Жіночі примхи та інші інтимності – 5 нових книг, які варто прочитати

Книжки, які слід прочитати на зимові свята зазвичай мають ефект «два в одному». По-перше це цікаве і захоплююче чтиво, а по-друге, не забуваймо про мотивацію, практичну корисність та інші важливі бонуси. Так, автори нових видань у цій добірці дбають про ваше самовдосконалення, а також тренування ментального здоров’я, що в цілому і розважить, і допоможе досягти чіткості в думках, спокійного й виваженого мислення, більшої психічної стійкості.

Роман Рудий. Афоризми. Словомедитація. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2021

Ця книжка афоризмів – справжня колекція влучних думок, слушних виразів і вишуканих зразків авторської мудрості. Усі вони продиктовані життям і занотовані професійним пером, адже відсіяти полову віз зерна істина – на це треба неабиякого хисту і життєвого досвіду. Слід віддати авторові належне – жодного з цих критеріїв йому не бракує. Його афоризми різні за своїм змістом – серйозні і не дуже, «прикольні» і глибокі, але всі вони допоможуть по-філософськи глянути на повсякденні речі і наше буття. Зокрема – про його «жіночий» бік, насвітленню якого присвячені розділи ««По-чоловічому про жінок», «Мелодія кохання», «Справи сімейні», «Жіночі примхи». Тут зібрані справжні перли житейської мудрості, в яких – кохання і любов, повага і розуміння кращої половини людства. «Просто подобатися жінкам – це не так просто», «Якщо красиві жінки врятують світ, то він стане золотим», «Немає сили, яка підняла б те, що жінка поглядом візьме», «Життя – це фокус, у фокусі якого є жінка», «Тільки жінка може полонити не наступаючи», «Краса жінки не в’яне, поки за нею хтось сохне». А ще ж, крім «жіночих», у збірці є розділи на всі випадки життя – від релігії до письменницької кухні, від дотепів до моралі, від грошей до філософії життя. Ця книжка дасть можливість зазирнути в себе, відпочити у словомедитації, ще й розважитись.

Ніл Ейвері. Якщо він такий чудовий, чому мені так погано? Як розпізнати й подолати аб’юз. – Х.: Віват, 2021

У цій книжці нагадують, що більшість жінок, які перебувають в аб’юзивних стосунках, можуть про це навіть не підозрювати: помітити маніпулятивний тиск значно важче, аніж фізичне насилля. Пригноблення, контрольованість, гнітюча провина — знайомі відчуття? Авторка, провідна американська психотерапевта, уточнює: у парі має бути комфортно обом партнерам. Тож ця книжка допоможе визначити, чи справді людина поряд із вами вас використовує, за потреби розірвати жахливі стосунки та наново віднайти власну ідентичність. Дізнайтеся, як виховати почуття гідності у своєї доньки і тим розірвати заворожене коло насильства. Щоразу, коли я запитувала: «Як така сильна жінка, як ви, дозволяє так поводитися зі собою?», – відповідь була та сама: – починається ця книжка – Я не сильна». І в цьому криється секрет, відомий тиранові. Жінки часто не вважають себе сильними. Не відчувають, що можуть зупинити насильницьке поводження з боку іншої людини. Не знають слів, які б дали їм змогу краще захистити себе. А найважливіше, мабуть, те, що вони живуть у суспільстві, яке не дає їм дозволу на гнів. Якби вони мали такий дозвіл, то ніколи не потерпіли б, щоб до них ставилися без поваги, співчуття і розуміння».

Зої Астон. Фітнес для душі. 5 тижнів до щасливого життя. – К.: Лабораторія, 2021

Авторка цієї книжки пропонує 5-тижневий план тренування ментального здоров’я, який за цей короткий час допоможе вам досягти чіткості в думках, спокійного й виваженого мислення, більшої психічної стійкості. Зокрема вправи та експертні рекомендації допоможуть піклуватися про власне психічне здоров’я протягом тривалого часу. Кожен з нас може мати певні ментальні травми, які мають значний вплив на наше самопочуття та навіть фізичне здоров’я, тому ігнорувати їх точно не можна. Кожному під силу зцілити себе, необхідно просто знати як це зробити. Ця книжка вам у цьому допоможе, бо фактично замінить вам 2-3 роки консультацій психотерапевта. Тож, дотримуючись рекомендацій авторки, ви станете сильнішими, щасливішими та зможете створити всередині себе те емоційне середовище, в якому захочете жити.

Александра Шульман. Одяг…та інші важливі речі. – К.: ArtHuss, 2021

Авторка цієї книжки – редакторка британського Vogue упродовж 25 років (1992–2017) – розповідає про 556 речей із власного гардеробу, про ролі, які ці речі відіграли в її житті, і про свої стосунки з одягом починаючи від самого дитинства. Їй ідеться радше не про світ моди — хоча про нього вона знає все, — а про те, що одяг узагалі значить для кожного, як і чому ми його обираємо й носимо, припасовуючись до соціальних ролей, важливих для нас у поточний момент. «Результати шафових «розкопок» наштовхнули на думку про значення, яке має для мене весь віднайдений там одяг, – починає розмову авторка. – (Деякі сукні та спідниці вельми цінні й красиві. На кшталт чайного сервізу з коштовної тонкої порцеляни – того, що дістають, дай Боже, рази два на рік на особливо урочисті події й подають особливим чином сервірованим на таці- це ж вам не пара. кухлів, що як собі кинеш на стіл, так згодиться. Трикотажні речі, спідниці-олівці, сукні жакети, взуття на високих підборах – усе це й формувало здебільшого, якщо не сказати виключно, мій офісний образ».

Френсін Джей. Легко. Мистецтво простого життя без турбот і стресу. – К.: КМ-Букс, 2021

Цю книжку можна позиціонувати як своєрідну збірку рецептів з мінімалізму. Якщо ви хочете навести лад у шафі, вивільнити час для улюбленої справи або позбутися нав’язливого почуття провини, відкрийте відповідну сторінку, і ви отримаєте необхідну допомогу. Також книжка допоможе відновити контроль над життям, адже, прочитавши її, ви дізнаєтеся, як можна полегшити: свої запаси (створіть затишний простір з улюбленими речами); свою ходу (менше споживайте, живіть у гармонії з природою); свій стрес (відмовтеся від неважливих справ, отримуйте насолоду від життя. відмовтеся від неважливих справ, отримуйте насолоду від життя); свій дух: очистіть свій розум і серці від небажаного емоційного багажу. Тож загалом це цілісна філософія життя. Коли вас спокушає імпульсивне бажання щось купити, коли ви намагаєтесь протистояти бажанню з’їсти зайвий смаколик чи не в змозі сказати «ні» певному зобов’язанню, згадайте коротеньке слово «легко» – і ви подолаєте власні сумніви та вагання. Це ж так просто і легко! А «написані від руки» цитати й ілюстрації роблять цю корисну книгу ще й приємним чтивом, джерелом позитивної енергії та натхнення.

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів