Лікарі: суворі дієти не тільки не приносять користі, але ще і дуже небезпечні

Йдеться про супову дієту, детокс на соках, систему харчування на основі яблук і кефіру, лікарі попереджають – ви не повинні цього робити. Просто тому, що будь-яка сувора дієта, по-перше, не принесе вам бажаного результату, а по-друге, виявиться потенційно небезпечною для вашого здоров’я.

Численні дослідження на тему, проведені в останні роки, показують, що коли люди сиділи на дієтах із суворим обмеженням калорій, до них майже завжди поверталися їх втрачені кілограми. Більш того, часто вага поверталася в подвійному обсязі. Чому? Вчені готові пояснити: справа в тому, що обмежувальні дієти провокували гормональний дисбаланс (порушення балансу гормонів голоду і ситості), що зберігався протягом декількох місяців після завершення дієти.

Результат подібних змін всередині організму – підвищений апетит і психологічна потреба з’їдати якомога більше з кожним прийомом їжі, коментують фахівці. Зрозуміло, що ні про яке збереження ваги або схуднення мова в даному випадку не йде.

До слова про психіку: обмеження калорійності раціону протягом тривалого часу загрожує не тільки ситуативним компульсивним переїданням, а й в деяких випадках серйозними розладами харчової поведінки. Короткострокові режими скорочення калорій не мають нічого спільного зі збалансованим харчуванням, яке підтримують дієтологи по всьому світу. Зате вони мають занадто багато спільного з формуванням нездорових відносин з їжею, пояснюють експерти.

Ще один цвях у кришку труни експрес-дієт? Будь ласка. Нове дослідження, проведене вченими з університету Джорджтауна (Georgetown University), показало, що велика частина ваги, яку набирають люди після суворої дієти, концентрується навколо живота. Тобто, у людей збільшується кількість вісцерального жиру – того типу жирової тканини, який накопичується навколо органів черевної порожнини і пов’язаний з діабетом, серцевими захворюваннями, раком і деменцією, не кажучи вже про ожиріння.

У висновках, представлених вченими на конференції Американського фізіологічного товариства (American Physiological Society), підкреслюється, що в експерименті «брали участь» самки щурів, так що результати, очевидно, не можна повністю екстраполювати на людей. З іншого боку, попередні дослідження показали, що метаболізм щурів і людей має дуже багато спільного, так що не враховувати їх теж не вийде.

Як повідомляє IFL Science, в ході експерименту провідний автор дослідження Алін де Суза (Aline de Souza) і її команда скоротили раціон однієї з груп лабораторних щурів приблизно на 60%. Зниження калорій саме настільки було невипадковим: як правило, велика частина екстремальних дієт пропонують перетворити раціон на 2000 калорій в раціон на 800 калорій.

Лише через три дні на дієті, щури втратили вагу і продемонстрували зниження обсягу крові, артеріального тиску, серцевого ритму і функції нирок. Після того, як гризуни повернулися до нормального життя, вони швидко повернулися і до норми всіх основних показників, за винятком маси тіла. Вчені зафіксували, що після трьох місяців з того моменту, як щури «кинули» дієту, кількість вісцерального жиру в їх організмах зросла, а кількість м’язової тканини, навпаки, зменшилася.

«Ще більш тривожним для нас стало те, що ангіотензин II, олігопептідний гормон, відповідальний за звуження судин і підвищення кров’яного тиску, був активніший у щурів, які слідували суворій дієті», – додають дослідники. Якщо ефекти зберігаються у людей, то ангіотензин, рівень якого підвищується під час стресових навантажень, може призводити до довгострокового збільшення тиску і пов’язаних з цим ризиків.

 

Поділись


Новини партнерів