячої води.

Звичка пити воду з льодом може стати причиною не тільки процесів бродіння і гниття в шлунку, але і викликати такі захворювання як коліт, ентерит і дисбактеріоз.

Пити чи не пити – вирішувати тобі! Якщо ти вирішиш все ж не запивати їжу – на здоров’я, адже така звичка точно не принесе шкоди. А якщо ти запивав, запиваєш і плануєш запивати, роби це без докорів сумління, адже і ця звичка нітрохи не шкодить здоров’ю шлунково-кишкового тракту і не пригнічує процеси травлення.

Джерело

Поділись


Новини партнерів