Як обманути гормони, через які ми набираємо зайву вагу

Причиною зайвої ваги, крім сидячої роботи і солодощів, можуть бути ще й гормони. Якщо ви вже більше місяця сидите на модній білковій дієті (їсте лише м’ясо і забули, які вуглеводи на вигляд), а вага стоїть на місці або навіть зростає, можливо, причиною тому є естроген, адже при надлишку цього гормону вживання продуктів з протеїнами необхідно навпаки обмежити.

Ось повне досьє на гормони, які можуть стати перешкодою на шляху до фігури мрії.

1. Надлишок естрогену

При підвищеному рівні естрогену ви набираєте вагу незалежно від кількості з’їденої їжі. Причому зайві кілограми відкладаються переважно в зоні стегон. Менструальний цикл стає нерегулярним, до цього додаються головні болі та зайва емоційність. Рідше при надлишку естрогену випадає волосся, погіршуються пам’ять і сон.

Накопиченню естрогену сприяє м’ясо, вирощене в промислових умовах із застосуванням гормонів росту. Речовини, схожі на естроген, також використовуються при виробництві пластикової тари і побутової хімії.

  • Щоб вивести з організму «зайвий» естроген, вживайте менше м’яса, замініть його на овочі. Грубі волокна і клітковина зв‘язують гормон і виводять його з організму. Лляне насіння, овес, яблука і груші знижують негативний вплив надлишкового естрогену на організм. Ефірна олія розмарину допомагає відновити гормональний баланс і покращує пам’ять.

2. Дефіцит серотоніну

Основна нестача серотоніну – це майже завжди депресія і поганий настрій. Крім того, харчові забаганки людей при нестачі цього гормону змінюються. Якщо вам хочеться з’їсти тонну шоколаду за один раз, а уві сні ви бачите гору картоплі фрі, то ваш організм просто кричить про нестачу «гормону радості».

  • Природними джерелами серотоніну є яйця, горіхи і ананаси. До речі, в ананасах міститься ще й бромелаїн – фермент, який до всього бореться з набряками. Легкі фізичні навантаження і перебування на сонці також підвищують рівень серотоніну.

3. Надлишок греліну

Грелін – це гормон, який вирішує , що ви голодні. Він дуже злопам’ятний: навіть через рік після закінчення низькокалорійної дієти його рівень буде підвищений (організм буде відкладати жир «про запас»). Через грелін нам набагато простіше скинути вагу, ніж втримати її.

  • Цей гормон нескладно обдурити. Для цього потрібно їсти продукти, які розтягують стінки шлунку – овочі, фрукти, цільні зерна і насіння. Після прийому такої їжі запускається гормональна реакція, і ви відчуваєте себе ситим. Видаліть з раціону цукор і оброблені продукти: вони висококалорійні, але при вживанні таких продуктів рівень греліну залишається незмінним, і після булочки вам скоро знову захочеться їсти.
  • Сон і відсутність стресу – найкращі помічники в боротьбі з високим рівнем греліну. Після 6-8 годин сну концентрація цього гормону в крові знижується. Попереджаємо: надмірно захоплюватися зниженням рівня греліну шкідливо, адже він важливий для пізнавальної активності і впливає на інтелектуальні здібності.

4. Надлишок нейропептиду Y

Якщо в крові спостерігається підвищена концентрація нейропептиду Y, то вас буде охоплювати звірячий апетит. Цей гормон є винним не лише у збільшенні ваги, а у справжнісінькому клінічному ожирінні.

При надлишку нейропептиду Y жирові відкладення накопичуються в ділянці попереку, стегон і сідниць, з’являються розтягнення. До того ж організм переживає справжні емоційні бурі: виникають тривожність, підвищена збудливість і головні болі. Крім цього, збільшується потовиділення, виникають пігментні плями, підвищується артеріальний тиск.

  • Видаліть з раціону продукти з високим вмістом цукру. Cпеції та прянощі також протипоказані: вони підвищують апетит.

5. Надлишок пролактину

Надлишок пролактину викликає різкий набір ваги. У жінок до того ж з’являється пушок по всьому тілу, можуть вирости вусики, виникають перебої в менструальному циклі. У чоловіків надлишок пролактину викликає ріст молочних залоз. При виникненні таких симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря: підвищений рівень пролактину може свідчити про пухлину гіпофізу – пролактиному.

  • Звичайно, як і будь-який гормональний дисбаланс, підвищення рівня пролактину вимагає перш за все лікарського втручання. Однак існують продукти, які знижують вироблення пролактину. Зверніть увагу на женьшень і гінкго білоба – ці природні засоби допомагають нормалізувати гормональний фон.

6. Дефіцит глюкагону

 

Глюкагон знижує апетит і сприяє розщепленню жирів. Рівень цього гормону знижується після пережитого стресу – звідси виникає бажання «заїдати» негаразди. Однак часто недостатня кількість глюкагону свідчить про захворювання нирок, печінки і підшлункової залози.

  • Щоб підвищити рівень глюкагону, необхідно відмовитися від дрібного харчування. При тривалих перервах між прийомами їжі (без голодування!) гормон сам почне розщеплювати жирові запаси організму. Також не зайвими будуть фізичні вправи: після 30-хвилинного тренування концентрація гормону в крові зростає.

7. Дефіцит адреналіну

 

Адреналін (епінефрин) прискорює обмінні процеси і спалює жирові відкладення. В першу чергу адреналін – це яскраві емоції, що виникають в екстремальних обставинах. Якщо вас давно ніщо не хвилювало до мурашок, можливо, прийшов час додати в життя гострих відчуттів. А заодно і схуднути.

  • Вам необхідно знати, що при звичайному харчуванні адреналін ні за що не зробить жироспалювального ефекту. Але якщо зменшити надходження в організм вуглеводів (білий хліб, кукурудза, рис, відварена морква), то адреналін разом з ще одним гормоном, соматотропіном, почне розщеплювати підшкірний жир. Спровокувати викид адреналіну можуть комп’ютерні ігри, фільми жахів, екстремальні атракціони і навіть виступ перед публікою. Додайте до цього дієту з обмеженням швидких вуглеводів, і ви станете помітно стрункішою.

8. Надлишок тестостерону

 

Тестостерон вважається чоловічим гормоном, але і в жіночому організмі він відіграє важливу роль. При надлишку цього гормону у жінок підвищується маса тіла, причому жир відкладається у верхній його третині – на руках, грудях і шиї.

  • Знизити рівень тестостерону можна природними способами. На допомогу вам прийдуть фітоестрогени: соя, кава і зернові культури. Рафіновані солодощі замініть на фініки, солодкі яблука й абрикоси: вони знижують вироблення андрогенних гормонів.

9. Дефіцит адипонектину

 

Зайва вага часто вказує на малу кількість адипонектину, причому весь жир при цьому відкладається в нижній частині живота. Якщо вам був поставлений діагноз «цукровий діабет 2-го типу», то найімовірніше рівень адипонектину у вас занадто низький.

Фахівці вважають, що рано чи пізно з ожирінням та іншими метаболічними порушеннями можна буде боротися за допомогою ін’єкцій адипонектину: вони викликають втрату ваги і ніяк не впливають на апетит.

  • Не нехтуйте фізичною активністю. Найкраща вправа для вироблення адипонектину – це ходьба. За день рекомендується проходити 8-10 тис. кроків. Також існує диво-продукт, який регулює рівень цього гормону в крові, і це звичайні фісташки. А якщо замінити вуглеводи в своєму раціоні на мононенасичені жирні кислоти (авокадо, оливки, оливкова олія), то жир буде згоряти без зайвих зусиль.

Вся інформація, викладена в цій статті, має тільки ознайомлювальний характер, а поради повинні сприйматися як допоміжні. Якщо ви підозрюєте у себе проблеми з гормонами, зверніться до лікаря: тільки кваліфікований фахівець зможе поставити точний діагноз.

Джерело

Поділись


Новини партнерів