Що не можна робити, якщо вкусив кліщ?

Кліщі активізуються у теплу пору року і можуть кусати не лише домашніх улюбленців, а й людей. Якщо вас укусив кліщ, не варто робити поширених помилок.

1. Не варто змащувати кліща олією, слиною або спиртом. У народі вважають, що можна перекрити кліщу повітря через дихальця на тільці, обмазавши його з усіх боків однієї з цих чудодійних субстанцій. Отже, кліщ не зможе дихати і відвалиться сам. М’яко кажучи, наука цього не підтверджує. Що робити, якщо людину вкусив кліщ? Не чекайте, поки кліщ задихнеться і відвалиться, але постарайтеся його видалити відразу ж після виявлення. Зробити це можна за допомогою звичайної нитки або спеціального пристрою, який продається в аптеці. При цьому намагайтеся витягнути кліща цілим, не відірвавши йому голову: саме в ній знаходяться слинні залози, в яких може міститися вірус. Якщо голову все-таки відірвали, видаліть її голкою, як скалку. Зрозуміло, голку перед цим потрібно продезінфікувати.

2. Не тисніть кліща. І не викидайте його! Що робити в домашніх умовах, якщо ви виявили, що вас укусив кліщ? Покладіть його в баночку або флакончик або будь-який контейнер, в якому його можна довезти до лабораторії і здати на аналіз. Найкраще зробити цей в той же день, але якщо такої можливості немає, зберігати кліща в закритій посудині можна до 3 днів. Чому це важливо? Тому що кліщ може бути переносником величезної кількості вірусних захворювань, найнебезпечніші серед яких енцефаліт і бореліоз. До найтяжчих наслідків енцефаліту відносяться параліч, втрата зору і слуху. Якщо не лікувати бореліоз, можливі проблеми з суглобами, серцем, зором, слухом.

3. Не біжіть до інфекціоніста в той же день, коли виявили кліща. Зрозуміло, це можна зробити для власного спокою, але розумніше записатися на прийом, коли у вас на руках вже будуть результати дослідження кліща – через 2-3 дні. Якщо в кліщі знайшли інфекцію, лікар призначить профілактичний курс антибіотиків (а при ймовірності кліщового енцефаліту – протиенцефалітний імуноглобулін).

4. Не здавайте кров на інфекції на наступний день після укусу кліща. У цьому немає ніякого сенсу. Зверніть увагу: навіть якщо зараження відбулося, антитіла в крові з’являються одразу, а через 2-3 тижні. Щоб подивитися динаміку захисної відповіді організму, лікар може призначити повторний аналіз через 3 тижні після першого обстеження.

5. Не ігноруйте небезпечні симптоми, які можуть виникнути навіть через місяць. Якщо на шкірі з’явилися кільцеподібна еритема (почервоніння навколо місця присмоктування кліща) або протягом 3-30 днів піднялася температура (до 38-40 градусів), одразу ж звертайтеся за медичною допомогою і обов’язково скажіть лікареві про укус кліща.

Джерело

Поділись


Новини партнерів