Тис: окраса для будь-якого саду

Тис – дерево, яке дуже цінується: воно міцне, стійке, має бактерицидні якості. Воно містить алкалоїд таксин, який застосовують в медицині. Тис в висоту сягає від 10 до 20 метрів. Його Батьківщина – центральна та східна Європа. Рослина відноситься до довгожителів. Вона утворює багато стволів з густими гілками, які вкриті темно-зеленою хвоєю. Квіти непримітні, а ягоди яскраво-червоного кольору не придатні до вживання через отруйність.

Характеристика тису: головні риси

Тис може мати різні форми та розміри. Як правило, його ріст повільний, тож клопоту з підстриганням не буде. Тиси бувають:

● низькорослими;
● карликовими;
● кущеподібними;
● стелючими.

Найбільше тис полюбляє тінь, вологий, але не заболочений ґрунт. Може рости і на сонячному місці. Яким в висоту стане дерево залежить від місця розташування та родючості землі. Тис не боїться морозу. Доглядати за ним просто: достатньо рихлити ґрунт і щомісяця поливати його. Особливо це стосується молодих дерев. Їх потрібно мульчувати в перші місяці росту, а на зиму вкривати лапником. Коли дерево досягне найбільшого росту, його поливають лише при великій засусі. Великий вибір саджанців тису можно розглянути на сайті https://plants-club.ua/ru/taxus-tys.

Габаритні рослини підійдуть, якщо потрібно зробити живий паркан, решітку, лабіринт. Вони гарно піддаються стрижці та формуванню. Сажати тис можна і окремо, і в якості зеленої огорожі.

Особливості розмноження та вирощування

Розмножується рослина насінням або живцюванням. Так як насіння проростає дуже повільно, більшість садівників обирають другий спосіб. Багато хто купляє саджанці тиса, вирощені в теплиці. Якщо взяти живець з вертикальних гілок, виросте маленький вертикальний кущ. Живці з горизонтальних гілок дадуть низькі розлогі кущі.

Хвоя тису може мати різний колір – від жовтого до зеленого. Вдало підібравши відтінок, можна використовувати дерево для створення декоративних композицій. У рік приріст в висоту зіставляє 25 см, в ширину – 20. Квітне дерево в березні-квітні. Корені глибокі, з великою кількістю тонких корінців.

Хоч дерево і надає перевагу ґрунту, багатому на поживні речовини, воно може рости і на збіднілій сухій землі. Єдине, що не виносить рослина – кислий ґрунт. Так як вона добре переносить міський клімат, саджати її можна де завгодно. Термін життя дерево – до 1000 років.

Аби дерево прижилось, слід купляти саджанці в пластиковому контейнері, з добривами. Так можна бути впевненим, що рослину не викопувати, і коренева система не пошкоджена, а отже – дерево гарантовано приживеться.

Правила посадки дерева

Досить всього однієї гілки, аби дати життя новому дереву. Воно невимогливе, гарно переносить погодні та кліматичні умови, витримує формуючу та санітарну обрізку.

Перед посадкою яму, де буде рости тис, обов’язкового дренують. Її глибина повинна бути не менше 70 см. Дереву не шкодять морози до -25 градусів, при більш низькій температурі потрібно вкривати його. Тис може постраждати через високі ґрунтові води.

Хоч тис і стійкий до більшості захворювань, йому може нашкодити брехливощитівка, яку видаляють інсектицидами. Починаючи з п’ятого року життя, дерево бажано стригти. Це робить його сильнішим та витривалішим. Кожної весни рекомендовано підкормлювати рослину органічними добривами, восени – мінеральними.

Багато хто вважає, що тис – ягідне дерево, але це не так. Те, що виглядає як плоди, насправді лише шар арілуса, який покриває насіння. Хоч він і отруйний для людини, ним частуються зайці та олені, птахи. Чим старіше дерево, тим більшу небезпеку несуть арілуси. Купити будь-який вид тису можна в магазині «Клуб рослин».

Поділись


Новини партнерів