3 речі, які відбуваються, якщо ми не лягаємо спати вчасно

Усі ми дуже любимо своє ліжко і подушку. Особливу ніжність ми відчуваємо до них вранці, і нам потрібно докласти велике зусилля щоб від них відірватися. Особливо, якщо спати ми лягли пізно. І так щодня, щоденна битва.

Уранці ковдра стає дуже затишною, в результаті ми спимо допізна. А що ж поганого у безсонних ночах? Дозвольте відповісти на це питання: так ви позбавляєте себе нормального сну.

У останні два десятиліття з’являється все більше і більше людей, що мають проблеми зі сном. Адже в сучасному суспільстві кожна людина, в першу чергу, працівник.

А ті, хто є рідкісним виключенням з цього правила, сильно схильні до впливу соціальних мереж, які не відпускають їх від себе до пізньої ночі.

Якщо позбавляти себе повноцінного нічного відпочинку, то з великою вірогідністю з’являться темні круги під очима, у вас будуть перепади настрою, ну і, звичайно, можете почати спізнюватися на роботу.

Виходить практично формула: Лягати спати пізно = Вставати пізно

Але ось, що може ще статися, якщо працювати допізна або дивитися улюблений серіал:

1. Збільшення ваги тіла

Сон дуже корисний (і навіть потрібний) для нашого організму. Настільки, що коли ми погано спимо, це негативно позначається на роботі наших внутрішніх органів.

Адже тіло завжди є відображенням того, що відбувається у нас усередині (ми про це вже говорили в інших статтях), і сон, а точніше безсоння, не виключення.

При порушенні сну виникають проблеми зі здоров’ям, і ожиріння – одна з них. Коли ви позбавляєте себе повноцінного сну, тіло втомлюється сильніше і на наступний ранок не хоче ” підніматися”. А доки ви валяєтеся в ліжку, з’являються зайві кілограми.

У дослідженні, проведеному в Медичному коледжі імені Уейла Корнелла (Нью-Йорк, США) і представленому на щорічних зборах Суспільства ендокринології, говориться, що не можна нехтувати режимом і, зокрема, часом відходу до сну.

Якщо щоночі лягати хоча б на 30 хвилин пізніше, підвищується ризик набирання зайвої ваги і резистентності до інсуліну. У дослідженні взяли участь 522 людини (тривало воно впродовж 7 днів).

В результаті люди, які пізніше засинали, в 72% випадків страждали від ожиріння і зайвої ваги порівняно з тими, хто лягав спати вчасно.

2. Втрата сексуального потягу

У житті є періоди, коли ліжко використовується тільки для сну і для сексу. Але іноді може траплятися і так, що в ліжко ви падатимете з однією єдиною метою – поспати.

Ви приходите пізно, втомлені, погано себе почуваєте, і все тому, що спите мало.

Часу, впродовж якого ваше тіло відпочиває, недостатньо, щоб ви були готові до близькості зі своїм партнером.

У одному недавньому науковому дослідженні було встановлено, що у жінок тривалість сну тісно пов’язана з бажанням займатися сексом.

Дослідження показало, що всього одна додаткова година сну збільшувала вірогідність інтимних стосунків наступного дня на 14%.

У тому ж дослідженні був приведений ще один цікавий факт: жінки, які більше часу проводили в ліжку, відчували сильніше сексуальне збудження і частіше випробовували оргазм, ніж ті, хто спав мало.

Учені вважають, що гормональні зміни через нестачу сну негативно впливають на сексуальне життя людей, не кажучи вже про перепади в настрої, які вони викликають.

Так що, якщо ви невдоволені своїм інтимним життям, подумайте, можливо, всьому провиною ваш сон. Багато жінок винять у всьому період менопаузи, хоча насправді є і інші чинники.

3. Кров починає “кипіти”

Так, так воно і є. Ваша кров у буквальному розумінні слова кипить, коли ви пізно лягаєте спати. Було встановлено, що ті, хто спить мало, більше схильні до підвищення артеріального тиску під час сну.

Тобто люди, які обмежують або переривають свій сон, по суті, самі піднімають собі тиск, на відміну від тих, хто сплять достатня кількість часу.

Якщо кров’яний тиск дійсно піднімається вночі, це тривожний факт. Адже, на думку деяких дослідників, це маркер підвищеного ризику серцево-судинних проблем.

Якщо таке відбувається, це означає, що серце працює більше, ніж повинно в період відпочинку.

Намагайтеся лягати спати раніше!
Причини, за якими ми повинні вчасно лягати спати, набагато вагоміші, ніж просто вірогідність появи темних кругів під очима. І ви вже про них знаєте!

Важливо правильно організувати свій день. Не дозволяйте нічому себе відволікати під час роботи, стежте за часом, коли ви удома. Так ви витратите на роботу мінімальний можливий час і у вас з’явиться можливість трохи відпочити.

А час відходу до сну має бути встановлений чітко. І намагайтеся його не міняти. Адже це турбота про ваше здоров’я!

Джерело

Поділись


Новини партнерів