7 причин, які змусять вас назавжди відмовитися від дієт

Дієти міцно увійшли в наше життя: на них сидять зірки шоу-бізнесу, спортсмени, політики і звичайні люди. Щороку з’являються нові системи схуднення, часом найбільш екстремальні і екзотичні.

Іноді обмеження в харчуванні дійсно допомагають скинути вагу. Але не всі знають, що при цьому організму і психіці наноситься страшний удар. Розповідаємо, чим небезпечні дієти і чому варто назавжди відмовитися від них.

Дієта – це війна з власним тілом

І вам в ній не виграти. Справа в тому, що тілу байдуже, як воно виглядає в купальнику. Головне для нього – виживання. Що ж відбувається, коли ми сідаємо на дієту і починаємо споживати менше калорій? Організм сприймає це як загрозу голодної смерті і запускає режим самозахисту.

По-перше, він уповільнює метаболізм, щоб витрачати калорії якомога економніше. Жироспалюючих і жировиводящих ферментів виробляється все менше, а гормони, що відповідають за апетит, починають буквально “сходити з розуму”. Ось чому у тих, хто сидить на дієті, трапляються зриви, під час яких людина починає буквально об’їдатися, – це організм поспішає запасти якомога більше жиру на випадок повторного голодування. Вчені називають це компенсуючим переїданням.

По-друге, навіть якщо ви героїчно дійшли до кінця і скинули зайві кілограми, вага скоро повернеться, та ще й з додатком. Дивно? Нітрохи. Ви вже повернулися до колишнього раціону, а організм ще не встиг зрозуміти, що голодна смерть йому не загрожує, тому обмін речовин і раніше працює в уповільненому режимі. В результаті ви повнієте швидше і легше, ніж до дієти. Вихід – постійно контролювати кількість споживаних калорій, що дуже складно: варто вам хоч трохи розслабитися, і хитре тіло тут же “добере своє”.

Дієти підривають здоров’я

Дієти – аж ніяк не синонім здорового харчування. Нічого дивного: головна мета будь-якої дієти – втрата ваги, а що тіло при цьому не отримає потрібних йому вітамінів і мікроелементів – не так важливо. Особливо організм страждає від нестачі кальцію: жирні молочні продукти їсти не можна, а зі знежирених кальцій просто не засвоюється. Погано позначається на здоров’ї і брак заліза – через обмежене вживання м’яса. В результаті розвивається анемія, яка тягне за собою слабкість, блідість, проблеми зі шкірою, нігтями і волоссям.

Багато дієт навіть не перевірені науково. Та й люди часто починають голодувати неграмотно: без підготовки, попереднього обстеження і виявлення протипоказань. В результаті людина взамін скинутих кілограмів отримує хронічні захворювання: гастрит, виразку, камені в жовчному міхурі і нирках, алергії.

Деякі дієти ще і пропонують поєднувати голодування з фізичними навантаженнями, а це дуже небезпечно: організм і так ослаблений, а йому ще потрібно звідкись взяти енергію на тренування. Результатом можуть стати порушення в роботі внутрішніх органів: кровоносних судин, серця, нирок, печінки.

Більшість систем схуднення в якості ворога номер один розглядають вуглеводи. Однак вуглеводи є нашим головним джерелом енергії: їх нестача веде до ослаблення організму, млявості, зниження імунітету і, як наслідок, до різних хвороб.

Окремо варто згадати білкові дієти. Деякі з них рекомендують отримувати білок з ковбаси і сосисок – продуктів, насичених шкідливими солями і консервантами. Крім того, інтенсивне вживання білкової їжі погано позначається на роботі нирок. Само собою, ні про яке здорове харчування в цьому випадку не можна говорити.

Є й такі дієти, які пропонують їсти через великі інтервали часу. Організм звикає насичуватися невеликими порціями надовго і в результаті вимагає менше їжі. А звідси – рукою подати до анорексії і інших харчових порушень.

Дієти знижують розумову діяльність

Давайте згадаємо знамениту піраміду Маслоу. Які потреби є в ній первинними? Правильно, фізіологічні. Коли ми сидимо на дієті, організм відчуває катастрофічну нестачу енергії. А оскільки тіло працює в режимі виживання, то витрачає енергію в першу чергу на підтримку життєво важливих фізіологічних процесів, а на інтелектуальну діяльність – те, що залишиться. Ось чому люди, які голодують, починають зазнавати труднощів з логікою, пам’яттю і увагою. Якщо ваша робота пов’язана з переробкою інформації, аналізом даних і іншими складними розумовими процесами, сидіти на дієті вам точно протипоказано.

Дієти призводять до психологічних проблем

Всі дієти розглядають їжу як звичайне паливо – набір білків, жирів, вуглеводів, амінокислот: це урізати, того додати, про це взагалі забути. При цьому абсолютно не враховується емоційна складова харчування. Але ж ми – не машини: їжа для нас – це ще й джерело задоволення, спосіб спілкування, самовираження та багато іншого. Позбавляючи себе улюбленої їжі, ми позбавляємо організм необхідних йому ендорфінів. А тривала нестача гормонів радості неминуче веде до стресу і депресії.

Крім того, будь-яка дієта має на увазі строгий самоконтроль. Ми ставимо перед собою мету схуднути, але часто вона виявляється завищеною або зовсім нездійсненною. Ми зриваємося, їмо те, чого не можна, а за цим неминуче слідують почуття провини, самоприниження і зниження самооцінки. У важких випадках це призводить до порушень харчової поведінки: анорексії, булімії, психогенної втрати апетиту. Особливо до неї схильні жінки, так як у них вища схильність до дисморфофобії – негативного сприйняття власної зовнішності.

Дієти вчать ігнорувати потреби організму

Наше тіло завжди знає, що йому потрібно, і каже нам про це. Коли воно хоче їсти, ми відчуваємо голод. Якщо йому потрібні якісь вітаміни і мікроелементи, ми відчуваємо бажання з’їсти певний продукт, який їх містить. Зрозуміти тіло нескладно: просто прислухайтеся, чого ви хочете в даний момент: соковитий стейк, хрусткий салат, рибу, а може, здобні булочки?

З дієтами все навпаки. Вони наказують нам їсти не те, що хочеться, а те, що “потрібно”. Кількість і час прийомів їжі теж строго регламентовані.

В результаті тіло хоче м’яса, а ми підсовуємо йому знежирений сир, тому що “від нього не товстіють”. Відчуваємо голод після шести, але обманюємо шлунок склянкою води. Потреби організму не можна ігнорувати вічно – він цього не прощає і рано чи пізно “помститься” якимось захворюванням.

Дієти борються з симптомами, а не з причиною

Ми звикли думати, що надмірна вага – наш ворог і причина багатьох невдач. А ось і ні! Психологи впевнені, що зайві кілограми допомагають людині захиститися від негативних емоцій, які зазвичай лежать в підсвідомості: страху втратити друзів, проявити свою сексуальність, подорослішати і так далі. У такому випадку всі спроби схуднути заздалегідь приречені на провал: боротьба з вагою безглузда, поки вона дає нам певну вигоду. Що ж робити? Звернутися до хорошого психолога і розібратися зі своїми внутрішніми переживаннями. Як тільки зайва вага перестане рятувати вас від проблем, тіло прийде в форму без жодних дієт.

Дієти – данина стереотипам

Людиною управляти легко – потрібно тільки вселити їй, що вона недостатньо хороша. Подумайте самі, якби не реклама, ми б взагалі не знали, що повинні худнути. Але ми живемо у вік інформації. З екранів телевізорів і рекламних банерів нам постійно говорять, що ми недосконалі, що потрібно мати плоский живіт, підтягнуту попу, рельєфні м’язи. Стрункість прирівнюється до успішності. А робиться це з єдиною метою – продати засоби для схуднення, послуги фітнес-клубів і дієтологів.

Як результат – ми відкидаємо своє тіло, звинувачуємо його в недосконалості, мучимо голодуванням, і все це щоб відповідати стандартам, нав’язаним кимось іншим. Такий підхід руйнує стосунки з власним організмом і породжує сильний стрес.

Спробуйте замість цього полюбити ваше тіло таким, як є, побачити в ньому союзника і друга, а не ворога. Допоможіть йому стати кращим без насильства, через турботу і увагу: замість дієт вибирайте здорове харчування, регулярну фізичну активність і повноцінний сон. Повірте, тіло буде вам за це вдячне і знайде хорошу форму без жодних жертв.

Джерело

Поділись


Новини партнерів