Міфи про здорову їжу, які заважають нам худнути

Багато людей, дотримуючись дієти і відвідуючи тренування, тим не менш, не втрачають вагу. Одна з можливих причин полягає в тому, що «здорова їжа» насправді не є такою. У багатьох продуктах і напоях містяться приховані жири, цукор або сіль, які зводять нанівець зусилля по зниженню ваги.

Втрата ваги в основному пов’язана зі зменшенням кількості споживаних кілокалорій. Є п’ять пасток, в які зазвичай потрапляють ті, хто намагається вести здоровий спосіб життя або схуднути.

1. Всі салати корисні. Якщо говорити виключно про овочі, це твердження буде абсолютно вірним. Але в салати додаються й інші інгредієнти, які значно підвищують калорійність страви.

Наприклад, в салаті «Цезар» багато прихованих жирів – бекон (8 г жиру, 86 ккал), пармезан (6 г жиру, 81 ккал), вершковий соус (20 г жиру, 184 ккал), а також смажені грінки. З’ївши його, ви покриєте 70% від загального щоденного споживання жирів для середньої дорослої людини.

Саме жири забезпечують високу калорійність страв, тому потрібно бути обережними з приправами, соусами і продуктами з високим вмістом жиру.

2. «Сміттєва» їжа замінюється «здоровими» перекушуваннями. «Шкідливі» продукти (печиво, чіпси, сухарики) мають низьку поживну цінність. Це саме ті кілокалорії, від яких необхідно позбавлятися.

Багато людей роблять помилку, замінюючи небажану їжу на «здорові перекуси» – батончики-мюслі і протеїнові кульки. Так, батончики-мюслі містять корисні інгредієнти (овес, горіхи і насіння), але «склеюють» їх за допомогою цукру. У йогуртових, фруктових і горіхових батончиках може бути до 4-6 чайних ложок цукру.

Звичайна жменя горіхів і насіння забезпечить корисними вітамінами і мінералами, тоді як цукор буде виключений.

3. Природні підсолоджувачі кращі за цукор. Зараз популярні продукти, в яких міститься природний цукор. Однак, з точки зору поживної цінності, між додаванням меду і цукру різниці немає. Краще покласти трохи фруктів – в них є природна солодкість, вітаміни і мінерали.

Якщо цукор в каві або чаї – ваше вразливе місце, можна спробувати коров’яче молоко замінити соєвим, солодшим (до нього, правда, доведеться звикнути). Але краще поступово, щотижня зменшувати кількість цукру на 1/2 чайної ложки.

4. Все, засноване на фруктах, є здоровим. Фруктові напої зазвичай містять 25% фруктового соку і дуже багато цукру. Навіть у 100% -му фруктовому соку, на відміну від фруктів, немає важливих волокон. Фруктові коктейлі трохи корисніші, але вони зазвичай подаються великими порціями, можуть містити сироп або морозиво, що значно знижує їх харчову цінність. Тому фрукти оптимально споживати цілком.

5. Напої не можуть бути занадто калорійними. Для тих, хто намагається схуднути, солодкі безалкогольні напої – табу. Але мало хто знає, скільки кілокалорій в алкогольних напоях. Так, в одному великому кухлі пива міститься 146 ккал, а випивши два келихи червоного вина, ви споживаєте понад 160 ккал, що еквівалентно двом повним чашкам кукурудзяних чіпсів.

В цілому, найпоширеніша помилка при спробах схуднути, – їсти дуже багато. Адже важливі не тільки правильні продукти, а й їх кількість. Потрібно прислухатися до сигналів свого тіла і, відчувши насичення, завершувати трапезу. Кращий спосіб зробити це – їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів