9 несподіваних речей, які можуть викликати рак

Онкології бояться дуже багато людей. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я постійно оновлюють перелік потенційних і підтверджених канцерогенів. У цей список уже потрапили ковбаса і червоне м’ясо.

Незважаючи на те, що деякі звички, речовини і продукти збільшують ризик розвитку онкології, і про це всі знають, про згубний вплив деяких інших збудників відомо набагато менше.

Сьогодні ми розповімо вам про 10 речей, які досить небезпечні з позиції розвитку ракових захворювань.

Причини раку:

1. Макіяж

Ні, ми звичайно ж не закликаємо викинути ваші улюблені б’юті-засоби. Однак, вам слід остерігатися деяких їх небезпечних складників, які можуть зашкодити вашому здоров’ю.

Незважаючи на те, що точний зв’язок між конкретним елементом і раком виявити досить важко, слід звернути особливу увагу на наступні складові косметичних засобів: з’єднання фталатів, парабенів і формальдегіду, етаноламіну і 1,4-діоксану.

Повторимося, що немає точної інформації про те, що саме той чи інший елемент викликає рак. Однак, важливо знати, що ці речовини негативно впливають на ваше здоров’я.

2. Алкоголь

Деякі люди можуть вважати, що немає нічого поганого в «періодичному випиванні». Однак, проведені дослідження довели наявність зв’язку між алкоголем і підвищеним ризиком розвитку 7 типів раку (рак грудей, печінки, товстої і прямої кишки, гортані і рак стравоходу).

Абсолютний максимум, який може собі дозволити людина – це 1-2 порції алкоголю в тиждень, але краще, безумовно, зовсім від нього відмовитися.

3. Недостатня кількість сонця

Нас постійно вчать боятися сонця, але іноді вийти на вулицю в теплий день без сонцезахисного крему навіть корисно. Наш організм виробляє вітамін Д під впливом сонця, при цьому у більшості людей спостерігається дефіцит цього вітаміну.

У свою чергу, низька кількість вітаміну Д прямо пов’язана зі збільшенням ризику розвитку онкологічних захворювань. Тому не бійтеся ловити сонячні промені, щоб допомогти своєму організму.

4. Занадто багато сонця

Як і у випадку з переважною більшістю речей на планеті, все повинно бути в помірній кількості. Безумовно, завжди бігти в тінь не варто, але і смажитися до опіків тим більше.

Незалежно від того, чи працюєте ви на вулиці, або ж вам подобається бігати щодня, чим більше часу ви проводите на сонці, тим сильніше підвищується ваш ризик захворіти на рак шкіри, особливо якщо ви перебуваєте на вулиці в обід. Проте використання сонцезахисного крему з фактором захисту від 30, ви знижуєте ризик розвитку раку шкіри на 40-50 відсотків.

5. Сидяча робота

Офісна робота в переважній більшості – це тривале перебування в положенні сидячи. На справді величезна кількість людей весь свій день проводять за комп’ютером, а на роботу їдуть сидячи в громадському транспорті або в автомобілі.

Сидіння нерозривно пов’язано з низьким рівнем фізичної активності, яка, в свою чергу, підвищує ризик розвитку колоректального раку на 8 відсотків, раку легенів на 6 відсотків і раку ендометрія на 10 відсотків.

В рамках одного дослідження було доведено, що навіть звичайні вправи знижують ймовірність розвитку будь-якого типу онкології на 7 відсотків. Однак, чому так відбувається, незрозуміло.

6. Високий зріст

Восени 2018 року було проведено дослідження, яке показало, що кожні 10 см росту в плюс до стандартного підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань на 10 відсотків. Вважають, що швидше за все справа в тому, що в організмі найвищої людини просто більше клітин, тому і ризик хворих змін в цих клітинах також підвищений.

Автори дослідження довели, що високий зріст є винуватцем у розвитку 18 видів раку з 23, тобто цей фактор є насправді серйозним чинником ризику. Тому найвищій людині необхідно набагато уважніше ставитися до свого здоров’я.

7. Дим від шашликів

Повторимо, що вже давно експерти і лікарі прийшли до думки, що шашлик краще не вживати в їжу, тому що це канцерогенний продукт. Однак, як виявилося, в зоні ризику ще й ті, хто вирішив відмовитися від шашличка.

За словами дослідників, небезпечне не тільки саме м’ясо, але також і дим який від нього виходить. У димі містяться шкідливі речовини, які можуть проникати в наш організм через шкіру. Це канцерогени, тому, опинившись в організмі, значно збільшують ризик розвитку ракових захворювань.

8. Ігнорування зубної нитки

Якщо ви неправильно доглядаєте за своїми зубами, ви шкодите не тільки їм. Людина, яка не використовує зубну нитку і відмовилася від ополіскувача, набагато частіше страждає від захворювань ясен.

Це, в свою чергу, як вдалося довести експертам в 2018 році, на цілих 24 відсотки підвищує ймовірність розвитку колоректального раку і раку легенів.

Безумовно, це дуже вагомий аргумент для того, хто не регулярно чистить зуби і не використовує зубну нитку – ризик сильно зростає, тому потрібно зробити максимум для того, щоб його мінімізувати.

9. Сон при працюючому телевізорі

Напевно кожен з нас засинав хоча б раз при включеному телевізорі. Гадаєте, що ніякої шкоди це не приносить? Ймовірно, якщо так сталося лише одного разу. Але якщо так відбувається регулярно, то ви автоматично потрапляєте до групи ризику.

Ще в 2010 році дослідники прийшли до висновків, що подібного роду сон порушує природне вироблення гормону мелатоніну, що, в свою чергу, не просто вносить збій в роботу режиму сну і неспання, але і підвищує ризик розвитку раку простати і раку молочної залози.

Відзначимо, що автори переважної більшості досліджень говорять, що величезну роль в профілактиці онкології грає здоровий спосіб життя, правильне харчування і фізична активність.

Поділись


Новини партнерів