Лікарі розповіли, чому після вживання їжі болить голова

Якщо після смачної вечері у вас починає боліти голова, то в цьому немає нічого особливо дивного. Головний біль після їжі – не рідкість. Але, втім, і не варіант норми.

Відразу скажемо, що мова не йде про щось серйозне, так що вам точно не варто хвилюватися. З іншого боку, якщо це повторюється з тією чи іншою періодичністю, вам необхідно виявити причину і усунути її, так як через часті мігрені організм в будь-якому випадку звертається до вас за допомогою.

Занадто багато цукру

Величезна кількість печива, шоколаду і цукерок може змусити вас відчувати не просто млявість і важкість у животі, але й головний біль. Чому? «Солодощі провокують сплеск цукру в крові, а потім таке ж різке його падіння», – пояснює доктор медицини Медхат Мікаель (Medhat Mikhael) в коментарі для Women’s Health. Все це може привести до реактивної гіпоглікемії, пов’язаної з мігренню і навіть легким запамороченням.

Дуже солоні продукти

Вживання солених продуктів також може змусити ваше голову пульсувати. За даними британських досліджень, люди, які споживають більше натрію (близько 8000 мг в день), ніж необхідно, до 33% частіше стикаються з головними болями, ніж люди, які споживають близько 4000 мг натрію в день. І це при тому, що дієтологи і взагалі рекомендують нам дотримуватися 1500 мг натрію в якості денної норми.

Експерти пояснюють, що надлишок натрію збільшує об’єм крові, змушуючи її займати більше місця в кровоносних судинах. «Кровоносні судини розширюються, щоб забезпечити місцем цю додаткову масу – ось чому у вас болить голова» , – каже Мікаель.

Амінокислота тірамін

Що спільного у витриманих сирів, червоного вина і в’яленого м’яса ? Всі ці продукти містять тірамін – амінокислоту, відому своєю здатністю викликати головний біль у людей, схильних до мігрені.

Продукти, наповнені хімічними консервантами, такими як нітрати, сульфіти або MSG (глутамат натрію), також можуть провокувати мігрені, збільшуючи приплив крові до мозку. Добавки, нагадаємо, частіше зустрічаються в обробленому м’ясі, соєвому соусі і консервованих продуктах.

Жувальні рухи

Якщо ви їли хрусткі продукти, які вимагали вкрай активного жування, то у вас може виникнути міофасціальний больовий розлад – біль в м’язах, відповідальних за рух щелепи. І точно так само, як у вас можуть боліти м’язи після тренування, так і тут вони можуть хворіти, якщо ви сильно або довго жували що-небудь.

Цей м’язовий біль, в свою чергу, здатен спровокувати біль в голові. Щоб вирішити проблему в короткостроковій перспективі, ви можете використовувати знеболюючий препарат. Однак якщо на наступний день біль не стане меншим, вам буде корисно звернутися до стоматолога.

Харчова непереносимість

У вас є проблема з глютеном або молочними продуктами? За даними ряду досліджень, мігрень може бути одним із симптомів як целіакії, так і непереносимості лактози. Чому це відбувається, втім, досі не дуже зрозуміло.

«Хоча є повідомлення від пацієнтів і фахівців в області охорони здоров’я, які підтверджують наявність асоціації, в даний час у нас немає достатніх доказів», – додає пульмонолог Ларен Тан (Laren Tan). І цей факт важливо враховувати, перш ніж зробити остаточний висновок. Хоча ви, в будь-якому випадку, можете виключити продукт-провокатор з меню, щоб подивитися, чи спрацює такий підхід.

Джерело

Поділись


Новини партнерів