10 продуктів і ліків, які не можна вживати разом

Майже на кожній упаковці ліків виробник пише про те, що не варто вживати їх за власним бажанням, а краще проконсультуватися з лікарем. Обумовлено це тим, що будь-який препарат має свої особливості: дозування, час прийому, сумісність з іншими медикаментами або продуктами.

Ми бажаємо вам здоров’я і пропонуємо запам’ятати поєднання ліків і продуктів харчування, які можуть призвести до небажаних наслідків.

1. Антибіотики + оцет

Антибіотики здатні знищити не тільки хвороботворні бактерії, але й ті, які необхідні для нормальної роботи шлунка. А тому біль в животі є частим супутником прийому цих ліків. Вживання кислих продуктів, особливо з вмістом оцту, призведе до зайвого навантаження на шлунок.

В період лікування рекомендується їсти страви, приготовані на парі або зварені, більше овочів, краще вибирати хліб грубого помелу.

2. Антибіотики + газована вода

Солодка газована вода призводить до здуття живота. А в поєднанні з медичними препаратами ще більше ускладнює роботу шлунково-кишкового тракту. І в першу чергу це стосується антибіотиків.

Лікарі радять запивати ліки тільки негазованою водою і дорослим протягом дня випивати її 2,5-3 літри, дітям – 1,5-2 літри.

3. Протизаплідні + звіробій

Одна з найпопулярніших трав для відварів – звіробій – в поєднанні з протизаплідними препаратами може знизити ефективність таблеток. А в разі вагітності вживання цієї рослини, навпаки, ставить під загрозу виношування дитини.

4. Ліки від алергії + соки

Запиваючи  медикаменти проти алергії (наприклад, фексофенадин) яблучним, апельсиновим або грейпфрутовим соком, можна зменшити вплив препарату на організм. Такі напої пригнічують пептид, який транспортує ліки з кишківника до кровотоку.

До лікування зазвичай додають дієту. З раціону видаляють фрукти, ягоди, всі види горіхів, а також алкогольні напої. Можна їсти телятину, броколі, всі зелені овочі, рис, яблука і гречку.

5. Протипухлинні медикаменти + молоко

Багато препаратів, покликаних боротися з пухлиною, змінюють свої властивості при взаємодії з ферментом під назвою ксантиноксидаз. У високому вмісті зустрічається він в коров’ячому молоці. Тому необхідно розмежувати прийом протипухлинних ліків і вживання молока.

До списку продуктів, які краще не їсти в цей час, також відноситься насіння кунжуту.

6. Препарати від кашлю + цитруси

Засіб від кашлю декстрометорфан (його аналоги – стопекс, туссин, глікодин) несумісний з вітаміном С: він не дає діючій речовині препарату розщеплюватися, викликаючи у людини сонливість, запаморочення та дзеленчання у вухах. Фахівці радять між прийомом цих медикаментів і цитрусових дотримуватися інтервалу до 5 годин.

Додайте краще в раціон ананаси або ананасовий сік. Завдяки ферменту бромелаїну він має протизапальні властивості та допомагає вивести мокроту.

7. Парацетамол + алкоголь

Наш організм для розщеплення алкоголю і парацетамолу використовує один і той самий фермент. Тому лікарі радять між вживанням спиртних напоїв і ліками почекати мінімум 6 годин. Поєднання може привести до серйозних порушень роботи печінки і нирок.

8. Протитуберкульозні препарати + жирна їжа

Протитуберкульозні препарати, такі як ізоніазид, вимагають суворої дієти, призначеної лікарем, адже їжа з високим вмістом жиру знижує сироваткову концентрацію медикаменту і призводить до неповного знищення бактерій.

9. Аспірин + апельсиновий сік

Ацетилсаліцилову кислоту лікарі не рекомендують вживати одночасно або через невеликий проміжок часу з цитрусовими соками. Це поєднання буде подразнювати слизову шлунку. А грейпфрутовий сік до того ж знизить вплив ліків на організм. До слова, запивати аспірин також не рекомендується і молоком – в цьому випадку таблетки втратять властивості.

Лікарі рекомендують відмовитися і від поєднання з гострою їжею – це може призвести до гастриту і виразки.

10. Засоби проти гіпертонії + сіль

На час прийому ліків від гіпертонії для ефективності лікування фахівці рекомендують відмовитися від вживання солі. А це означає, що консерви, ковбаса, всілякі соління, напівфабрикати під забороною. До того ж потрібно уникати поєднань препаратів – інгібіторів АПФ (еналаприл, каптоприл, лізиноприл) з продуктами з високим вмістом калію (курага, банани, баклажани). Надлишок калію веде до порушення серцевого ритму.

Рекомендуються продукти, багаті рослинною клітковиною. Це несолодкі сорти фруктів, ягід і овочі.

11. Сечогінні препарати + банани

Такі препарати, як триамтерен, знижують здатність нирок виводити калій. А надлишок цього хімічного елемента може викликати прискорене серцебиття. Необхідно уникати вживання у великих кількостях продуктів з високим вмістом калію (банани, апельсини і зелені листові овочі).

Звичайно, реакція організму на ліки в однієї людини може відрізнятися від реакції в іншої. Ми радимо не призначати і не скасовувати медичні препарати самостійно, а проконсультуватися з лікарями з усіх запитань, які вас цікавлять! Будьте здорові!

Джерело

Поділись


Новини партнерів