5 речей, які не можна робити після їжі

Як відомо, травлення є складним процесом, в ході якого відбувається подрібнення їжі і її засвоєння. Окрім шлунку, в цьому процесі бере участь безліч органів: стравохід, кишківник, печінка, жовчний міхур. І у разі внесення змін до їх діяльності, злагоджений процес порушується. Це призводить до того, що погано переварені і не засвоєні елементи їжі осідають в організмі, перетворюючись на токсини і шлаки. Що не можна робити після їжі читайте в статті.

Беззастережне табу: що не можна робити після прийому їжі
Забудьте на деякий час про деякі звичні ритуали, які заважають травленню. А саме:

1. Проявляти активність і прогулюватися
Багато хто вважає, що прогулянки після їжі – це корисно, оскільки вони покращують засвоєння їжі організмом і допомагають спалювати калорії. Насправді, будь-який прояв активності, навіть легка прогулянка після вживання їжі може послужити причиною нетравлення шлунку і повторної закиду в стравохід вмісту шлунку (рефлюксу).

Медики радять здійснювати піші прогулянки не раніше півгодини після їжі: кровоносній системі потрібний час, щоб активізувати органи, що беруть участь в травному процесі.

2. Пити чай
Багато хто не знає, що відразу після їжі не можна влаштовувати чаювання, адже це значно погіршує якість травлення.

У чаї містяться кислоти, які негативно позначаються на засвоєнні організмом заліза: вони просто зв’язують цей елемент, не даючи поглинатися.

І, до речі, будь-яка рідина після трапези розбавляє шлунковий сік, через що травлення утруднюється, а погано переварена їжа починає розкладатися і гнити. Тому запивати з’їдене краще після закінчення як мінімум півгодини. Якщо ви все ж зовсім не представляєте їжі без якого-небудь напою, краще виберіть компот або морс. А допомогти організму запустити процес травлення можна, випивши до їжі (за 30-40 хв.) склянку води.

3. Табу на фрукти
Нерідко відразу після їжі нас так і тягне закусити якими-небудь фруктами. Вони, звичайно ж, корисні для організму, але в якості окремої їжі. А фрукти, з’їдені після трапези, перемішуються в шлунку з іншими продуктами, чому перші починають бродити і і закисати. Усе це, природно, не сприяє нормальному травленню. Тому, якщо ви бажаєте насолодитися користю і смаком фруктів і ягід, в ідеалі їх краще є за годину перед основною їдою або через дві години після неї.

4. Палити
Багато курців вважають за краще завершувати трапезу викурюванням сигарети. Але робити цього категорично не слід. Річ у тому, що медиками вже доведене наступне: одна викурена відразу після їжі сигарета по своїй шкідливій дії на організм прирівнюється до 10-ти перекурів. І якщо пристрасть до паління шкідлива, в принципі, то сигаретка “на закуску” набагато небезпечніша, оскільки тютюнова отрута у такому разі засвоюється вдесятеро швидше, ніж зазвичай. При цьому процес травлення сповільнюється. Наслідком паління після вживання їжі може стати синдром роздратованого кишківника. Якщо вже так хочеться палити, робіть це не менше ніж через 30-40 хв. після їжі.

5. “Ні” водним процедурам

Також відразу після їжі не можна купатися в теплій воді: і неважливо буде це прийняття душу або ванни.

Під час водних процедур відбувається приплив крові до поверхні тіла і кінцівок, а органів травлення, відповідно, доводиться задовольнятися урізаним “пайком” через відток крові в той самий момент, коли останнім особливо потрібне посилене постачання.

Тому влаштовуйте водні процедури не раніше півгодини-години після закінчення трапези.

Сподіваємося, що ви візьмете на озброєння наведені вище рекомендації про те, що не можна робити відразу після їжі і проявите турботу про власну травну систему.

Джерело

Поділись


Новини партнерів