Індикатор молодості: перша ознака старіння організму і початку хвороб

Спробуйте відгадати давню загадку: хто спочатку пересувається на чотирьох ногах, потім на двох ногах, а в кінці на трьох? Відповідь проста – це людина. Будучи дитиною, не навчившись ходити, повзає на чотирьох, дорослішаючи, пересувається на двох ногах і в похилому віці ходить, опираючись на палицю. Ось така невесела відповідь.

Невже старість – це втрата здатності нормально пересуватися?

Сучасні люди змирилися з тим фактом, що після 30 років фізична активність і гнучкість тіла знижуються. Що є причиною таких вікових змін і чи є можливість прибрати знак рівності між старінням і «в’яненням»?

Чому ми втрачаємо гнучкість?

Ще в минулому столітті вчені розробили соматичну теорію, згідно з якою всі стреси, неприємності і хвилювання, пережиті нами, починаючи з дитинства, відбиваються на стані нашого тіла, впливають не тільки на психіку, але й на м’язи і суглоби, які реагують мимовільними або рефлекторними скороченнями.

Що найнеприємніше, ми не можемо розслабити їх за допомогою одного лише бажання. В результаті років до тридцяти, а іноді і раніше людина вже не пам’ятає, що означає рухатися вільно. Ці зміни навіть отримали спеціальний термін: сенсорно-моторна амнезія. Саме вона винна у появі фальшивого почуття старіння. Одними з основних симптомів цього захворювання є зниження еластичності м’язів і зв’язок, викривлення хребта, хронічні болі в суглобах, кульгавість.

Але зниження гнучкості проявляється не тільки зовні. Набагато серйозніше те, що вона призводить до порушень кровообігу і, як наслідок, погіршення обміну речовин – прямої дороги до різних захворювань.

Для позбавлення від стресу недостатньо одного розслаблення, як стверджують психологи. Тільки щоденна розминка і розтягнення можуть перемогти помилкове відчуття старіння, надовго зберегти високу фізичну і розумову активність. Тим більше, що багато фахівців стверджують, що в дійсності не існує причин, за якими ми повинні відчувати фізичні страждання в старості.

Що ж відбувається з нашим тілом?

Фізична активність сучасних людей значно знизилася. Цим ми зобов’язані роботою в офісах і глобальною комп’ютеризацією.

Щодня мільйони людей по 8-10 годин працюють за комп’ютером, перебуваючи в одному і тому ж положенні. При цьому ми так втомлюємося, що навіть не припускаємо думки піднятися до себе на поверх без допомоги ліфта. Без щоденних фізичних вправ, в тому числі на розвиток гнучкості, наші м’язи слабшають і втрачають рухливість. Наші діти, дивлячись на нас, вже привчені до того, що погіршення здоров’я і здерев’яніння тіла – стандартний сценарій життя.

Втрата людиною гнучкості – перша ознака старіння організму і початку хвороб.

Якщо ви колись спостерігали за кішкою, то помічали, як часто вона розтягує своє тіло, без зусиль, абсолютно природно розминаючи м’язи, які збирається використовувати. На жаль, цей природний інстинкт нами практично втрачений.

Проведіть простий тест. Після п’ятихвилинної розминки основних м’язів постарайтеся з прямою спиною в нахилі вперед дотягнутися пальцями рук до підлоги. Ноги в колінах при цьому не згинайте. Якщо вам за 50 років і це вдалося – добре. Для тих, хто молодший, хорошою оцінкою вважається можливість торкнутися підлоги долонями.

Однак, якого б результату в тесті ви не досягли, розвиток гнучкості аж до шпагату можливий в будь-якому віці.

Вправи на розтягнення допоможуть повернути природну гнучкість тіла, покращать стан здоров’я за рахунок збільшення надходження кисню до м’язів і виведення з них продуктів розпаду. Зміцнюються кістки і зв’язки, поліпшується постава, у багато разів знижується ймовірність захворювання остеопорозом і гіпокінезією, нормалізується артеріальний тиск. Але, що найважливіше, ви повірите в себе, свої можливості і сили, відновите здоров’я і активність.

Ви, напевно, помічали, що гнучка людина навіть будучи фізично втомленою, зберігає гарний настрій і виглядає напрочуд бадьоро. У той же час людина, яка навіть добре відпочила зі скованими м’язами виглядає мляво і стомлено.

Запам’ятайте: гнучкість – властивість, яка набувається. Займаючись регулярно можна досягти серйозних результатів і зберегти їх до глибокої старості. Є тільки одна умова: постійна робота над собою. Адже одного разу прийнявши душ, ви ж не вважаєте, що цього достатньо до кінця життя?

З чого почати?

В інтернеті існує безліч відео-уроків, присвячених розтягненню, які абсолютно не підходять початківцям, оскільки навіть вихідне положення для багатьох вправ неможливо прийняти, не маючи відмінну гнучкість. Здається, що автори таких уроків, домігшись хороших особистих результатів, втратили почуття реальності, забувши, з чого вони самі багато років тому, починали. Побачивши в інтернеті короткий ролик з успіхами в розтягненні молодих людей, і, порівнявши свої можливості, не турбуйтеся. Ви навіть уявити не можете, скільки часу їм для цього потрібно. Повірте, у кожного за спиною не один рік занять гімнастикою або балетом.

Для початку виберіть собі найпростіший комплекс вправ. Ускладнювати його будете по мірі розвитку гнучкості.

Звичайно, найнадійніший і найбезпечнішиий спосіб – записатися в найближчий фітнес-клуб, але, враховуючи фінансове становище багатьох людей, пропонуємо вам займатися вдома, використовуючи відеоуроки або літературу, написану кваліфікованим фахівцем.

1. Ніколи не починайте вправи на розтягнення без попереднього розігріву м’язів впродовж 10-15 хвилин (легкого аеробного навантаження: біг, стрибки, присідання і т. д.). Навіть люди-змії, які здатні заплестись у клубок не дозволяють собі цього. Тільки не перестарайтеся: якщо м’язи перевтомлені, вони погано відгукуються на розтягнення.

2. Використовуйте як статичні, так і динамічні вправи (махи і присідання) і ніяких ривків.

3. Завжди тримайте спину прямою.

4. Ніколи, запам’ятайте, ніколи не випрямляйте тулуб з нахилу вперед, тримаючи ноги прямими. Перед випрямленням обов’язково злегка згинайте ноги в колінах. Так ви застрахуєте себе від травм в області попереку.

5. Починайте з 8-10 повторів кожної вправи або з 30 секунд статичного розтягнення. Не допускайте больових відчуттів або сильного дискомфорту.

6. Намагайтеся розслабити той м’яз, який ви розтягуєте і зосередити на ньому увагу.

7. Вдих робіть, перебуваючи у вихідному положенні, і видихайте під час розтягування.

8. З розтягнутого положення виходьте повільно і плавно.

9. Не поспішайте збільшувати навантаження і не женіться за швидким результатом.

10. Не лінуйтеся, виконуйте вправи щодня і з задоволенням.

Але перед тим, як приступити до практики фізичних вправ, які повертають тілу гнучкість, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем! При відсутності протипоказань, проявіть наполегливість і терпіння. Не встановлюючи для себе жорстких термінів, ви зможете гарно розтягуватись, а з цим отримаєте – здоров’я, впевненість в собі і гарний настрій.

Джерело

Поділись


Новини партнерів