Напій, який провокує цукровий діабет

Солодка газована вода може бути дуже небезпечною для вашого здоров’я.

Дієтичні газовані напої можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу, адже містять у своєму складі підсолоджувачі.

До таких невтішних висновків дійшла команда дослідників з Аделаїдської медичної школи (Австралія) після експерименту за участю 29 молодих людей.

Добровольців розділили на дві групи: перша приймала капсули з підсолоджувачами, в яких містилися сукралоза і ацесульфам, що еквівалентно чотирьом з половиною банкам дієтичного напою в день.

Другій групі видавали капсули з плацебо без підсолоджувачів.

Дослідники проаналізували бактерії в кишечнику добровольців і виявили зміни в складі мікробіома у тих, хто споживав підсолоджувачі, а також знижений рівень гормону GLP-1, який допомагає регулювати концетрацію глюкози в крові.

Автори заявляють, що результати їхнього дослідження підтверджують “концепцію, згідно з якою такі підсолоджувачі погіршують контроль цукру в крові у здорових суб’єктів”.

Дієтичні газовані напої, які зазвичай пропонують як альтернативу безалкогольним напоям без цукру в довгостроковій перспективі можуть приЗвести до розвитку діабету.

Втім виробники газованих напоїв вважають, що в будь-якому випадку підсолоджувачі поки єдина прийнятна альтернатива цукру для людей з діабетом.

“Низькокалорійні підсолоджувачі безпечні і були схвалені всіма провідними органами охорони здоров’я в усьому світі протягом десятиліть”, – заявив Гевін Партингтон (Gavin Partington), генеральний директор Британської асоціації безалкогольних напоїв.

Джерело

Поділись


Новини партнерів