Біль в горлі: 6 умов швидкого одужання!

Як полегшити біль в горлі? Достатньо виконати кілька простих умов! Про них розповідає лікар загальної практики Курдюмов Дмитро Юрійович.

1. Правильне харчування

З одного боку, через біль у горлі стає важко ковтати. З іншого, надмірно гаряча, гостра, груба, холодна їжа сама по собі може бути причиною болю в горлі або посилювати вже наявний дискомфорт.

Таким чином, варто перейти на час лікування на спеціальну дієту: вживати їжу ніжної консистенції, без грубих частинок і комфортної температури – теплу. Оптимальним рішенням будуть каші, пюре з тушкованих або відварених овочів, супи, бульйони, сир, сирники, вершкове масло, парові котлети, паштети, відварені некруто яйця.

Їжа повинна бути багатою на вітаміни і досить жирною – жири надають пом’якшувальний і обволікаючий ефект, сприяють загоєнню запаленої слизової. Під забороною гострі прянощі крім цибулі та часнику – природні ефірні масла, що входять до їх складу, мають антибактеріальний ефект.

2. Рясне пиття

Під час хвороби організм неминуче втрачає рідину, особливо якщо біль в горлі супроводжується нежиттю і високою температурою. Але навіть якщо горло болить «самостійно», воно все одно потребує зволоження. Всі напої, як і їжа, повинні бути теплими.

Рекомендуються чаї (чорний, зелений, трав’яні), молоко, бульйони, відвар шипшини, теплі компоти. У чай або молоко можна додати, якщо немає алергії, мед, імбир, щіпку кориці – вони мають антибактеріальну дію.

3. Комфорт для горла

Повітря, яке ми вдихаємо, не повинне бути сухим – це лише посилить дискомфорт з боку горла, сповільнить одужання. Зволожити повітря можна за допомогою спеціальних побутових приладів – зволожувачів, або розставивши в приміщенні ємності з водою, кімнатні рослини.

Від використання кондиціонера в кімнаті, де знаходиться хворий, слід відмовитися.

Безумовно, слід відмовитися від куріння – хоча б до тих пір, поки слизова горла не відновиться. Сигаретний дим і смоли – найсильніший подразнюючий чинник для горла і самі по собі можуть бути причиною хронічного дискомфорту при ковтанні і больових відчуттів.

Ще одна важлива умова комфорту для горла – мовчання. Воно дозволяє голосовим зв’язкам відновитися швидше, запобігає їх додатковому травмуванню. Бажано на період одужання звести розмови до мінімуму, намагатися не говорити навіть пошепки.

4. Полоскання

Регулярні полоскання допомагають очистити слизову від хвороботворних мікроорганізмів і продуктів їх життєдіяльності, змити запальне виділення і наліт.

Для полоскання можна використовувати відвари трав (ромашки, шавлії, календули, бузини, череди, липи) або содовий розчин.

5. Ковтання

Ковтати, коли болить горло, боляче. Але необхідно! Ковтальні рухи сприяють очищенню слизової горла від мікробів і забруднень. До речі, почасти тому при хворому горлі так корисні таблетки для розсмоктування: вони сприяють збільшенню кількості ковтальних рухів.

Найчастіше з болем в горлі можна впоратися «своїми силами», не вдаючись до лікарської допомоги. Але без огляду і консультації фахівця не обійтися, якщо:

  • біль не вщухає протягом декількох днів;
  • біль настільки сильний, що неможливо ковтати навіть слину;
  • біль супроводжується підйомом температури вище 39 ° С;
  • біль супроводжується нудотою, блювотою, судомами, болем у животі або головним болем;
  • в області шиї або на інших ділянках тіла збільшилися лімфовузли;
  • на мигдалинах видно гнійний наліт;
  • з’явилася задишка, утруднене дихання;
  • розвинувся набряк обличчя, шиї.

Ці симптоми вказують на розвиток небезпечних ускладнень захворювання, які вимагають термінового додаткового обстеження хворого і його спеціального лікування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів