Від яких продуктів категорично не можна відмовлятися?

У гонитві за ідеальною фігурою люди часто сідають на дієту і повністю виключають з раціону ті чи інші продукти. Але ж ці обмеження можуть завдати непоправної шкоди здоров’ю. Дієтолог-терапевт Юлія Манчук розповіла, від яких продуктів не можна відмовлятися ні за яких умов.

Яйця

Не дарма яйця так люблять спортсмени та фітнес-блогери! Дієтологи запевняють – це один з найбільш поживних і повноцінних продуктів в раціоні людини. В одному яйці безліч корисних речовин: 5-6 грамів високоякісного білка з амінокислотами, вітаміни A, B2, B5, B12, залізо, фосфор, селен. А лютеїн і зеаксантин запобігають розвитку очних захворювань.

«Про користь яєць можна говорити довго. Крім перерахованих речовин, вони ще й хороше джерело кращого дієтичного холіну – вітаміну В4. Без нього печінка, нирки і мозок просто не зможуть нормально працювати», – говорить експерт.

Так, ще десять років тому дуже багато фахівців і обивателів вважали, що через яєчний жовток підвищується рівень холестерину в крові. Тепер же лікарі не радять позбавлятися від жовтка, адже всі корисні і поживні речовини містяться саме в ньому. А кількість холестерину в яйцях настільки невелика, що не робить згубного впливу на стан здоров’я людини. «Не раджу пити сирі яйця, – зазначає дієтолог. – Без теплової обробки вони набагато гірше засвоюються, цим самим ускладнюючи роботу шлунково-кишкового тракту. А ось варені, смажені яйця в розумних кількостях підуть на користь. Одного в день буде цілком достатньо».

Часник

Часник принесе більше користі, якщо їсти його в свіжому вигляді. Цей пряний овоч містить багато біологічно активних сполук. Коренеплід відмінно впливає на серцево-судинну систему, тому що ефективно знижує тиск, приводить в норму рівень холестерину в крові. В результаті ризики розвитку інсульту стають нижче. Така активна речовина в складі часнику, як алліцин, здатна подолати навіть бактерії, які «адаптувалися» до наших популярних антибіотиків.

«Якщо алліцин потрапляє в організм людини в достатніх дозах, то він здатний побороти і розвиток онкологічних захворювань, тому часник рекомендується їсти тим людям, у кого ризик розвитку раку найбільш високий», – підкреслює Юлія.

Печінка

Лікарі наполягають – кожна людина повинна хоча б раз на тиждень їсти одну страву з печінкою. Кількість корисних елементів в печінці просто величезна. Всім відомо, що вона є одним із лідерів за вмістом заліза. Вітаміну B12 в 100 грамах печінки в 12 разів більше рекомендованої добової норми. Також в печінці дуже багато міді. Вона здатна пригнічувати запальні процеси. А гепарин, який виробляється в печінці, сприяє нормалізації згортання крові, тим самим допомагаючи знизити ризики розвитку тромбозу.

Кокосова олія

Дивно, але при періодичному, але помірному вживанні кокосової олії можна навіть схуднути. «У кокосовій олії містяться тригліцериди середнього ланцюга. Вони як ніякі інші підходять для зниження ваги, адже сприяють швидкому насиченню і підвищенню метаболізму», – пояснює лікар. Однак зловживати нею в прагненні до фігури своєї мрії теж не потрібно. Вона ідеально підійде для заправки салатів, приготування соусів до гарячих страв, для випічки.

Кокосова олія серед рослинних олій давно займає лідируючу позицію. Вона складається з насичених жирів, які дуже стійкі до високих температур, і тому не втрачають корисних речовин для людини. Наприклад, лауринова кислота має антимікробні властивості і ефективно бореться з бактеріями і вірусами.

Морські водорості

Якщо ви будете їсти морські водорості один або два рази на тиждень, то дефіцит йоду вам точно не загрожує. Адже саме йод має найважливіше значення для здоров’я і нормального функціонування щитовидної залози. «Щитовидка відповідає за регуляцію обміну речовин і росту клітин, а дефіцит йоду призводить до розвитку багатьох захворювань. Щоб їм запобігти, потрібно їсти якомога більше морепродуктів, особливо морських водоростей», – радить експерт.

Лосось

Лосось багатий високоякісними білками і цілим рядом поживних речовин. Калій, селен, вітаміни B1, B3, B6 і B12, список просто величезний. Запіканки, супи та інші страви з лососем при їх вживанні 1-2 рази в тиждень заповнять потреби людського організму в жирних кислотах Омега-3. Ці корисні жири перешкоджають розвитку багатьох серйозних хвороб, а ще уповільнюють старіння.

Чорниця

Чорниця не тільки корисна для зору, але і відрізняється високим вмістом антиоксидантів. Вони нейтралізують вільні радикали, що викликають як онкологічні захворювання, так і атеросклероз, хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Ще ця ягода допомагає поліпшити пам’ять, знизити артеріальний тиск, а також вміст холестерину і цукру в крові.

Поділись


Новини партнерів