Часник – користь і шкода для організму людини

Часник по праву вважається одним з найбільш чудодійних природних ліків.

Часник високо цінується не тільки як продукт харчування і приправа до їжі, але і як природні ліки. Мало хто знає, що овоч може нанести і незначної шкоди організму. Розглянемо докладніше про користь і шкоду часнику.

Користь часнику

  • Попереджає серцево-судинні захворювання. До складу часнику входить біологічно активний компонент аджоа, наявність якого в організмі запобігає утворенню тромбів і злипанню тромбоцитів, зменшує в’язкість крові. Це підтверджено величезною кількістю досліджень, в ході яких і була виявлена здатність часнику знижувати активність процесів виникнення тромбів або зовсім перешкоджати їх накопичення в судинах. З цієї причини часник рекомендується їсти для профілактики інсультів і інфарктів, які виникають саме через тромби. Ще він корисний своєю здатністю розширювати судини, що дуже добре для гіпертоніків, які страждають від підвищеного тиску;
  • Знижує рівень холестерину в організмі. Завдяки аліцину, овоч сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину, а це в свою чергу попереджає скупчення атеросклеротичних бляшок і, відповідно, розвиток атеросклерозу. Варто тільки відзначити той факт, що часник допомагає лише на початкових стадіях лікування підвищеного рівня холестерину – в перші 2-3 місяці. Так, овоч рекомендований до вживання для короткочасного очищення судин;
  • Знищує бактерії. Гострий часник містить велику кількість фітоцидів, що дозволяють йому надавати антибактеріальну дію на організм. Саме за допомогою цих речовин прийом даного продукту дозволяє перешкоджати розмноженню бактерій, чинити токсичну дію на стафілококи, дифтерійні палички, дріжджові гриби і вбивати дифтерійні палички. Особливо корисно вживати часник навесні, коли активність фітоцидів досягає максимального значення;
  • Зміцнює імунну систему і допомагає вилікувати вірусні захворювання. Наявність в часнику білка, стимулює вироблення антитіл, які посилюють захисні функції організму від внутрішніх і зовнішніх подразників. При лікуванні застуд і хвороб, викликаних вірусами, часник надає практично такий же ефект, що і антибіотики, але на відміну від багатьох з них – це натуральний продукт. Така властивість часнику обумовлена вмістом аліцину, який не допускає розвиток ферментів, що провокують потрапляння вірусних інфекцій в організм;
  • Підвищує чоловічу потенцію. Причини сприятливого впливу часнику на чоловічу потенцію ще до кінця не вивчені – це може бути пов’язано з розширюючим ефектом овоча на судини або ж з кумулятивним впливом біологічно активних речовин, якими насичений часник. Так чи інакше, він активізує сексуальний потяг у чоловіків, і це перевірений факт;
  • Сприяє профілактиці розвитку онкологічних захворювань. Тут варто знову згадати про такий компонент, як аліцин. Він має могутню антиоксидантну дію, знищує в крові вільні радикали, що руйнують ДНК клітин і викликають процеси розвитку ракових пухлин. Крім профілактики раку вживати часник рекомендується також і тим людям, які вже хворі на цю важку недугу. Так, його регулярний прийом уповільнює ріст злоякісних пухлин;
  • Зміцнює нервову систему. Завдяки вітаміну B1 (тіаміну) часник покращує роботу нервової системи. Крім того тіамін допомагає організму переробляти глюкозу і забезпечувати енергетичні процеси в клітинах. Для поліпшення настрою, зняття депресії і зміцнення сну найкраще їсти часник у сирому вигляді, так як вітамін B1 руйнується під впливом тепла або світла;
  • Покращує стан хрящів в суглобах. У зв’язку з цим часник рекомендується вживати людям, що страждають від гепатозу або артриту;
  • Нормалізує роботу травної системи. Додаючи часник до жирної їжі, ви забезпечите виділення жовчі в тій кількості, яка дозволить організму краще і швидше переварити таку їжу. Ці жироспалюючі властивості дозволяють використовувати часник людям із зайвою вагою в якості дієтичного продукту, а також діабетикам. Крім того овоч має антисептичний ефект, тому можна без побоювань їсти продукти і пити воду сумнівної якості, якщо ви з’їсте зубчик часнику;
  • Широко поширений в народній медицині. Існує безліч народних рецептів з часнику, які дозволяють: попередити грип або ГРВІ; зняти симптоми ангіни, кашлюку або нежиті; позбутися від бородавок на шкірному покриві; вилікувати простатит; знищити гострики в задньому проході; вилікувати стенокардію; приготувати косметичний засіб для омолодження шкіри.

Шкода часнику

Насамперед при згадці негативних якостей часнику багато хто скаже про неприємний запах з рота після його вживання навіть в незначних кількостях. Однак це одна з самих незначних проблем, яку може викликати часник при його неправильному прийомі. Цей овоч має ряд протипоказань:

  • Посилює апетит. Не дивлячись на те, що часник поліпшує переробку жирної їжі, в той же час його вживання викликає бажання з’їсти що-небудь ще, що дуже небажано для людей з надмірною вагою;
  • Подразнює органи шлунково-кишкового тракту. Часник містить велику кількість токсичних елементів, надлишок яких погіршує процеси травлення в організмі, руйнуючи стінки шлунка, слизову і стінки кишечника, погіршуючи хімічні процеси в організмі і навіть провокуючи перфорацію кишечника, тобто освіту наскрізного отвору в органі;
  • Викликає роздратування чутливої шкіри. Подрібнений часник або сік овоча при попаданні на чутливу шкірну поверхню може спровокувати больові відчуття, почервоніння і навіть опіки;
  • Небезпечний для алергіків. У небагатьох людей може виникнути алергічна реакція на часник, проте якщо вона проявиться, то може викликати метеоризм, печію або важкі напади алергії, які можуть бути навіть небезпечними для життя;
  • Підсилює кровотечі. Через здатність розріджувати кров і запобігати утворенню тромбів регулярне вживання часнику може спровокувати тривалу і сильну кровотечу з відкритих ран, особливо якщо в поєднанні з частим прийомом цього овоча людина приймає препарати, які розріджують кров;

Читайте також: 5 потужних способів лікування щитовидної залози

  • Провокує ботулізм. Надлишок часнику в щоденному раціоні може привести до розвитку ботулізму, так як цей овоч характеризується сірчистої природою – прекрасною умовою для існування токсикоінфекційних хвороб. Для запобігання смертельно небезпечного ботулізму не варто зберігати сирий часник в рослинному маслі в умовах кімнатної температури;
  • Пошкоджує клітини мозку. Небезпечний овоч для мозку тим, що містить в своєму складі сульфон-гідроксильний іон, який проникає через гематоенцефалічний бар’єр і негативно впливає на стан клітин головного мозку, так як є дня них отруйною речовиною. В ході досліджень було з’ясовано, що в 50-і роки минулого століття у пілотів, які їли часник перед польотом, була погіршена реакція. Це викликано десинхронізуючим впливом токсинів часнику на мозкові хвилі;
  • Не рекомендований при захворюваннях нирок, шлунка і печінки .
  • Часник завдає великої шкоди людям з такими захворюваннями: хронічний гастрит; виразка шлунка або дванадцятипалої кишки; захворювання нирок; захворювання печінки; захворювання шлунково-кишкового тракту.

Джерело

Поділись


Новини партнерів