Очищення кишечника: 5 основних питань, які врятують вас від помилок

В мережі можна знайти безліч порад для очищення кишечника. І, на жаль, багато людей готові повірити яким завгодно народним методам, замість того, щоб піти до лікаря і дізнатися правду про своє здоров’я. Секрет в тому, що народні методи дуже часто виявляються страшнішими і небезпечнішими за те, що вам порекомендує лікар.  У цій статті ми підготували 5 головних питань про очищення кишечника і відповіді на них, які дав доктор медичних наук Олександр Кочатков.

В інтернеті багато порад з очищення кишечника – чому це так популярно і чи можна цьому довіряти?

Тонка і товста кишка як частини шлунково-кишкового тракту є важливими органами нашого організму. Кишечник виконує цілий ряд найважливіших функцій крім перетравлення продуктів харчування. Товста кишка – це місце «життя» величезного числа бактерій, правильна взаємодія з якими допомагає нам залишатися здоровими. Вважається, що якщо розправити всі крипти (складки слизової кишки), то площа поверхні буде близько 40 м2. Багатьом людям здається, що добре б і цю поверхню, як і шкіру, тримати в чистоті.

Однак правильно було б вважати, що шлунково-кишковий тракт потрібно підтримувати не чистим, а добре функціонуючим.

Тому раджу не витрачати час на пошук сумнівної інформації про способи очищення кишечника на незліченних сайтах в інтернеті, де текст статей не грунтується на доказовій науковій базі, а при найменших тривожних ознаках знайти час і відвідати фахівця.

Зазвичай пропонують чистити кишечник солоною водою, голодуванням і вживанням свіжих соків, содою, вугіллям, кефіром, касторкою, травами – цих порад можна дотримуватися?

Нічого поганого в самому факті вживання в їжу кухонної солі, свіжих соків, кефіру, відварів трав (ромашки, м’яти, звіробою, іван-чаю) я не бачу. Якщо вже відверто, то і сам дуже люблю, прийшовши з роботи додому, на ніч випити склянку термостатного кефіру. Мені здається, це дуже навіть непогано.

Тут питання не стільки в продуктах, скільки в кількості їх вживання. Ми всі прекрасно розуміємо, що нам для життя необхідно споживати і ціанід, і кобальт (наприклад, ціанокобаломін – вітамін В12). Кількість споживання цієї речовини мізерно мала. Добова фізіологічна потреба в ціанокобаламіні становить близько 3 мкг. (3 г цієї речовини достатньо, щоб забезпечити добову потребу одного мільйона дорослих людей). Це правда. Але вона життєво необхідна. Без неї розвинеться важка анемія.

Як це не банально прозвучить, але харчування має бути різноманітним і здоровим. Все, як нас вчили з дитинства. Ми повинні споживати достатню кількість білків (в тому числі і з незамінними амінокислотами), жирів і вуглеводів. Тут слід зазначити, що сьогодні дещо змінилися уявлення про належну кількість споживаних калорій на користь зменшення загальної калорійності їжі. Не варто забувати і про мікронутрієнти, в тому числі і вітаміни.

Різке зміщення акцентів харчової поведінки (наприклад, споживання кілограма куховарської солі на добу) не є раціональним.

Чи є медичні показання для очищення кишечника?

Показання для очищення кишечника існують, звичайно. Є ситуації, коли людина змушена вичищати кишковий вміст, порушуючи усталений баланс бактерій (свого роду баланс пристінкового мікроклімату), порушуючи електролітний склад крові. Наприклад, це може бути підготовка до колоноскопії або до складної операції на прямій кишці, коли планується формування превентивної тонкокишечної стоми. Так. Таке у людей трапляється. Правдою є і те, що більшість людей це переносять легко, швидко відновлюючись. У таких ситуаціях потенційна шкода від очищення кишки незрівнянно мала у порівнянні з пропущеним важким захворюванням або післяопераційним ускладненням.

Але треба розуміти головне: доведено, що чистка кишечника здоров’я не додає. У своїй роботі ми практично відмовилися від очищення кишки при операціях на органах черевної порожнини, в тому числі і на товстій кишці.

Чи може людина самостійно прийняти рішення про те, що їй потрібно очистити кишечник?

Чи може людина відчути, що щось недобре коїться з її животом?! Так звісно. Таке буває. Часто справа обмежується функціональними порушеннями. Консультація гастроентеролога, дієтолога повинні допомогти. Не варто забувати і про профілактичне обстеження. Перефразовуючи одні з кращих медичних рекомендацій з діагностики захворювань кишки, можна сказати, що найкращим подарунком на 50-річний ювілей людині, у якої «все є» – і здоров’я, фінансове та сімейне благополуччя – є «сертифікат на колоноскопію».

Чи може лікар порекомендувати очищення кишечника в інших випадках, крім підготовки до досліджень або в зв’язку з операцією?

Якщо відійти від розмови про медичні показання до очищення товстої кишки, про які ми вже говорили, то я б акцентував увагу на нормалізації так званої евакуаторної функції кишки. Стілець повинен бути практично щоденним, а кал не повинен травмувати. Ми повинні споживати достатню кількість клітковини. У людей, які страждають закрепами, в комплексі з дієтою бажано використовувати легкі проносні.

Раціональний режим фізичної активності – надзвичайно важливий аргумент як в налагодженні роботи шлунково-кишкового тракту, так і в сучасній концепції життя, що асоціюється з велнесом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів