Що таке гіпертонічний криз і до чого він може привести?

Гіпертонічний криз – це синдром, який характеризується різким підвищенням артеріального тиску (220/120 мм рт.ст.). Такий стан супроводжується змінами в усьому організмі, порушенням працездатності серця, нирок і центральної нервової системи. Приводом для виникнення гіпертонічного кризу, як правило, може бути стресова ситуація, інтенсивне фізичне навантаження, регулярне зловживання кавою, алкоголем, черепно-мозкові травми і т. д. Все це може спровокувати прискорене серцебиття і підвищення тиску. Гіпертонічний криз може тривати від кількох годин до кількох діб. Більш докладно про його наслідки розповів лікар-кардіолог Юрій Беленко.

Як пояснює лікар, граничні показники, при яких фіксується криз, можуть змінюватися в залежності від вихідного стану людини. «Наприклад, є жінки-гіпотоніки, у яких, скажімо, тиск 100 на 70. Для них тиск 140 – це практично гіпертонічний криз. Тобто тиск у неї підвищився на 30 мм рт. ст. А якщо людина норматонік або високий норматонік (тиск 130), то для неї 130 буде звичайним кров’яним тиском, а криз буде вже в районі 170-200 мм рт. ст. Це для них уже різке підвищення тиску. Це все супроводжується важкими симптомами та головним болем. Може бути вегетативна реакція: тобто тремтіння в руках, потовиділення, погіршення зору», – говорить експерт.

Які ризики виникають?

За словами лікаря, якщо вчасно не лікувати криз, то він може привести до інсульту чи інфаркту, так як йде величезне навантаження на серце. «Тобто якась із судин може розірватися. Це буде геморагічний інсульт. Може трапитися ішемічний інсульт. Це коли певна ділянка мозку не отримує достатнього кровопостачання. Тому цей стан потребує негайного вирішення. Буває так, що у людини спостерігається звичайний тиск, але він раптом різко підскакує. Найчастіше це симптоматична гіпертонія. Можуть також додатися захворювання надниркових залоз, гіпофіза », – пояснює кардіолог.

У людей, які перенесли інсульт, як правило, на знімку електронної томографії головного мозку завжди можна побачити маленькі осередки склерозу, як каже Беленко. «Безвісти криз в принципі не проходить», – додав лікар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів