Від кріпачки до блогерки – 5 книг про жіночу незалежність

На долю героїнь цих книжок випало чимало випробувань, але вони відстояли свої права, ставши незалежними. І неважливо, в яку епоху вони жили, адже віра в себе, боротьба за своє кохання і пошуки кращої долі об’єднує у всі часи.

О.Косенко. Крепостная 3. Желанная любовь. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2021

Героїня цього роману Катерина вродлива, розумна, була волею своєї хрещеної матері вихована як панночка благородних кровей. Але для всього світу вона лише чужа власність, кріпачка найбагатшого поміщика в Ніжині. Свого часу випадкова зустріч із палким і шляхетним дворянином стала для дівчини найщасливішою подією у житті. До того вона була річчю, і нею розпоряджалися, як хотіли: продавали, викуповували, дарували та повертали назад. Вона втратила коханого та ледь не померла від рук жорстокої суперниці. На неї чекала доля занепалої жінки та неминуча загибель, але доля розпорядилася інакше. Тож кріпачка Катерина Вербицька стала вільною. Вона наречена молодого поміщика Андрія Жадана. Того самого, що колись сам викупив себе з кріпаків. Молоді закохані чекали щастя та спокою. Але весільна церемонія обернулася бідою. Невідомий вершник поранив Андрія і встиг зникнути. Катерину знову чекають тяжкі випробування… «— В чем она виновата? — настаивал Стефан. Нотариус недовольно скривился, но все же решил пояснить: — Эта дама, называющая себя госпожой Жадан, на самом деле Катерина Вербицкая — крепостная девка из поместья Петра Ивановича Червинского. — Какой вздор! Я вольная! — крикнула Катя. — Тогда пожалуйте вольную грамоту, — спокойно потребовал нотариус. — Документ, подтверждающий ваши слова. — Бумаги… они не при мне. — Катя лихорадочно соображала. — Они хранятся у нашего поверенного, господина Лебедева. — Значит, придется отправиться к нему, — подал голос начальник жандармерии».

Кейт Елізабет Расселл. Моя темна Ванесса. – Х.: Vivat, 2021

За сюжетом цієї історії, у 2000 році яскрава й амбітна Ванесса заплутується в романі з Джейкобом Стрейном, сорокадворічним викладачем англійської літератури. «Коли ми зі Стрейном зустрілися, мені було п’ятнадцять, а йому сорок два, нас розділяли майже ідеальні тридцять років, – згадує героїня. – Так я тоді описувала цю різницю: ідеальна. Мені подобалася ця математика. Тричі мій вік, так легко було уявити всередині нього трьох мене: одна згорнулася навколо мозку, друга — навколо серця, третя перетворилася на рідину й тече його венами. Він казав, що у Бровіку час від часу траплялися романи між викладачами й ученицями, але з ним такого не було, бо до мене в нього ні до кого не було подібного потягу. Я першою змусила його це відчути. Було в мені щось таке, що виправдовувало цей ризик. Принадність, що захопила його». Через сімнадцять років Стрейна звинувачують у сексуальних домаганнях. Переосмислюючи події сімнадцятирічної давнини, Ванесса розривається між минулим і теперішнім. У її свідомості тісно переплітаються спогади і травми дорослої жінки із хвилюваннями дівчини-підлітка. Вона має вирішити: то було кохання чи її просто використали? Еротичний захват чи нездоровий потяг? Чи була вона готова до таких стосунків, коли їй було всього-на-всього п’ятнадцять?

Арчибальд Дж. Кронін. Три любові. – Л.: Апріорі, 2021

Тема цього роману, здається, більш ніж зрозуміла. Три любові — три стихії — три етапи життя. Утім, чи завжди вони складаюься у велику гармонію? За сюжетом, головна героїня Люсі Мур переконана у правильності своїх життєвих принципів і сформувала уявний план ідеального майбутнього. Вона горить любов’ю до своїх рідних і жертвує усім заради їхнього добробуту. «- Мамо! – вигукнув він, одразу намагаючись якнайшвидше повідомити їй важливу інформацію. – Я працював із Дейвом на «Орлі»! – Та ти що, справді?! – награно здивувалася вона. – Справді, матусю! – захоплено запевнив восьмирічний хлопчик. – Він дозволив мені скрутити канати в один. – Боже мій! Що ж далі? – пролепетала вона, думаючи про ластовиння на його носі. Ніс був відверто кирпатий, а веснянки – маленькі пігментні цяточки. Звісно, були на світі й інші дитячі носики та інші веснянки, але для неї саме цей носик і це ластовиння були найчарівнішими!» Але чи її пристрасть не засліплює здорового глузду і не перешкоджає критичному мисленню? Чи гордість і самовпевненість звичайної жінки з палкою мрією про вишукане життя не руйнує омріяного сімейного щастя? У цій історії любов має свою ціну, як і життя заради ефемерного майбутнього, заради сподівань і нездійсненних прагнень.

Лора Стемплер. Маленька чорна сукня, маленька біла брехня. – К.: Книголав, 2021

У цій книжці на нас чекає захоплююча історія про пошук себе, побудову кар’єри, дорослішання і пригоди у великому місті. Героїня історії Гарпер Андерсон завжди вважала, що вона мала б жити у мегаполісі, а не в глухому передмісті в Північній Каліфорнії. Матчі з водного поло і нудні вечірки у дворі Бобі Маккітрікса – хіба це життя? Але якось одного разу її запрошують на стажування в елітний журнал для тінейджерів Shift як блогерку, що пише про побачення, але є одна маленька проблема: у неї жодного досвіду в побаченнях. Та все ж вона вирішує використати цю можливість і провести літо у Нью-Йорку, водночас наблизившись до своєї мрії стати письменницею. Харпер готова підкоряти світ, тому наважується використати історію своєї подруги і видати її за свою, а уже під час роботи отримувати власний досвід. Тож літо у нашої хитрунки Харпер буде насиченим – жахливі зустрічі з божевільним редактором, перегони за лайками, відкриття галереї в Брукліні, вихідні в Хемптонсі, та інші пригоди у великому місті.

Лінда Скотт. Економіка з двома іксами. Грандіозний потенціал жіночої незалежності. – К.: Yakaboo Publishing, 2021

Авторка відкриває нам очі на безліч економічних несправедливостей, що обмежують жінок у всьому світі: батьки продають своїх доньок проти їхньої волі; чоловіки спалюють наречених, чиє придане витрачене; чоловіки привласнюють заробітки жінок і землю вдів; банки дискримінують жінок, що звертаються за кредитами; корпорації платять жінкам менше, аніж чоловікам — і ще чимало іншого. «Економіка з двома іксами» — це оцінка історичного вилучення жінок з економічного життя та наслідки цього, а також заклик раз і назавжди поставити жінок і чоловіків у рівні економічні умови. Яскраво виражена економічна нерівність притаманна жіночому населенню будь-якої країни, і в кожній працює той самий механізм, що утримує цю нерівність в силі. Повсюди перешкоди економічній залученості жінок простягаються далеко за межі роботи і заробітної плати та охоплюють питання власності, капіталу, кредитів і ринків. Ці економічні перепони у поєднанні з культурними обмеженнями, які накладаються здебільшого на жіноче населення, формують унікальну тіньову економіку. Лінда Скотт на основі достовірних даних та практичного досвіду стверджує, що подолання цих перешкод на шляху до успіху жінок — перемога для всіх, незалежно від гендеру.

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів