12 ознак захворювань печінки

До речі, набирання ваги – це ознака проблем з печінкою! От як розпізнати захворювання печінки!

Печінка – орган, розташований у верхній частині живота, з правого боку.

Це найбільший твердий орган в нашому тілі, який тільки частково покритий і захищений ребрами.

Печінка грає дуже важливу роль в детоксикації організму.

Своєчасне очищення організму від шкідливих речовин і токсинів має вирішальне значення для нашого загального стану здоров’я.

Тому, знаючи симптоми, які посилає наш організм, ви зможете вчасно очистити печінку, зберігши її здоровою і працездатною!

Тому, ми вирішили звернути вашу увагу на основні симптоми проблем з печінкою:

1. Нез’ясовна втома

Це найпомітніша ознака ураження печінки. Коли ви відчуваєте постійне виснаження і сонливість, це означає, що ваше тіло повно токсинів, і печінка не справляється з ними.

2. Несподівана втрата апетиту

Нез’ясовна втрата апетиту, яка може привести до екстремальної втрати ваги, є ознакою того, що споживана вами їжа не перетравлюється належним чином. Це відбувається через нестачу жовчі, яка виробляється печінкою.

3. Роздратований шлунок

Нудота і блювота є найбільш частими свідченнями ураження печінки. Хоча ці симптоми також можуть з’являтися в результаті інших станів здоров’я, таких як харчове отруєння, морська хвороба, мігрень, ранній термін вагітності і т. д.

Якщо вони тривають впродовж тривалого періоду часу, це означає, що печінка пошкоджена і нездатна обробляти і виводити токсини з організму.

4. Проблеми з травленням

Оскільки печінка продукує рідку жовч, яка допомагає в емульгуванні, переварюванні і всмоктуванні жирів, печінка відіграє важливу роль в процесах травлення. Тому, коли печінка пошкоджена і не може зробити достатню кількість цієї рідини, то це призводить до синдрому роздратованого кишківника, розладу шлунку, закрепів, діареї і непереносимості жирної їжі.

5. Зміна кольору сечі

Білірубін – це пігмент, що утворюється при переробці печінкою токсинів. Високий рівень цього пігменту викликає пожовтіння шкіри і може також викликати зміни в кольорі сечі (сеча може здаватися помаранчевою, коричневою або бурштиновою).

Пошкоджена печінка не може позбавитися від надлишку білірубіну в організмі, тому пігмент виводиться через бруньки, що призводить до зміни кольору сечі.

6. Зміна кольору стільця

Очевидною ознакою ушкодження печінки є зміна кольору стільця, що відбувається через нестачу жовчі, що виробляється печінкою. Таким чином, стілець може стати глинистим, сірим або блідо-жовтим.

7. Жовтяниця

Коли у людини жовтіють очі, шкіра, язик і інші частини тіла, це означає, що в його організмі аномально високий рівень вмісту жовчного пігменту – білірубіну.

Більше того, це може бути ознакою того, що у вас проблеми з підшлунковою залозою або жовчним міхуром.

8. Зміни черевної порожнини

Ушкодження печінки може проявлятися нез’ясовними болями або судомами в нижній частині живота, а також здуттям живота. Ушкодження печінки також може бути причиною високого кров’яного тиску.

9. Набряки

Затримка рідини (набряк) – це стан, при якому надмірна рідина збирається в тканинах вашого тіла.

Ушкодження печінки часто викликає набряки рук і ніг, а іноді набряки з’являються на обличчі і інших частинах тіла.

Хоча набряк може бути симптомом серцевої недостатності, проблем з нирками, лімфатичних захворювань і гормонального дисбалансу але також набряки можуть бути ознакою ураження печінки.

10. Чутлива шкіра

Пошкоджена печінка робить шкіру чутливішою. Тому, якщо ви випробовуєте свербіж шкіри, легко з’являються синяки і стали видимі вени, це може бути знаком, що ваша печінка пошкоджена.

11. Біль в животі

Болі в животі, які не зникають, вказують на ушкодження печінки.

12. Кишкова кровотеча

Кишкові кровотечі зазвичай пов’язані з ушкодженням печінки.

Якщо у вас є хоч декілька з цих симптомів, вам варто звернутися до лікаря!

Джерело

Поділись


Новини партнерів