Знову вільна? – 5 книг про те, як відчути ґрунт під ногами

Свободу кожен з авторів цих книжок розуміє по-своєму. Для когось це свобода пересувань, право на вільне кохання чи незалежний від офіційної думки погляд на усталені речі, які, виявляться, спроможні змінити світ. У будь-якому разі, варто ознайомитися з деякими із цих шляхів до внутрішньої свободи.

Тамзен Фадаль. Знову вільна: як відчути ґрунт під ногами після розлучення. – Х.: Фабула, 2020

Ця книжка – справжній путівник від завершення шлюбу до нового життя, а також нових стосунків, якщо ви все-таки вирішите, що їх хочете. Колишня керівниця бізнесом із пошуку партнерів відверто ділиться у своїй книжці історією свого розлучення, прийняття себе в новому статусі і перетворення на нову жінку. Тож як реагувати на запитання, чому завершилися ваші стосунки? Що робити, якщо не буде з ким піти на вечірку або ніяк не скидатимуться зайві кілограми, коли вже настав час для нових побачень? Як не втратити віру в себе та людей після розлучення? На ці та інші запитання вам допоможе знайти відповіді книжка відомої письменниці та телеведучої Тамзен Фадаль «Знову вільна». «Це не зовсім історія Попелюшки, зате це — моя історія, – починає свою розповідь авторка. – У цій неідеальній казці ми з прекрасним принцом. керували бізнесом із пошуку партнерів. Молоде закохане подружжя допомагає іншим знайти кохання. Чи може бути щось ідеальніше? Вінцем нашого роману стало спільне написання двох книжок, у яких ми навчали жінок ходити на побачення. Першою була «Чому він не зателефонував?», а наступною – «Чому він не освідчився?» Коли історія нашого розлучення потрапила на шпальти газет, з’явився жарт: мовляв, третя наша книжка має називатися «Чому я не пішла раніше»). Ночами я нерідко ставила собі те саме запитання, проте не сміялася…

Ирина Фингерова. Замки. – Х.: Фолио, 2019

Не дивно, що життя довкола в героїні цього роману – немов поза часом і простором: складно сказати, який це період, якби не гривні, легко помилитися з віком, якби не пенсія батька. І це при тому, що мова про сучасну 15-річну дівчину, яка мешкає в одному з містечок Миколаївщини. Тож не дивно, що поводиться наша Таня, як типова пізня дитина, яка потрапила у доросле життя і щосили намагається повернутися до себе, справжньої. Іноді у цьому їй допомагає хлопчина на ім’я Морган, з яким познайомилася на аніме-фестивалі, іноді – подруга. При цьому рольова гра у середньовічну Францію з епідемією прокази – це як втеча з довколишнього маразму в рятівний абсурд. І Корабель дурнів, вигаданий при цьому – своєрідний символ сучасного життя, яких у романі чимало. «Трогательный, но не сопливый. Образы хлесткие, как пощечины. Ломаный ритм. Он покусился на святое!» – описує один з героїв стиль автора книжки, подарованої на день народження. Те саме можна сказати й про сам роман. Що ж до головної героїні, то попри всі негаразди, конфлікти з коханим і подругою, все одно приходить розуміння (і відчуття) чогось важливішого, що обов’язково попереду. «Мне всегда казалось, что я вырасту копией своих родителей, обязательно буду несчастной, меня никто не полюбит, – згадує вона. – Сегодня, когда в комнате пахло свечами, мы смеялись и ели ананасы из банки, я заметила, что мама не старая. Всё намного сложнее. Сегодня мне впервые пришла в голову мысль: «Откуда я знаю, что будет дальше?»

Світлана Талан. Де живе свобода. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020

«Родя затамував подих, коли у клас зайшла вчителька математики Віталія Максимівна, – починається цей роман про «заборонене» кохання. – Здавалося, що дихання сперло і щось перекрило горлянку, не даючи навіть дихнути». А ще на початку здається, що кохання, яке спалахнуло між героями роману, приречене, адже це вчителька та учень – що тепер люди скажуть? Утім, чужа думка не спиняє почуттів, натомість осуд ближніх штовхає на божевілля – втечу до зони відчуження, де якщо й існує вигаданий рай, але дозиметр у ньому грає не останню роль. Тож як воно, жити подалі від людей, які свого часу втекли з цього раю через радіацію? Родинне щастя і горе, пошуки виходу і правди життя. «- Ми можемо бути настільки вільними, наскільки собі це дозволимо, – каже наостанок героїня коханому, що йде до АТО. – Свобода… Вона в душі, всередині нас, коханий. Треба лише прислухатися до себе, зрозуміти, що особиста свобода залежить від стану душі людини. Вільними можна бути всюди, не лише там, де немає людей. Уся особиста свобода живе у нас самих, – сказала Віталія, і в її очах Родіон уперше за останні місяці побачив живий вогник. – Я чекатиму тебе, Родю, але обіцяй, що повернешся живим, – попросила Віталія».

Дарка Озерна. Ви це зможете! – К.: Yakaboo Publishing, 2020

Ця книжка – так само корисний посібник зі свідомого ставлення до життя і покращення здоров’я. У ньому містяться рекомендації щодо раціону, унормування маси тіла і сну, фізичної активності та медичних обстежень. Всі тези та висновки базуються на сучасних наукових даних, медичних рекомендаціях та протоколах діагностики і лікування. Авторка легко і детально пояснює, як зважено і свідомо ставитися до власного здоров’я і способу життя, не впадати у крайнощі, не вірити в чарівні таблетки, магічне мислення і не вдаватися до суворих обмежень. А окрім цього, посібник написаний для і про сучасних українців і українок, з глибоким розумінням та емпатією до їхніх щоденних викликів. Книжка проілюстрована художницею Ольгою Дегтяровою. Це також перша книжка з серії «Оптимістично про здоров’я», у наступній книжці буде йти мова про психічне здоров’я.

Олена Любченко. Переписати життя: як і що змінювати, щоби стати щасливою людиною. – К.: Книголав, 2020

Авторка цієї книжки розповідає, де шукати причини, коли здається що все чудово, але відчуття щастя все одно немає. Вона пояснює важливість внутрішнього задоволення, балансу й адекватного розуміння щастя для гармонійного й усвідомленого життя. Також наводить приклади зі своєї психологічної практики, розбирає на реальних кейсах причини занепокоєння та поганого настрою, дає поради, що робити в подібних ситуаціях. Адже часто багато хто відчуває порожнечу всередині тіла, коли на перший погляд життя здавалось ідеальним. Якщо хоч на хвилину ви замислювалися над цим, то ця книга — ваш рятівник у світі важких рішень та емоційних гойдалок, і саме час переписати своє життя з чистого аркуша.

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів