4 поради, як покращити метаболізм і схуднути

Напевно серед твоїх знайомих знайдеться людина, яка їсть все, що просить душа, і при цьому не товстішає ні на грам. Як йому це вдається? Метаболізм – ось, в чому уся справа, у одних людей він швидкий, у інших – повільний. Особливості метаболізму практично завжди обумовлені генетичною спадковістю. Але існують стратегії, які дозволяють підкоригувати індивідуальні особливості обміну речовин.

Іншою характерною особливістю метаболізму є його зміна з віком. Так, дуже часто людина зі швидким обміном речовин досягаючи певного віку раптом помічає, що скинути вагу стало складніше.

Але не треба зневірятися! Щоб виправити ситуацію, вам потрібно змінити деякі звички і спробувати на практиці ці рекомендації.

1. Скажи “ні” низькокалорійним дієтам

Ми часто робимо цю помилку, коли хочемо скинути вагу: починаємо їсти менше, виключаємо з раціону жири і вуглеводи, сідаємо на строгі дієти. Але не кожному з нас відомо, яким чином це позначається на нашому організмі:

Скільки калорій нам потрібно?

Необхідно пам’ятати, що наш організм щодня потребує 1000 – 1200 калорій. Їх ми отримуємо разом з їжею. Якщо ми їмо менше, то наш метаболізм сповільнюється, а швидкість обміну речовин знижується. У такій ситуації ми не лише не худнемо, але і піддаємо ризику своє здоров’я. Хіба воно того коштує?

Глюкоза

Коли ми сидимо на строгій дієті, наш організм починає відчувати дефіцит глюкози. Ця речовина потрібна для правильної роботи головного мозку, м’язів і інших органів і систем нашого тіла. Глюкоза бере участь у більшості основних процесів життєдіяльності людини. Будь обережніший з цим!

Втрата м’язової маси

Чи не так, знайома ситуація: людина худне, але його тіло при цьому стає дряблим, шкіра обвисає. Очевидно, що це не додає привабливості і краси.

Таку закономірність легко пояснити. Коли ми наслідуємо строгі дієти, голод стає нашим постійним супутником. Щоб впоратися з ним, наш організм починає черпати енергію з внутрішніх запасів. І знаходить він її в м’язовій тканині. Якщо така дієта продовжиться ще декілька тижнів, то тіло почне брати енергію з клітин легенів і серця.

2. Хороший сніданок прискорює метаболізм

Сніданок грає ключову роль в запуску нашого метаболізму. Саме від цієї їжі залежить, яким буде увесь подальший день. Тому якщо ти хочеш скинути вагу без шкоди для здоров’я, то не ігноруй цю пораду.

Нашому організму упродовж усього дня необхідно підтримувати певний баланс глюкози і інсуліну. Коли наше тіло вже з ранку отримує хорошу порцію поживних речовин, пропадає необхідність в їх економії. В цьому випадку нашому організму не треба економити енергію, накопичуючи її у вигляді жирових відкладень на талії і стегнах.

Яким має бути ідеальний сніданок? Які рекомендації треба врахувати, щоб прискорити обмін речовин?

Намагайся снідати впродовж години після пробудження. Якщо цього не робити, із-за пізнього сніданку метаболізм сповільнюється, а уся отримана їжа починає відкладатися “про запас”.

Кожен ранок натщесерце випивай склянку теплої води з лимоном. Це допоможе очистити організм. Через 15-20 хвилин можеш починати снідати.

Корисний сніданок обов’язково повинен включати білки. Чому? Білкова їжа викликає почуття ситості, вона потрібна для підтримки тонусу м’язів. Білок наповнює нас енергією, в якій ми потребуємо для активного початку дня.

Рекомендується включити у свій сніданок наступні продукти. Вони допоможуть прискорити метаболізм:

Зелений чай
Білий чай
Настій імбиру
Чорна кава
Зелена кава
Вівсянка
Яйца
Шпинат
Натуральний грецький йогурт
Зелені яблука
Груші
Грейпфрути або помело
Волоські горіхи
Авокадо

3. Регулярно виконуй вправи з різним навантаженням

Напевно ти ведеш активний спосіб життя, і до твоєї звички вже увійшли щоденні півгодинні прогулянки. Звичайно, для більшості з нас для того, щоб прискорити метаболізм і скинути вагу, цього недостатньо.

Не хвилюйся! Будь-яка проблема має рішення. Для прискорення метаболізму наше тіло потребує регулярної фізичної активності. Прості вправи допомагають підтримувати обмін речовин активним. Отже, що треба зробити впродовж дня:

Вчинити півгодинну прогулянку.
Вийти на десятихвилинну пробіжку.
Піднятися по сходах. Це не зажадає у тебе багато часу: просто кожного разу, коли захочеш викликати ліфт, піднімайся пішки.
Присвятити 20 хвилин іншим аеробним вправам (танцям, аеробіці).
Як бачиш, усе це займе у тебе не більше однієї години в день.

4. Їж часто, але невеликими порціями

Якщо ти успадкувала від батьків уповільнений обмін речовин, то ні в якому разі не пропускай їду. Не припускайся цієї поширеної помилки.

Коли ми хочемо схуднути і вирішуємо пожертвувати сніданком або вечерею, результат виходить протилежним. Адже наш організм сприймає таку ситуацію як загрозу і починає готувати запаси енергії.

Коли ми їмо невеликими порціями 5-6 раз на день, баланс поживних речовин в нашому тілі не порушується.

Навіть не сумнівайся, спробуй живитися частіше. Включи у свій раціон корисні продукти і постарайся уникати борошняного, солодкого і напівфабрикатів. Їж більше свіжих овочів, корисної білкової їжі, лосося і інших видів блакитної риби, яка є багатим джерелом корисних для нашого здоров’я жирів. Не забувай і про воду. Дуже важливо щодня випивати 6-8 склянок води. Це допоможе очистити організм від токсинів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів