Чим викликана гіркота в роті: чи потрібно йти до лікаря

Іноді навіть у цілком здорової людини в роті відчувається присмак гіркоти. Даний симптом не варто залишати без уваги, тому що відчуття гіркоти у роті може вказувати на проблеми в роботі травної системи. Також гіркота в роті виникає при ряді інших станів і захворювань. У будь-якому випадку – це проблема, причину якої слід якнайшвидше з’ясувати.

Основна причина – проблеми з печінкою і жовчним міхуром

Присмак гіркоти у роті часто викликаний попаданням в стравохід жовчі в разі порушення роботи жовчного міхура і печінки. Ці органи тісно взаємопов’язані з кишечником і шлунком, а шлунок – з стравоходом. Жовч виробляється печінкою і по жовчних протоках потрапляє в жовчний міхур, там вона збирається і надходить в 12-ти палу кишку в міру необхідності. При збої в роботі печінки або жовчного міхура, закупорці жовчних проток каменями, порушенні моторики жовчовивідних шляхів і т.д. процес надходження жовчі порушується і може виникнути закид жовчі в стравохід.

Крім гіркоти, яка турбує в основному зранку або після їди, людину можуть турбувати нудота, відрижка, поганий апетит, печія, важкість в області печінки (правому підребер’ї), запах з рота. Коли запалюється жовчний міхур (холецистит) крім гіркоти у роті турбує біль у правому підребер’ї, сухість у роті, може підвищуватися температура тіла, іноді відкривається блювота з домішкою жовчі.

Коли гіркота в роті не пов’язана з печінкою

Крім проблем з печінкою і порушень надходження жовчі гіркота в роті може бути викликана низкою наступних чинників:

  • захворюваннями порожнини рота, запальними процесами в яснах, язиці, слизовій оболонці, порушеннями іннервації мови. Також присмак гіркоти може з’являтися при протезуванні зубів, встановлення пломб і т.д.
  • захворюваннями шлунка: диспепсією, рефлюксною хворобою, гастритом і т.д.
  • ендокринними порушеннями
  • на цукровий діабет
  • прийомом ліків
  • тривалим курінням
  • віковими змінами (у літніх людей).

Як прибрати гіркота в роті: який лікар допоможе?

Якщо вас турбує гіркота в роті, то в першу чергу важливо знайти причину. Зробити це зможе тільки фахівець: при гіркоті у роті можна звернутися до гастроентеролога або до терапевта. Лікар призначить ряд обстежень і, якщо проблема не пов’язана з органами травлення – направить до профільного фахівця. Полегшити стан допоможе дієта: з раціону краще прибрати жирну, смажену, гостру і солону їжу, випічку, жирне м’ясо, чай і каву можна замінити відварами шипшини, калини.

Добре очищає кишечник і покращує роботу жовчного міхура насіння льону і льняне масло: їх можна додавати в салати. А швидко прибрати гіркоту в роті допоможуть кориця і гвоздика, варто лише пожувати їх зовсім небагато. Однак такі народні методи не допоможуть вирішити основну проблему, тому не варто затягувати з візитом до фахівця!

Поділись


Новини партнерів