Фахівці назвали 10 найбільш корисних сезонних продуктів грудня

Сьогодні ми можемо собі дозволити купити будь-який екзотичний фрукт, а полиці магазинів просто переповнені свіжими овочами. Але наука в особі нутриціолога Марії Олійник авторитетно заявляє: не всі фрукти і овочі в різний час однаково корисні. Улюбленцями столу по праву повинні стати тільки сезонні культури.

На доказ такої категоричної заяви є як мінімум три аргументи. По-перше, шлях сезонного врожаю від грядки до прилавка максимально короткий, а значить фрукти і овочі дійсно свіжі. По-друге, вони найменш оброблені, так як призначені для швидкого продажу, тому не проходять спеціальної обробки, потрібної для тривалого зберігання. По-третє, продукти, що дозрівають в кінці осені і взимку, є важливими складовими раціону, вживання яких допоможе пережити сезон без застуди і занепаду сил.

Разом з експертом ми зібрали добірку з десяти продуктів, які в зимовий час особливо корисні і необхідні нашому організму в першу чергу.

Авокадо

Авокадо росте в Ізраїлі, і сезон у нього припадає саме на нашу зиму, тому в грудні він входить в кураж. Цей фрукт (не дивуйтеся) багатий поліненасиченими кислотами, які підтримують нашу працездатність і підвищують захисні функції організму. Авокадо містить в собі величезну кількість вітамінів (A, C, B6, B1, B9, E) і мінералів (калій, кальцій, магній, натрій, мідь, залізо). Крім того, він сприяє розщепленню шкідливого холестерину.

Гранат

У північній півкулі цей зернистий плід дозріває з вересня по січень. За вмістом корисних речовин його сміливо можна назвати одним з найцінніших фруктів. Плоди граната багаті цукрами, вітаміном С, містять клітковину, мінеральні речовини і мікроелементи: кальцій, магній, калій, марганець, натрій. Сік граната допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, має дезінфікуючу дію і ефективний для профілактики застудних захворювань.

Ріпа

Ріпа дозріває пізньою осінню і на початку зими також особливо корисна. У ній містяться вітаміни групи В, каротин, залізо, калій, магній, кальцій і сірка. Регулярне вживання цього овоча підтримує сяйво і здоровий колір шкіри. Велика кількість антиоксидантів уповільнює в’янення шкірних покривів, перешкоджає виникненню зморшок і пігментації.

Хурма

«Серцева яблуня», як її називають, дозріває перед першими заморозками, в листопаді. У ній багато клітковини (набагато більше, ніж в решті фруктів), яка сприяє виведенню токсинів і правильній роботі кишечника. Також в ній містяться вітаміни С і PP, вітаміни групи В, каротин, калій і магній, що робить її справжнім джерелом корисностей. Хурма має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію, підвищує працездатність, поліпшує апетит, заспокоює нервову систему. Вона активно живить серцевий м’яз і зміцнює серцево-судинну систему.

Мандарини

На півдні, де ростуть мандарини, зараз розпал літа, тому плоди вбирають в себе все найкорисніше, саме коли у нас настають холоди. Як і багато цитрусових, мандарини містять велику кількість вітаміну С у вигляді аскорбінової кислоти, пектинові речовини, мінеральні солі, ефірну олію. Цей фрукт – незамінний природний антидепресант, так як соковитий смак і яскравий помаранчевий колір позитивно впливають на нервову систему.

Броколі

Ця капуста також до грудня приходить в свою кращу форму. За вмістом білка вона може переплюнути яловичину, кролятину і курячі яйця, тому броколі так хвалять і вшановують спортсмени. У ній міститься калій, кальцій, фосфор і інші мінерали, які потрібні для усунення солей важких металів, нормалізації роботи серця, виведення холестерину з кровоносних каналів. Омега-кислоти, зосереджені в овочі в великому обсязі, контролюють внутрішньочерепний тиск, а також борються з підвищеним артеріальним тиском. Мідь з кобальтом і залізом беруть участь в процесах кровотворення і підсилюють вироблення еритроцитів. Фосфор впливає на роботу мозку, підвищуючи сприйняття, концентрацію і пам’ять. У складі продукту є багато токоферолу, який є природним антиоксидантом. Броколі зберігає молодість тканин і запобігає в’яненню шкіри.

Фейхоа

Ягоди з’являються пізньої осені, в грудні сезон їх досягає піку, а значить ціни на фейхоа стануть більш привабливими. За вмістом йоду ці плоди переплюнули навіть червону рибу і морепродукти. Щоб заповнити добову норму йоду, достатньо з’їдати всього дві штуки в день (якщо немає дефіциту). Завдяки вмісту в фейхоа пантотенової кислоти можна відновити роботу обмінних процесів в організмі. Фермент активно пригнічує ряд недуг і здатний впоратися з панкреатитом, алергією, захворюваннями печінки, туберкульозом і бронхітом. Піридоксин допомагає вибудовувати ферменти, які необхідні для роботи всіх м’язів людського організму. Хімічна речовина ефективно впливає на м’язи при судомах, спазмах і онімінні кінцівок. При цьому піридоксин уповільнює старіння тканин на клітинному рівні.

Гарбуз

У м’якоті гарбуза містяться макро- і мікроелементи, такі як: калій, цинк, залізо, фтор, магній, кремній, мідь, фосфор, кобальт, кальцій. Він багатий на вітаміни групи В, А, С, Е, D, Т, К, PP. В овочі багато білків, клітковини, пектинів, антиоксидантів та інших речовин, які необхідні людському організму для правильного функціонування всіх органів. Крім того, м’якоть гарбуза допомагає легко впоратися з дратівливістю і втомою. Вміщені в ній речовини покращують сон, заспокоюють нервову систему і помітно підвищують увагу.

Топінамбур

Взимку не рекомендується вживати велику кількість звичайної картоплі, так як корисних властивостей і елементів в її складі вже мінімум. Краще замінити його на топінамбур, смак якого нагадує солодку картоплю. Його свіжі бульби – це джерело аскорбінової кислоти, вітамінів B1, B2, B6, A і PP. Топінамбур по праву вважається лідером серед коренеплодів і бульб за вмістом заліза. Його регулярне вживання допомагає заповнити потребу в калії, кальції, фосфорі, натрії, магнії і кремнії. Своєрідна “зірка” в складі топінамбура – це інулін, рослинна речовина, за властивостями дуже близька до інсуліну. Наявність з’єднання, зміст якого в сухій речовині доходить до 20%, визначає активне використання топінамбура при цукровому діабеті.

Пастернак

Коренеплід збирається в кінці осені, а значить в грудні він в кращій своїй формі вже на прилавку магазинів. Корінь має солодкуватий, пряний смак і аромат, який нагадує селеру. У рослині у великій кількості міститься калій, крохмаль, білки, ефірні масла, клітковина, пектинові речовини і масла, а також мікроелементи: натрій, магній, кальцій, залізо, фосфор. Також пастернак містить каротин, вітамін С і повністю всю групу вітамінів В. Сік пастернаку покращує тонус, мозкову діяльність, роботу серця і судин, знижує ризик виникнення застудних захворювань і надає болезаспокійливу дію.

Джерело

Поділись


Новини партнерів