Втрата нормального слуху призводить до маси проблем, які проявляються в спілкуванні з людьми, під час розмови по телефону, перегляді телевізора, прослуховування радіо і т.д. З цим можна або змиритися, або вжити необхідних кроків для їх вирішення. При порушеннях звукосприйняття мозок людини не отримує достатнього звукового стимулу, виникає депривація слухового аналізатора (часткове або повне позбавлення одного або більше органів чуттів зовнішнього впливу), що з часом призводить до втрати навичок розуміння мови, людина забуває як звучать ті чи інші звуки.

Якщо ви втратили слух вже давно, і ще й досі нічого не зробили для того, щоб його відновити – тим гірше для вас. Адже чим більше ми затягуємо з лікуванням, тим довшим буде процес реабілітації, який не завжди призведе до 100% відновлення.

У цій статті ми розповімо вам про те, як вирішити проблеми зі слухом, і на що в першу чергу варто звернути свою увагу.

Крок перший. Відвідування фахівця зі слухопротезування.

Для цього необхідно записатися на прийом до фахівця, який має професійну підготовку, відповідні дипломи, сертифікати. Він допоможе вам визначитися з вибором способу життя та слухового апарату, який можна придбати тут https://www.kind.kiev.ua/category/aksessuary.

У спеціалізованому центрі вам запропонують кілька видів апаратів, які підходять саме вам за всіма критеріями. При цьому виконають комп’ютерне налаштування, проведуть різні мовні тести для контролю якості налаштувань. Ваше завдання лише вибрати відповідний слуховий апарат за якістю звуку і за ціною.

На прийом до слухопротезиста рекомендується прийти з рідною, близькою або знайомою вам людиною. Робота сучасних цифрових програмованих слухових апаратів спрямована не стільки на силу звуку, скільки на розуміння, а так само на розбірливість мови. При цьому, почувши мову знайомої людини, вам буде більш зрозумілий ефект.

Крок другий. Придбання слухового апарату.

Придбання слухового апарату, який порекомендував вам фахівець на підставі даних про слух і спосіб вашого життя, є найголовнішим кроком на шляху до успішного результату відновлення навички розбірливості мови.

В даний час фірми-виробники приділяють багато уваги косметичній складовій. Сучасні моделі стали значно меншими за розмірами за рахунок того, що регулятори гучності, кнопки перемикання програм винесені в пульт управління, який нагадує брелок. Пультом легше користуватися, оскільки ви бачите кнопки управління, раніше ж доводилося «наосліп» на дотик змінювати гучність або програму прослуховування. Слухові апарати стали легшими і менш помітними. У Кінд Інтерслух ви також маєте можливість вибрати колір корпусу під колір шкіри або волосся, в тон косметики або по іншим перевагам.

Все це зроблено для того, щоб ви могли якомога довше користуватися слуховим апаратом, а при зміні слуху повинна бути можливість перепрограмувати його, та ввести нові характеристики під змінений слух.

Крок третій. Звикання або адаптація.

Після того, як ви придбали слуховий апарат та почали ним користуватися, необхідно звикнути до його знаходження в вусі, до нових звуків, які раніше не чули. Для звикання потрібен якийсь час.

Перші відчуття надзвичайно важливі для правильного налаштування слухового апарату. Використовуйте всі можливості, які надають сучасні апарати для вирішення питань корекції слуху. Крім того, слід дотримуватися інструкції, що додаються до виробу. При виникненні питань або проблем зверніться до фахівця за місцем придбання.

Необхідно розуміти, що слуховий апарат не може усунути втрату слуху, а лише посилює його на тих частотах, де виявлено втрату звукосприйняття.

Примірка слухового апарату, перевірка ефективності корекції слуху проводиться в стандартних умовах – в так званому «вільному звуковому полі» при відсутності сторонніх звуків. При цьому неможливо змоделювати ті акустичні умови, з якими вам доведеться постійно стикатися. Тому фахівці рекомендують протягом перших 2 місяців використання апарату записувати свої відчуття для того, щоб в подальшому, при виникненні необхідності, повідомити цю інформацію слухопротезисту для отримання подальших рекомендацій або налаштування.

Рекомендується звертати увагу на такі фактори:

  • сприйняття різних звуків за гучністю,
  • розбірливість мови,
  • сприйняття свого голосу,
  • розмова по телефону.

При цьому всі звуки вам необхідно розділити всі звуки на «неприємні» і «незвичні». Якщо з часом «неприємні» звуки не зникли, або ви до них не звикли, тоді варто відкоригувати налаштування.

Тривалість звикання до нового слухового апарату є абсолютно індивідуальною і може тривати від декількох тижнів до декількох місяців.