В якій позі краще спати, щоб знизити ризик інфаркту та інсульту?

Людина проводить уві сні приблизно чверть доби. В цей час процеси в організмі сповільнюються, але вважається, що положення тіла під час сну може впливати на роботу тих чи інших органів.

Про те, чи є пози для сну, які протипоказані сердечникам, розповів Роман Бузунов, професор та доктор медичних наук.

Бузунов каже, що для здорових людей протипоказань, які стосуються пози для сну, немає. «Якщо людина здорова і не має важких хронічних захворювань, спати можна як завгодно: сидячи, лежачи, на спині, лівому боці, правому – різниці абсолютно ніякої. Деякі діти взагалі сплять на четвереньках, спираючись в ліжко колінами і ліктями, і прекрасно висипаються», – каже лікар.

Однак подбати про позу уві сні слід тим, у кого є певні захворювання. «Твердження, що при серцевих захворюваннях шкідливо спати на лівому боці – це міф.

Єдине, людям, що страждають розладом, при якому уві сні відбуваються зупинки дихання, не варто спати на спині. Зазвичай язик западає під час сну в такому положенні – це може викликати порушення ритму серця, гіпертонічну хворобу, інфаркт і інсульт, – зазначає Бузунов.

– Якщо у людини є серцева недостатність, уві сні їй потрібно тримати голову на підвищенні – щоб вона була вища рівня попереку.

Або піднімати узголів’я спеціального, функціонального ліжка, або настелити побільше подушок. Тоді людина буде менше задихатися уві сні, це знизить ризик набряку легенів і інших наслідків».

Джерело

Поділись


Новини партнерів