Не завжди яйця вважались корисним продуктом. Лікарі та дієтологи вважали, що вони шкідливі через холестерин і радили від них відмовитись або максимально зменшити споживання, аби запобігти серцево-судинним хворобам. Так, в яйцях є холестерин, але він не робить їх шкідливими, тож їсти яйця можна і треба.
Про це написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.
Але це не так! Яйця містять майже всі вітаміни, а також залізо, білок та рідкісні корисні жири, зокрема, холін. Вони корисні для здоров’я очей, шкіри, волосся, печінки та мозку.
Згідно з одним з досліджень люди, які споживають одне яйце на день – мають на 18% менші ризики появу серцево-судинних хвороб та на 28% ймовірність пережити геморагічний інсульт.
“Холестерин – це один із різновидів жирів. Він потрібен для роботи мозку, вироблення гормонів, функціонування травлення та багатьох інших процесів”,– пояснила Супрун.
Одне середнє яйце містить близько 186 мг холестерину (62% добової норми, яка може коливатись від 100 до 300 мг). В основному, холестерин міститься у жовтку, а білок – це здебільшого протеїн.
Щоби отримати максимальну користь від яєць, варто:
– їсти відварені яйця чи яйця пашот, але не смажити їх чи їсти сирими;
– не доповнювати їх шкідливими продуктами (ковбасками, беконом чи салом);
– комбінувати з іншою здоровою їжею (висівковий хліб, зелень, різні овочі, оселедець та олія).