Альтернативні предметні олімпіади – спосіб уникнути стресу

Для розвитку мотивації учнів до навчання та поступової підготовки молодших школярів до участі у предметних олімпіадах існують дистанційні олімпіади. Завдання виконуються школярами на сайті організатора та перевіряються автоматично. А результати учасник отримує разом із поясненням до неправильних відповідей, якщо такі були допущені.

Олімпіади з різних навчальних предметів іноді стають стресом для деяких учнів. Вони не завжди відбивають справжній рівень знань й не враховують індивідуальну стресостійкість школярів. Обмежена у часі й скута незнайомим оточенням дитина зазвичай хвилюється, губиться та не може зосередитися на завданні. Як результат – низький рівень виконання та втрата бажання брати участь в олімпіадах у майбутньому.

Інша річ, коли учень працює у звичних для нього умовах. Заспокійливим фактором стануть знайомий вчитель й однокласники або ж невимушена домашня атмосфера. Мова йде про дистанційні олімпіади, які допоможуть учневі оцінити власні знання та отримати досвід інтелектуальних змагань.

Крім звичного оточення, такі олімпіади гарантують доступну складність завдань. Вони підбираються відповідно до шкільної програми середньої школи із врахуванням попередньо засвоєного матеріалу та згідно з чинними програмами Міністерства освіти та науки України.

Прозорість перевірки виконання олімпіадних завдань учнями забезпечує швидка автоматична обробка відповідей, щойно учасник закінчив роботу.

На відміну від традиційних олімпіад, онлайн та офлайн-випробування обов’язково мають роботу над помилками. Неправильні відповіді учнів супроводжуються детальним науково обґрунтованим поясненням, викладеним на доступному рівні.

Варто зазначити, що участь у предметних олімпіадах такого виду відбувається одразу після реєстрації на порталі та внесення символічної плати. Зареєструватися може вчитель або батьки учня.

Інноваційні завдання дистанційних олімпіад покликані підвищити інтерес учня до предмета та мотивацію до навчання, а творча складова сприяє розвитку їх креативності та кмітливості.

Організатори олімпіад ретельно слідкують за актуальністю навчального матеріалу завдань та щорічно оновлюють їх відповідно до змін, які відбулися у навчальних програмах.

Окрім оцінювання рівня знань з вибраного предмету, учні отримують дипломи та сертифікати учасників дистанційної олімпіади з унікальним номером, а також пам’ятні подарунки. Найактивніші класи з найбільшою кількістю учасників олімпіади з одного й того ж предмету мають змогу взяти участь у розіграші спеціальних нагород.

Не залишилися осторонь й вчителі-наставники та батьки учня, які також отримують свідоцтва про підготовку учнів та подяку за підтримку власної дитини.

Варто окремо зупинитися на дистанційній олімпіаді з української мови. Освітнім завданням сучасної школи є вільне володіння державною мовою. Тому для популяризації української мови серед школярів та молоді тестування рівня володіння мовою проводиться безкоштовно. Виконання завдань, підібраних відповідно до віку школяра, розпочинається одразу після реєстрації.

Віднедавна онлайн-олімпіади проводяться й для найменших. Вони охоплюють дошкільнят та пропонують перевірити свої знання з логіки, математики та знання казок.