Дешевий овоч назвали порятунком від раку

Woman heaving belly ache, isolated on white background

Дослідники з Інституту Френсіса Кріка в Лондоні (Великобританія) в черговий раз довели: розвиток раку тісно пов’язаний з харчуванням. На найсильніший захист від розвитку онкозахворювань, на їхню думку, можуть розраховувати люди, в раціоні харчування яких є багато продуктів з високим рівнем антиоксидантів.

Дослідження останніх років відкрили кілька видів мікробів, пов’язаних з розвитком раку в організмі людини. Британські фахівці задалися питанням про те, як можна захистити кишечник від розвитку подібних видів мікробів. Вони займалися пошуком речовин, які містяться в продуктах, що впливають на роботу клітин травної системи і на склад мікрофлори.

Експериментуючи на мишах, біологи виявили, що на стан кишкової мікробіоти чудово впливалє речовина I3C, якою багата різна капуста – звичайна, броколі і кольрабі. Вони встановили, що під впливом I3C в кишечнику хворих тварин сповільнювався розвиток вже існуючих пухлин. У здорових тварин дана речовина покращувала бактеріальний баланс в мікрофлорі кишечника, знижувала рівень запалень.

Підводячи підсумки свого експерименту, дослідники заявили, що хоча генетичні фактори, що сприяють розвитку раку, змінити практично неможливо, раціон з «правильними» овочами дозволяє зменшити їх вплив. Вони радять обов’язково їсти капусту.

«Капуста, кольрабі, броколі містять в собі речовини, що нормалізують мікрофлору кишечника та захищають від появи мікробів, що сприяють розвитку раку прямої і товстої кишки», – констатували автори проекту.

Джерело

Поділись


Новини партнерів