Проблема «немає що вдягти і нікуди повісити» стосується жінок з різним достатком, різниця не в кількості речей, а в їх вартості, у забезпечених жінок непотрібні речі в шафі куплені “за дорого”, але також не приносять жодної користі. Зайве барахло в шафі перешкоджає появі нових речей, як психологічно, так і фізично. Іміджмейкери ввели поняття “капсульний гардероб”, тобто функціональний – це гардероб, речі в якому формуються відповідно до якоїсь функціональної спрямованості, наприклад для роботи (ділова капсула), “на вихід” (вечірня капсула), для спорту і відпочинку і т.д. Базовий гардероб теж складається з капсул, тобто комплектів для певної спрямованості використання. Капсули підбираються виходячи з активних життєвих сфер жінки. Так, наприклад, якщо ви домогосподарка, то ділова капсула вам просто не потрібна або скажімо, ви не живете клубним життям, а віддаєте перевагу відвідуванню культурних заходів, отже, ваші наряди будуть більш стриманими, елегантними і статусними. Іншими словами спосіб життя визначає базовий гардероб.

Сьогодні підібрати та оновити гардероб не складе зайвих зусиль, адже сучасні магазини пропонують доволі широкий асортимент одягу, серед яких переважають як брендові речі світових виробників, так і вітчизняна продукція, яка наразі не поступається якістю своїм іноземним конкурентам. Для прикладу, широким попитом користується жіночий одяг від харківського виробника, який радує жінок сучасними та стильними рішеннями та якісним пошиттям.

Правильний базовий гардероб – це не нудні консервативні речі нейтральних тонів, це речі, які найкраще вам підходять і які поєднуються між собою, створюючи численні комплекти. Базовий гардероб не може бути єдиним для всіх і він не може бути на всі часи. Мода швидкоплинна і навіть класика піддається змінам, хоч і не настільки частим, але інтуїтивно вловимим: змінюється крій, матеріал і силует. Базовий гардероб – це ходові речі на даний сезон.

Не варто слідувати стандартним списками базових речей, вони підходять далеко не всім, у кожного своя база, зі своїми кольорами, відтінками і фасонами, навіть якщо ви дотримуєтеся класики. Всі списки базових речей в гардеробі, представлені в інтернеті, орієнтовані на жінок з умовно ідеальною фігурою. Наприклад, одні з найпоширеніших фігурантів базових списків: сукня футляр і спідниця-олівець, підходять далеко не кожній фігурі. Наприклад, якщо у вас є животик або широка плечова зона, то такі фасони вам просто протипоказані.

Білі блузки або сорочки присутні у всіх «базах». Раніше біла блузка уособлювала ошатність, а класичне поєднання білий верх/чорний низ було універсальним для урочистих заходів та ділового дрес-коду. Зараз біла сорочка не є настільки універсальним предметом жіночого гардеробу. По-перше, білий колір пасує далеко не всім. А блузки, так само як і жакети, потрібно вміти носити, в них важливо вміти тримати поставу, інакше річ може виглядати дуже заяложеною. Деяким жінкам набагато комфортніше в трикотажних речах, тим більше, якщо повсякденний стиль є близьким вашому способу життя. Тому альтернативою білої сорочки або блузи запросто може бути трикотажна кофта від білого до кремового відтінку.

Нитка перлів – один з найбільш розповсюджених універсальних аксесуарів зараз теж втрачає свою актуальність і універсальність.

Можна довго перераховувати виключення базового гардероба і наводити аргументи, але це досить даремне заняття, тому що універсальних порад немає і бути не може. Кожна людина унікальна, тому і речі всім підходять різні. Створюйте свій стиль, прописуйте свої правила для базового гардеробу, тільки так можна бути в моді. Якщо вам важко самостійно визначити свій базовий гардероб, то грамотний імідж-стиліст завжди прийде на допомогу.

Для того, щоб розібратися з базовими речами краще почати з ревізії свого гардеробу. Так стане зрозуміло, що з базових речей у вас вже є, а що потрібно придбати. Детально опрацювавши свій гардероб і сформувавши базу ви зможете значно полегшити собі життя і легко підбирати повсякденні комплекти.