6 продуктів, які треба виключити з раціону, щоб схуднути

У людей, котрі страждають зайвою вагою зазвичай дві ключові проблеми – як схуднути і як зберегти досягнутий, можна сказати, потом і голодом, результат. Насправді і того, і іншого можна добитися просто (за умови, що причиною зайвих кілограмів не є гормональний збій і інші функціональні порушення в організмі). Досить просто об’єктивно оцінити своє меню і внести в нього деякі корективи.

Говорячи простіше, нижчеприведені продукти ви повинні виключити зі свого раціону, щоб схуднути і при цьому не завдати шкоди своєму здоров’ю. І більше нічого – ні тяжких строгих дієт, ні розвантажувальних днів, ні виснажливих тренувань, ні пігулок і капсул сумнівного походження. До речі, деякі пункти виявляться для вас справжнім одкровенням.

Рафінований цукор

Це ворог фігури №1. Але найстрашніше, що він має не лише явну форму (білий кристалічний порошок або кубики, які ми додаємо в чай і каву), але і приховану. У останньому випадку цукор міститься в улюблених нами тортах, тістечках, пісочному печиві, жуйці, газованій воді, шоколадках, морозиві. Список сучасних ласощів можна продовжувати до безкінечності. Крім того, промислові солодощі частенько є джерелом барвників, консервантів, підсилювачів і так званих трансгенних жирів.

В процесі переварювання цих продуктів організм отримує “порожні” калорії, які не перетворяться в енергію, яка потрібна організму, а перетворюються на жирові запаси. Якщо вам складно різко відмовитися від улюблених гастрономічних саколиків, замініть їх на менш шкідливі ласощі: гіркий шоколад; пастилу і зефір (без шоколадної глазурі); мед; натуральний мармелад; сухофрукти; тростинний цукор.

Крохмаль

Можливо, ви навіть не думали споживати цей білий позбавлений смаку порошок “живцем”. Але ось картопля і білий рис напевно у вашому меню займають провідні позиції. І дуже даремно. На фігурі ця речовина позначається не кращим чином, особливо якщо ви будете крохмалистими продуктами зловживати. Картопля дає користь тільки у тому випадку, якщо вона молода і якщо ви використовуєте її для приготування “правильних” страв – запечених, відварених, тушкованих, парових.

Що стосується рису, то у вас є декілька варіантів. Або зменшити його споживання до 1-2 порцій на тиждень, або перший час вам може припасти до смаку якості незнайомого продукту, але все вирішує тільки ваша фантазія – творіть і створюйте нові страви, рецепти яких знайти зовсім нескладно.

Пшеничне борошно

Ще один рафінований продукт, з якого в процесі очищення ліквідовували практично усі корисні речовини. У зв’язку з цим вживання білого хліба, смачних булочок, пирогів, тортів, макаронних виробів не принесе фігурі нічого корисного. Але усі ці звичні страви сучасній людині, котра прагне до здорового харчування, є чим замінити. Так, замість звичайного батона рекомендується віддавати перевагу цільнозерновому хлібу і виробам з висівкового борошна, які багаті цінною рослинною клітковиною, – вона і наситить швидко, і почуття ситості збереже надовго, і посприяє природному очищенню кишківника.

Що стосується улюблених макаронів, треба вибирати ті варіанти, які робляться з пшениці твердих сортів, – вони якраз дуже корисні. Тільки не додайте в готову страву вершкове масло і щось м’ясне. Макарони – це повноцінна їжа, яка не вимагає до себе ніякого доповнення. Якщо ви активно займаєтеся спортом допускається їсти спагетті з джерелами протеїну – рибою або морепродуктами і заїдати усе це корисним салатом зі свіжих овочів і зелені. Також варто звернути увагу на локшину, зроблену з гречаного борошна.

“Швидка” їжа

Відмова від фаст-фуду, напівфабрикатів (фабричних пельменів, котлет і ін.), м’ясних, рибних і овочевих консервів, копченини і маринадів, сосисок і ковбасних виробів, каш швидкого приготування, сухих сніданків, чіпсів і сухарів, китайської локшини, майонезу, кетчупа і всіляких готових соусів обіцяє тільки хороше для фігури і шлунку. Усе це джерела шкідливих вуглеводів, які не стануть забезпечувати ваш організм енергією.

Так, такі продукти вражаюче швидко готуються і добре насичують. Але ось парадокс – через дуже короткий час ви знову почнете відчувати голод. Крім того, виробники багаторазово посилюють бажання людини з’їсти більше тим, хто додає у свою продукцію підсилювачі смаку і аромату. Так що, іноді, дуже складно відмовитися від третього по рахунку гамбургера або засунути в суп, що готується, з парочкою (як в рекламі) бульйонних кубиків.

Фабрична продукція містить таку кількість солі, яка перевищує денну фізіологічну норму А це вже прямо провокує застій цієї самої солі в організмі, надмірну спрагу і подальшу затримку зайвої рідини в організмі, повноту і набряки. І взагалі зловживання “швидкою” їжею – це вірний крок до хронічних гастритів, виразки шлунку і захворювань печінки.

Знежирені продукти

Багато хто впевнений, що жири на боках – цей вірний наслідок вживання жирів харчових, тому активно споживають модні сьогодні знежирені молоко, сир, кефір, йогурти. І вчиняють в корені неправильно. По-перше, навіть якщо заявлена кількість жиру в їжі дорівнює 0%, вуглеводів в них міститься стільки ж, скільки і в звичайних, а то і більше. По-друге, знежирені продукти практично не насичують.

Тому немає нічого дивовижного в тому, що вже через короткий час після трапези ви знову відчуватимете непереборне бажання що-небудь з’їсти. По-третє, молочний жир – це взагалі речовина, яка для фігури не представляє майже ніякої небезпеки. Зате без нього кальцій, яким багата молочка і кисломолочка, організмом засвоюватися не буде. Звичайно, не варто вдаватися до крайності і купувати сир жирністю 18%, але ось продукт з вмістом жиру 5-9%в дієтичному харчуванні цілком доречний. Для молока і кефіру цей показник стандартний – 3,2-3,5 %.

Алкоголь

Напої, що містять спирт, самі по собі, можливо, і не провокують набирання зайвої ваги. Більше того, келих якісного червоного вина на добу навіть корисний для очищення судин від холестерину. Але в силу традицій і смакових якостей алкоголю їх прийнято заїдати усілякими закусками. Пиво добре “йде” під чіпси, а горілка – під що-небудь солоненьке. А лікери – це суцільні шкідливі вуглеводи! Ось закуска-то і є “коренем зла”. На користь помірного вживання алкоголю говорить і те, що при систематичному і неконтрольованому їх прийомі може розвинутися цілий спектр хронічних захворювань внутрішніх органів, а також фізіологічна і психологічна залежність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів