Медики назвали несподівану причину сколіозу

Дослідження показали, що у сколіозі може бути винна нездатність тіла ефективно забирати і використовувати марганець, що надходить з їжею.

Медична школа Університету Вашингтона проаналізувала гени 457 дітей з важкою формою сколіозу і гени 987 здорових дітей. Виявилося, варіація гена SLC39A8 спостерігалася у 6% здорових дітей і у 12% хворих дітей.

Також досліджувалися гени тисячі дітей без проблем з хребтом і 841 дитини зі сколіозом різного ступеня, від помірного до важкого. І з’ясувалося, що позначена генетична мутація зустрічалася приблизно в два рази частіше у дітей з другої групи. А коли вчені виростили рибок з неправильно працюючим геном SLC39A8, у тих розвинулися скелетні (в тому числі викривлення) і рухові аномалії.

Примітно: мутація дозволяла тілу нормально захоплювати цинк і залізо, але не марганець. При цьому у дітей з мутацією не фіксували відвертий дефіцит марганцю. Просто їх тіло не могло його ефективно використовувати. Фахівці підкреслюють, що марганець є одночасно і важливим елементом, і токсином. Великі дози викликають судоми, проблеми з пересуванням, агресію, галюцинації.

Плюс, марганець вже пов’язували з хворобою Паркінсона, шизофренією і гіпертонією. У свою чергу, нестача марганцю призводить до проблем з метаболізмом жиру і цукру, до порушень росту кісток і хрящової тканини, проблем з ходінням і до викривлення хребта.

Джерело

Поділись


Новини партнерів