Як правильно худнути і чому дієти недієві

До літа залишилось усього кілька тижнів і багато хто почав задумуватись над схудненням. Звісно, всі одразу кидаються до швидких методів, але чи такі вони безпечні для здоров’я?

Чому дієти небезпечні?

Почати можна з найбільш відомого факту – приблизно 95 відсотків людей, які сідають на дієту, через рік після закінчення процесу або набирають ту ж вагу, або навіть більшу

Тож з якими ще медичними проблемами стикається людина, яка дотримується тої чи іншої дієти?

Дієти – це зміїна отрута 21-го сторіччя,
– зазначає британський професор психології ожиріння Бен Флетчер.

Розглянемо найбільш відомі та небезпечні дієти.

Чому дієти погано впливають на здоров'я
Чому дієти погано впливають на здоров’я

Дієта Аткінса

Суть цієї дієти – у зменшенні кількості вуглеводів, а це цукор, хлібобулочні вироби, макаронні вироби, каші, тощо. Невживання цих продуктів призводить до того, що організм перестає виробляти інсулін, який перетворює їх у жир. За задумом автора дієти, має відбутись зворотний ефект: менше вуглеводів – менше жиру.

Дійсно, результати дієти Аткінса вражають, особливо в перші тижні. Але є важливі аспекти, на які більшість не звертає уваги. Ця дієта – спосіб всього життя, а не на кілька тижнів. Якщо ви повернетесь колись хоч на один тиждень до звичного харчування, усі кілограми також прийдуть до вас, але з плюсом і проблемами зі здоров’ям.

Найцікавішим є те, що автор такого способу харчування передбачає обов’язкову відсутність спортивних навантажень. І цьому є пояснення: при обмеженому вживанні вуглеводів організм переходить на кетогенний стан, при якому жирами, звісно, можуть живитись нирки, але не мозок і печінка. До того ж завелика кількість кетонів призводить до того, що наш розумний організм намагається очиститись від них, вимиваючи при цьому калій і натрій, що може викликати зневоднення або серцеву аритмію. Також дієта підвищує ризик виникнення різноманітних пухлин, проблем з кровотворенням, підвищення холестерину до небезпечної кількості.

Дієта Аткінса погано вплинула і на самого засновника, який помер у 72 роки через ускладнення хронічного захворювання серцево-судинної системи, пов’язаного безпосередньо з ожирінням. Перед смертю Аткінс важив близько 116 кілограмів при зрості 180 сантиметрів, хоча за кілька місяців до смерті доктор важив не більше 90 кілограмів.

Доктор Аткінс
Доктор Аткінс

Дієта Дюкана

Ще одна дуже популярна нині дієта. Її розробив французький доктор Пьєр Дюкан. Він робить акцент на білковій їжі, а в перший етап дієти взагалі виключає будь-які інші продукти. Схема реакції організму при цьому дуже схожа на описану вище. І знову ж таки, людині, яка сидить на цій дієті, доведеться так харчуватися все життя, інакше – повернеться не тільки звична вага, але й плюс кілька кіло.

Дієта Дюкана
Дієта Дюкана

Головний мінус цієї дієти – незбалансованість поживних речовин. Навіть сам автор такого харчування наголошує на необхідності щоденного вживання вітамінів, мінералів та харчових додатків.

Один із негативів, до яких призводить дієта Дюкана і відмова від жирів та вуглеводів – це неможливість завагітніти, порушення у менструальному циклі, гормональні збої, передчасне старіння, проблеми з нирками, тощо.

Питна дієта

Ця дієта полягає в тому, що треба багато пити води і вживати виключно рідкі страви. Через таке харчування організм не отримує харчових волокон. Плюс людина не отримує потрібної кількості денної норми вітамінів та мінералів.

Після такої дієти людина матиме проблеми зі здоров’ям у вигляді порушення у роботі шлунково-кишкового тракту.

Питна дієта так само не корисна
Питна дієта також не корисна

Усі види монодієт

Монодієти – людина їсть впродовж тривалого часу тільки один вид продуктів. Який – залежить від захцянок того, хто писав в інтернеті про цю дієту.

Як монодієти впливають на організм
Як монодієти впливають на організм

Окрім того, чим страждають усі, хто сидить на будь-якій дієті – нестачею вітамінів в організмі, саме ця дуже часто викликає всілякі алергічні реакції та дерматити.

Дієта за Бреггом

Голодування – це і є дієта за Полем Бреггом. Як ми вже писали раніше, цукор дуже важливий для нашого мозку. Так, нервові клітини живуть тільки, якщо в крові підтримується нормальний рівень цукру. Тому перше, що відчують люди, які голодують – поганий настрій, депресивні стани і так далі.

Голодування
Голодування

При голодуванні організм не отримує ані глюкози, ані білків, ані жирів. Відповідно всі необхідні “інгредієнти” для нормального функціонування він бере із м’язової тканини, тим самим руйнуючи її. Паралельно він запасається жиром, бо “думає”, що людина помирає. Тоді, повертаючись із голодування у звичний спосіб харчування, людина набирає свої кілограми назад, та ще й перебирає зверху.

Дієта за Шелтоном

Іншими словами – роздільне харчування, про яке чула, напевно, кожна людина. Білки і вуглеводи необхідно вживати окремо, розділяти – в цьому і суть такої дієти.

Роздільне харчування
Роздільне харчування

Тут все просто: роздільного харчування не може існувати у природі, адже є певна кількість продуктів, в яких є і білки, і вуглеводи. Для прикладу можна навести бобові.

“Солодкі” дієти

Отут взагалі незрозуміло, що за “розумна” людина придумала таку дієту. Це дуже шкідливо, та ще й знижує вагу тіла усього на кілька днів. А потім людина стрімко набирає кілограми.


“Солодка” дієта – найгірша дієта

Загалом, усі дієти викликають стрес для організму, який обертається в депресії, нервові зриви тощо. Також суттєво знижується кількість вітамінів та мікроелементів, що викликає проблеми з імунітетом.

Як же все-таки правильно худнути?

По-перше, завжди варто пам’ятати золоте правило – худнути можна максимум на 1-2 кілограми в місяць без ризику отримати проблеми зі здоров’ям.

По-друге, щоб худнути, дійсно варто зменшити кількість цукру, а ще краще – від самого цукру відмовитись, а замінити його на натуральні солодощі – сухофрукти, фрукти, готувати домашню випічку.

Кількість жирів теж варто зменшити, але при тому замінити їх більше на рослинні – оливкова, кокосова олії, наприклад.

Також варто зменшити кількість хлібобулочних виробів у раціоні. Взагалі усякі бутерброди з ковбасами не є корисними.

Одним словом, треба замінити звичне харчування на корисне і ви почнете худнути. Найкраще вживати якомога більше овочів.

Найкраща страва для тих, хто худне – овочеві салати
Найкраща страва для тих, хто худне – овочеві салати

По-третє, ніхто не зможе нормально схуднути без ризиків для здоров’я без спорту. Це не повинні бути обов’язково силові вправи у залі, якщо ви не полюбляєте качатись. А якщо ви не є, скажімо, поціновувачем бігу, можна замінити його на заняття у басейні, наприклад, аквааеробіку. Якщо ж усі види тренувань є для вас беззмістовними, то завжди можна зайнятись танцями.

Без дотримання цих трьох правил схуднути, не завдаючи шкоди здоров’ю, не вийде.

Джерело

Поділись


Новини партнерів