Названо звичні продукти, які підвищують тиск

Гіпертонію називають тихим вбивцею через невиражені симптоми. Високий кров’яний тиск збільшує ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, серцевої недостатності та захворювань нирок.

Але цьому небезпечному стану можна запобігти за допомогою простих дієтичних змін, кажуть експерти.

Три дієтолога з Університету Ньюкасла в Австралії розповіли про продукти, які потрібно включити в меню при гіпертонії і про ті, яких потрібно уникати або звести до мінімуму вживання.

Корисно:

ВІВСЯНІ ПЛАСТІВЦІ

Вчені провели аналіз п’яти дослідних випробувань, які перевіряють вплив вівса на систолічний артеріальний тиск (тиск, при якому серце качає кров) і діастолічний артеріальний тиск (коли серце розслаблюється) у 400 здорових дорослих.

Дослідники виявили, що при вживанні 60г геркулесу або 25г вівсяних висівок в день, систолічний артеріальний тиск знижується на 2,7 мм рт.ст., а діастолічний артеріальний – на 1,5 мм рт.ст.

Така кількість вівса або вівсяних висівок містить близько 4g певного типу волокна під назвою бета-глюкан. Кожен його додатковий грам здатний знизити діастолічний артеріальний тиск на 0,11 мм рт.ст. Експерти рекомендують щодня вживати вівсяний продукт в кількості 30 г для дорослих чоловіків і 25г для жінок.

БУРЯК

Буряк надзвичайно багатий неорганічними нітратами, перетворюється підчас травлення в оксид азоту, який сприяє розширенню артерій, за рахунок чого і знижується тиск. Огляд 16 ранніх досліджень здорових молодих чоловіків, які пили буряковий сік, довів, що у них при цьому знижувався систолічний артеріальний тиск в середньому на 4,4 мм рт.ст. Однак в артеріальному тиску змін не виявлялося.

Але недавні випробування 68 дорослих учасників, які вже мають проблеми з тиском, показали зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску – на 7,7 мм рт.ст. і на 5,2 мм рт.ст.

ВІТАМІН С

Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в свіжих овочах і фруктах. Середня порція становить 10-40mg вітаміну С.

В огляді 29 досліджень дії вітаміну С випробовувані отримували 500 мг вітаміну С в день протягом восьми тижнів.

У всіх учасників відзначено зниження систолічного артеріального тиску в середньому на 3,84 мм ртутного стовпа і 1,48 мм рт.ст. діастолічного артеріального тиску. Але особам з підвищеним ризиком утворення ниркових каменів експерти радять бути обережними при прийомі вітаміну С.

Які продукти слід виключити з раціону:

КУХОННА СІЛЬ

Сіль або хлорид натрію використовується для збереження продуктів харчування і в якості підсилювача смаку вже не одне століття. Але надмірне вживання солі сприяє підвищенню артеріального тиску.

У процесі дослідження з’ясувалося, що зменшення солі в щоденному раціоні харчування на 4.4g може привести до зниження систолічного тиску на 4,2 мм рт.ст., а діастолічного на 2,1 мм рт. У гіпертоніків ці показники ще краще – 5,4 мм рт.ст. (Систолічний) і 2,8 мм рт.ст. (Діастолічний).

АЛКОГОЛЬ

Напої з алкоголем спочатку знижують тиск, але слідом підвищують його ще більше. Дуже часто це відбувається під час нічного сну, після вечірки або відразу після пробудження. Дослідники прийшли до висновку, що у чоловіків ризик високого тиску після вживання алкоголю вище, ніж у жінок.

КОФЕЇН

Кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чаї, колі і енергетичних напоях. Швидше за все можна спостерігати підвищення кров’яного тиску після випитої кави. Наприклад, в процесі п’яти випробувань учасники пили від однієї до двох чашок міцної кави. При цьому збільшення їх систолічного артеріального тиску склало 8,1 мм рт.ст. і 5,7 мм рт.ст. для діастолічного артеріального тиску, протягом трьох годин після того, як вони випили свої напої.

Джерело

Поділись


Новини партнерів